Setari Cookie-uri

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre persoanele anxioase

Sa intelegem mai bine prin ce trec persoanele anxioase.

De cele mai multe ori nu stim exact cum ar trebui sa ne purtam cu persoanele care sufera de anxietate. Vrem sa le inseninam zilele, nu sa le facem viata si mai grea. Vrem sa le aratam ca le intelegem atunci cand trec prin momente grele si ca le suntem alaturi. Acest fapt poate fi destul de dificil intrucat persoanelor anxioase le vine greu sa vorbeasca despre ceea ce ii framanta.

10 lucruri pe care prietenii care sufera de anxietate ar vrea sa le stii

1. Anxietatea noastra nu ne defineste

Daca intr-adevar vrei sa ii arati persoanei anxioase ca te poate considera un sprijin, aminteste-i ca o apreciezi pentru ceea ce se ascunde in spatele acestei anxietati. Considerand ca o singura trasatura o defineste nu faci decat sa o indepartezi de tine; aceasta este ca si tine o fiinta complexa cu defecte dar si cu calitati care merita apreciate.

2. Nu vrem sa ni se spuna ca grijile noastre sunt irationale

Incercarea de a-i scapa de sentimentele de teama si de tristete poate parea a fi o alegere buna. Insa in momentul in care incerci sa ii convingi ca sentimentele lor sunt irationale si ca nu ar trebui sa existe, nu faci decat sa inrautatesti lucrurile intrucat ii vei face sa simta ca este ceva in neregula cu ei si ca nu intelegi cu adevarat prin ce trec. Este cale lunga de la a-i ajuta sa faca fata situatiei pana la a crede ca ii ajuti spunandu-le ca ar trebui sa nu se mai gandeasca la anumite lucruri.

Citește și:

3. Obosim destul de usor

Poate fi destul de obositor cand ai de-a face cu atatea emotii. Se pare ca mai mult persoanele care trec prin aceeasi situatie inteleg de fapt cat de usor obosesc persoanele anxioase. Din cauza tensiunii interioare, acestea revin cu greu la starea de calm. Gandeste-te ca pentru acestea fiecare zi este stresanta indiferent de ce se intampla; este bine sa ne amintim acest lucru data viitoare cand le dam de inteles ca nu isi dau destul de mult silinta privind un anumit aspect al vietii lor.

4. Nu vrem sa fim mereu intrebati daca suntem bine

Aceasta intrebare la care stii deja raspunsul le da persoanelor care sufera de anxietate senzatia ca nu le intelegi. Cand au un atac de panica ultimul lucru pe care si-l doresc este ca tu sa le intrebi asta; in schimb ai putea sa le dai de inteles ca le esti alaturi intrebandu-le cu ce le poti fi de ajutor.

Citește și:

5. Apreciem persoanele care ne sprijina

Persoanele anxioase stiu cat de greu iti vine sa le oferi ajutorul; inteleg ca nu esti obligat sa le fii mereu alaturi si ca nu este numai lupta lor ci este si lupta ta. Acestea analizeaza mult prea mult tot ce se intampla in jurul lor, astfel ca ajutorul tau nu va fi uitat cu usurinta chiar daca la prima vedere nu pare.

Prietene

Foto interior: Prietene, Shutterstock

6. Facem fata cu greu schimbarilor

Pentru persoanele care se confrunta cu anxietatea, schimbarea poate fi o adevarata provocare; asta nu inseamna ca atunci cand sunt angrenate in procesul schimbarii nu se pot bucura de faptul ca reusesc sa ii faca fata. Doar le vine mai greu sa faca primul pas pentru a iesi din zona lor de confort.

7. Nu te ignoram in mod intentionat

Uneori poate ti se pare ca persoana draga care sufera de anxietate nu te asculta; incearca sa fii mai indulgent intrucat probabil ca aceasta se confrunta cu un monolog interior plin de contradictii. Fluxul gandurilor poate fi destul de puternic astfel incat ii va fi greu sa se concentreze la ce spui tu. Probabil un anumit subiect i-a declansat o stare de tulburare, motiv pentru care incearca sa se calmeze; in aceste momente ar trebui sa o asiguri ca puteti discuta despre ceea ce o deranjeaza.

Citește și:

8. Nu consideram intotdeauna ca anxietatea ne limiteaza

Nu este un capat de lume daca esti anxios. Ba mai mult decat atat, unele persoane anxioase considera ca acesta este un impediment care le ajuta sa se dezvolte pe plan personal odata ce acest obstacolul este depasit. De asemenea, faptul ca analizeaza mereu tot ce le inconjoara nu este intotdeauna un aspect negativ; le ofera o alta perspectiva asupra vietii.

9. Nu putem controla anumite ganduri

Oricat de mult ar vrea, persoanele anxioase nu detin intotdeauna controlul asupra gandurilor care le vin. Isi doresc sa existe un buton prin care sa opreasca acest flux de indoieli si temeri, insa toate acestea reprezinta o parte din cine sunt cu adevarat.

10. Ii intelegem pe cei care nu sufera de anxietate

Persoanele anxioase isi dau seama de cat de greu le vine celor apropiati sa le inteleaga; stiu ca probabil poate fi frustrant pentru cei din jur sa incerce mereu sa le calmeze. Din acest motiv, le sunt recunoscatoare pentru efortul depus si pentru bunatatea cu care acestia isi exprima ingrijorarea.
Foto prima pagina: pixabay.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Mai 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.