Setari Cookie-uri

Superstitii de Anul Nou

Ti-am pregatit cateva dintre cele mai importante superstitii atat din Romania cat si din alte parti ale lumii.

In noaptea de Anul Nou exista nenumarate superstitii care au aparut din nevoia noastra de a ne asigura ca anul care vine ne va aduce cat mai multe impliniri. Se poate spune ca aceste superstitii incurajeaza iluzia conform careia detinem controlul vietii noastre, ele avandu-si originea in teama noastra fata de necunoscut. Astfel ca in intreaga lume trecerea anului este asociata cu superstitii care presupun respectarea unor anumite reguli.

Foto interior si prima pagina: femeie superstitioasa, Shutterstock

Superstitii de Anul Nou din Romania

In traditia populara se considera ca trebuie sa ne platim toate datoriile inainte de Revelion caci altfel va trebui sa dam bani tot anul. Se mai spune si ca daca imprumutam bani sau alte obiecte de valoare in noaptea trecerii dintre ani nu vom putea strange multi bani in noul an.

Este bine ca in aceasta noapte sa purtam haine colorate, deoarece culorile vii atrag energiile pozitive. Hainele rosii ne vor ajuta sa avem succes in dragoste, aducandu-ne in acelasi timp si alte motive de bucurie. De asemenea, in cazul in care noul an ne prinde cu imbracaminte noua, vom primi o gramada de cadouri.

Citește și:

Se crede ca spiritele rele pot fi alungate cu ajutorul luminii si al zgomotelor puternice intrucat se sperie usor de acestea. Astfel ca artificiile, pocnitorile, tobele dar si clopoteii ne pot proteja de tot ce este malefic iar ghinioanele ne vor ocoli.

Conform unei superstitii, doar daca primim un oaspete care nu este roscat sau blond putem iesi din casa in prima zi a anului fara a avea probleme. In plus, musafirul nu trebuie sa aiba sprancenele impreunate. Insa daca nu respectam aceasta regula, vom avea parte de ghinion tot anul. In acelasi timp, este important cine trece pragul casei noastre caci acea persoana va influenta modul in care se desfasoara noul an din viata noastra.

O alta superstitie ne indeamna sa avem masa plina si bani in buzunare la miezul noptii; astfel vom avea parte de un an prosper. In cazul in care buzunarele sunt goale iar masa saraca, in anul care vine ne vom confrunta cu probleme financiare.

Citește și:

De Anul Nou exista posibilitatea ca dorinta pe care ne-o punem sa se implineasca. Asa ca de ce sa nu tintim cat mai sus si sa nu ne oprim cu gandul la cel mai mare vis al nostru. Pentru a avea parte de realizari nu trebuie sa spunem nimanui ce dorinta ne-am pus.

La miezul noptii trebuie sa deschidem ferestrele si usile pentru cateva minute caci astfel energiile negative vor iesi din casa noastra. Purificarea locuintei noastre de spiritele rele ne va aduce pace sufleteasca in noul an.

Traditii de Anul Nou din alte tari

In anumite parti ale Scotiei exista o superstitie potrivit careia este bine sa aprinzi mingi formate din materiale care iau foc, focul simbolizand forta purificatoare care sterge urmele anului ce a trecut. Focul are acelasi rol si pentru cei din America Latina care fac papusi de carpa sau hartie pe care le ard mai apoi.

Spaniolii considera ca boabele de strugure pe care le mananca la cele 12 batai ale ceasului le vor aduce noroc si ii vor ajuta sa isi implineasca dorintele pentru cele 12 luni ale anului care va veni. O astfel de superstitie se gaseste si in Portugalia, unde strugurele este inlocuit de smochine.

Citește și:

    O superstitie din India ii indeamna pe locuitorii sai sa se impodobeasca cu flori colorate, aceste culori simbolizand voiosia cu care acestia asteapta noul an dar si puritatea unui nou inceput. Femeile trebuie sa se imbrace in galben, care aminteste de culoarea primaverii.

    La miezul noptii japonezii merg impreuna cu familiile lor la un templu unde impart o bautura traditionala si asista la loviturile de gong care sunt asociate cu iertarea pacatelor. Dupa ce acestia se roaga, citesc intr-un ravas ce destin ii asteapta.

    In Germania se pun intr-un loc uscat 12 foi de ceapa care se dau cu sare; in cazul in care sarea inca mai este umeda, in lunile care vor urma va ploua. O alta superstitie din Brazilia de data aceasta, sustine consumul de linte in prima zi a anului care a venit, deoarece aceasta este considerata a fi un semn al bunastarii.

    Citește și:

      Vizionare placuta


      Kudika
      31 Decembrie 2014
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.