Setari Cookie-uri

Eneagrama personalitatii: Perspectiva ta emotionala asupra vietii

Descopera ce tip de personalitate se afla la baza psihicului tau

Eneagrama personalitatii este un sistem alcatuit din 9 tipuri de personalitati distincte. Cei mai multi dintre noi isi vor regasi caracteristici in alte cateva tipologii insa la baza fiecaruia dintre noi exista un singur tip de personalitate.

De regula, eneagrama nu este considerat un instrument psihologic folosit in centrele de specialitate ci mai degraba este privit ca o componenta spirituala. Prin urmare, iata care sunt tipologiile de baza in care ne incadram toti.

1.Personalitate de Reformator

De multe ori, acest tip de personalitate mai este denumit si perfectionistul. Oamenii care se incadreaza in aceasta tipologie sunt perfectionisti, foarte rationali si foarte ordonati. Isi traiesc vietile potrivit unor standarde inalte prin care isi judeca nu doar realizarile lor, ci si pe cele ale oamenilor din jur.

Au un apetit dezvoltat pentru adevar si un cod propriu de norme si valori in apararea caruia vor merge pana in panzele albe. Nu sunt foarte toleranti cu oamenii mai sensibili si considera ca efuziunile sentimentale in public sunt dovezi de slabiciune sau manifestari a unei nevoi nesanatoase de atentie.

Citește și:

foto shutterstock portrete de femeie

2. Personalitate de Altruist

In timp ce reformatorii isi pazesc atent emotiile, altruistii se lasa purtati de val si nu le este teama sa arate exact ce simt. Iubirea este cel mai inalt scop din vietile lor si sunt mereu pregatiti sa o daruiasca celor din jur. Au o mare putere de sacrificiu si au obiceiul sa puna interesele celorlalti deasupra intereselor proprii.

In plus, au inimi generoase si stiu cum sa ii faca pe ceilalti sa se simta speciali si iubiti. Sunt destul de sensibili si nu suporta sa fie ignorati. Pe de-o parte, intr-o relatie amoroasa, altruistii pot fi parteneri ideali pentru ca sunt romantici si comunicativi. Pe de cealalta parte, pot deveni posesivi si foarte gelosi.

3.Personalitate de Motivator

Oamenii cu acest tip de personalitate sunt motivati de competitie si de castiguri, insa nu neaparat materiale. Sunt foarte orgoliosi insa aceasta mandrie este sustinuta de numeroase realizari si impliniri pentru care au muncit mult, de la varste fragede. Prin urmare, nu e de mirare ca motivatorii sa aiba si o doza serioasa de aroganta. Sistemul lor de valori, precum si perceptia despre sine sunt influentate de imaginea celorlalti despre ei, lucru care poate duce la un dezechilibru emotional daca nu se simt validati.

Citește și:

In mod paradoxal, au numeroase calitati de lideri si stiu cum sa sudeze o echipa pentru a pune lucrurile in miscare. In ceea ce priveste viata personala, pana si relatia amoroasa se poate transforma intr-o competitie. Sunt foarte pretentiosi in dragoste si cauta parteneri cu care si pe care sa ii trateze de pe picior de egalitate.

4. Personalitate de Romantic

In tipologia romantica se incadreaza oamenii care sunt mereu in contact si constienti de sentimentele lor. Traiesc in universuri interioare foarte armonioase tocmai pentru ca stiu sa isi identifice corect sentimentele si mai ales, cum sa le interpreteze. Desigur ca acest lucru le da o sensibilitate aparte dar, in acelasi timp, sunt foarte intuitivi si se vor scuti astfel de cateva lectii foarte dureroase.

Isi exprima destul de usor emotiile si uneori, simt nevoia sa le transpuna in arta, intr-o forma sau alta. In dragoste, sunt parteneri foarte atenti si foarte calzi cu partenerii lor, sinceri si loiali. Singura problema a romanticilor este faptul ca au obiceiul sa caute subintelesuri acolo unde nu exista si sa se insele asupra simtamintelor celuilalt.

