Setari Cookie-uri

Superstitii de Craciun: ce ne aduce sarbatoarea magica

Cand soarele apune pe 24 decembrie, iar intunericul acopera pamantul, familiile, bisericile, lumea intreaga se pregateste pentru una dintre cele mai frumoase perioade din an: sarbatoarea de Craciun.

Traim intr-o lume plina de superstitii, unele vechi de cand lumea si mostenite din generatii in generatii, altele moderne, imprumutate de la un popor la altul sau chiar confectionate de propria noastra minte, mereu in cautarea miracolului si a supranaturalului.

De Craciun, indiferent ca suntem sau nu suntem superstitioase, fiecare dintre noi avem o serie de ritualuri, traditii si superstitii in care credem, pe care le urmam sau de la care nu ne abatem.

traditii de craciun Foto: traditii de Craciun, Shutterstock

Traditii si superstitii de Craciun

Exista o veche poveste din batrani care spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul pe pamant pentru ca toti oamenii sa fie satui, iar din acest motiv este bine ca porcul sa fie taiat de ignat, deoarece cine nu are porc de Craciun nu va avea un an nou fericit.

Daca iti doresti sa ai noroc in noul an ar fi bine sa pui painea sub masa, iar pe masa graul incoltit de Sf. Andrei. Neaparat sa nu lipseasca placinta si toti musafirii care iti trec pragul casei, in ziua de sarbatoare, sa guste din ea. Aceeasi superstitie spune ca e bine sa pui un ban, un inel si un degetar in placinta, iar cel care gaseste banul va avea noroc de bani, cel care gaseste inelul se va casatori si cel care descopera degetarul va avea un an imbelsugat.

Una dintre cele mai cunoscute superstitii de Craciun este legata de vremea din aceasta zi. Daca va ninge de Craciun, de Paste vremea va fi frumoasa, iar daca va fi senin si soarele va straluci pe cer, anul care urmeaza va fi unul imbelsugat.

Colindele si cantecele religioase cantate pe la casele oamenilor reprezinta o traditie straveche si se spune ca, daca ii alungi pe colindatori sau nu le oferi ceva de mancare, bani sau bauturi vei fi lovit de ghinioane pentru tot restul anului.

Pentru cele care sunt in cautarea sufletului pereche si nu si-au gasit alesul se crede ca, in noaptea de Ajun, acesta le va aparea in vis celor care isi pun sub perna usturoi si un pieptene, pe care l-au folosit dupa ce s-au spalat. In ziua de Craciun e bine sa poarte lenjerie rosie noua, pentru a fi iubite.

Ai probleme de sanatate sau pur si simplu iti doresti sa fii ocolit de boli in anul care urmeaza? Atunci mananca mere. Totodata, e bine sa te speli pe fata cu apa in care ai pus un ban de argint sau orice altceva de argint.

In ziua de Craciun nu e bine sa faci curatenie si nici sa arunci gunoiul pentru ca risti sa iti arunci norocul, iar anul care vine sa fie unul foarte greu.

Cei nascuti de Craciun, se spune ca sunt ocrotiti si vor fi calauziti de noroc pentru toata viata.

Pe langa ideea de a te bucura de magia sarbatorilor, alaturi de cei dragi, de Craciun se ofera si daruri. Se spune ca, daca in Ajunul Craciunului nu ai oferit cadouri, anul care urmeaza nu va fi unul prosper.

Pentru a avea noroc in dragoste sau pentru a ramane alaturi de persoana iubita, in noaptea de Ajun, e bine sa te saruti sub vasc. Cine evita sarutul de sub vasc va avea ghinion in dragoste.

Noapte de Craciun este o noapte magica in care cerurile se deschid si se spune ca, cine moare in aceasta noapte va ajunge in Rai. Totodata, animalele pot sa vorbeasca pe limba noastra iar oamenii pot sa-si vada viitorul.

superstitii de craciun Foto: lumanari rosii, Shutterstock

Citește și:

Superstitii de Craciun in lume

In Anglia casele sunt decorate cu iedera si vasc, iar cei mici ii scriu lui Mos Craciun scrisori pe care le arunca in soba pentru ca dorintele sa iasa pe cos, odata cu fumul si sa ajunga la Mos Craciun. Tot in Anglia exista credinta ca, daca nu mananci deloc budinca de prune in prima zi de Craciun, vei pierde un prieten, iar pentru fiecare bucata mancata vei avea o luna fericita in anul care vine.

Polonezii sunt printre putinii care inca mai pastreaza cele mai vechi traditii si supersitii de Craciun. In estul Poloniei se crede ca fetele care sadesc seminte de mac in Ajunul Craciunului vor avea sansa sa se casatoreasca in viitorul apropiat. Dupa cina ies afara din casa, iar in directia in care se aud cainii latrand acolo se afla viitorul mire.

De Craciun, australienii isi decoreaza casa cu ferigi si frunze de palmier, pentru a atrage norocul, iar la micul dejun mananca doar oua cu sunca. Masa principala are loc doar dupa ce se intorc de la biserica si mancarea obligatorie este curcan si budinca de stafide cu coniac.

Spaniolii mananca, in noaptea de Ajun, o prajitura facuta din migdale pentru a avea un an prosper. Tot in Spania, copiii au obiceiul de a pune in incaltamintea lasata la usa, morcovi, paie si orz pentru craii celor Trei Magi.

In Franta exista superstitia ca bradul de Craciun ii va proteja de rele pe toti cei care stau in jurul lui in acea zi, iar baia facuta in ziua de Craciun te fereste de boli, febra si dureri de dinti.

In Suedia, pentru a intra in gratiile zanelor aducatoare de noroc, in Ajunul Craciunului, se aseaza in fata casei o farfurie cu pasat.

Irlandezii cred ca e bine sa te culci cat mai tarziu in noaptea de Craciun si sa lasi lumanarile aprinse in toata casa, pana se sting singure, iar cel dintai om care aude cantatul cocosului dimineata este cel mai norocos.

In Grecia, printre cele mai vechi superstitii de Craciun, este aceea ca pantofii vechi trebuie pusi la un loc sa li se dea foc pentru a izgoni raul din anul care urmeaza.

Foto prima pagina: brad si cadouri, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.