Citește și:

5.Personalitate de Ganditor

Persoanele carora le corespunde aceasta tipologie pot fi considerate opusul romanticilor. Ei mizeaza pe partea rationala si foarte, foarte rar pe cea sentimentala. Au o logica absolut imbatabila si simt nevoie de intimitate mai acut decat alti oameni.

In acelasi timp, sau poate tocmai datorita acestui lucru, ganditorii sunt foarte independenti si au interese culturale variate. Le place sa discearna si sa inteleaga mersul lumii si reusesc sa faca acest lucru cu mult detasament.

In dragoste, pot parea distanti si daca se afunda in studiu, sunt de-a dreptul indiferenti. Totusi, sunt parteneri valorosi pentru ca au personalitati complexe, atitudini seducatoare si sunt foarte loiali.

6. Personalitate de Devotat

Asa cum arata denumirea tipologiei, oamenii cu astfel de personalitati sunt definiti de loialitate. Se simt cel mai bine in preajma oamenilor pe care ii cunosc foarte bine si in care au incredere. Relatiile cu astfel de persoane trebuie tratate cu maxim de grija si sinceritate pentru ca in momentul in care un devotat si-a pierdut increderea in cineva, imaginea se va repara destul de greu.

Citește și:

    In relatiile de dragoste, sunt foarte sincere cu sentimentele lor si nu au obiceiul sa insire aventura dupa aventura. Au nevoie de legaturi stabile si sunt, bineinteles, foarte fideli. Atunci cand se indragostesc, sunt parteneri exuberanti, cu simtul umorului si foarte romantici.

    7. Personalitate de Entuziast

    Astfel de oameni sunt nascuti pentru a fi mereu in centrul atentiei. Au personalitati foarte bine conturate si pot fi, uneori, destul de zgomotosi. Se simt foarte bine intre oamenii noi, sunt curiosi, sociabili si au un simt al umorului absolut spumos. Au un fler special pentru a depista oportunitatile si stiu cum sa profite de ele. In general, viata lor se desfasoara intr-un soi de haos organizat si li se pare ca prea multa disciplina le stirbeste din personalitate.

    In ceea ce priveste relatiile amoroase, vor avea destui parteneri de-a lungul vietii si n-ai putea spune despre ei ca sunt foarte stabili. De multe ori, dragostea ii ia prin surprindere pe entuziasti pentru ca se poate afla de multa vreme chiar in fata ochilor, fara ca ei sa isi dea seama.

    Citește și:

      8.Personalitate de Provocator

      Acestia sunt cei mai dificili oameni din descrierea eneagramei. Sunt persoane sincere si foarte sigure pe fortele lor si poate din aceasta cauza au o problema cu figurile de autoritate. Nu vor suporta sa fie ingraditi sau sa le fie stirbita independenta, lucru valabil si in viata personala si in ceea ce priveste cariera. De regula, isi asuma riscuri mari pentru a-si atinge scopurile si pot merge pana la intimidare sau santaj atunci cand lucrurile nu o iau in directia dorita de ei.

      Chiar daca par foarte orientati spre cariera, dragostea este importanta pentru ei. Partenerii ideali pentru provocatori sunt entuziastii. Acestia sunt spirite libere care vor intelege perfect nevoile provocatorilor de libertate si nu vor incerca sa le impuna limite.

      9. Personalitate de Mediator

      Mediatorii sunt caracterizati de o fenomenala capacitate de adaptare. Se simt bine in preajma oamenilor noi, in situatiile riscante sau in orice alta situatie care le va pune la incercare aceasta calitate. Sunt curajosi fara sa fie agresivi dar au de multe ori tendinta sa se lase purtati de val, din dorinta de a se integra. Daca exista un lucru pe lume pe care il urasc, acesta este conflictul. Stiu sa negocieze si sa iasa din orice fel de disputa. In plus, au un simt excelent al afacerilor si al finantelor.
      In dragoste, au nevoie de stabilitate si nu sunt dispusi sa accepte jumatati de masura. Pot fi incapatanati cu partenerii lor dar isi dau seama cu usurinta cand gresesc si stiu sa se revanseze.

      Citește și:

        foto prima pagina shutterstock femeie cu orhidee in par

        Vizionare placuta


        Kudika
        11 Februarie 2015
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.