Setari Cookie-uri

Sanzienele, sarbatoarea magica a iubirii si fertilitatii

Sarbatoarea Sanzienelor aduce cu ea farmec, mister si credinta ca orice este posibil pentru cei care cred in miracole si le asteapta.

Sanzienele este singura sarbatoare pagana ce se sarbatoreste in traditia populara la solstitiu de vara, avand loc diverse ritualuri atat ziua, sub lumina soarelui, cat si in taina nopii sub lumina fascinanta a lunii. Totodata, sarbatoarea Sanzienelor este strans legata de credinte, superstitii si riualuri, fiind numita in unele locuri si „Cap de vara” doearece acum soarele ajunge la apogeu si este inceputul verii.

sarbatoarea sanzienelor
Foto: fata in padure, Shutterstock

Legenda Sanzienelor

Sanzienele sunt fiinte fantastice, supranaturale, binefacatoare si frumoase care se transforma noaptea in fete cu parul galben si rochii albe, adevarate preotese ale soarelui, dansand hore ametitoare prin paduri si cantand cu glasuri divine si nemaiauzite. Spre deosebire de celelalate entitati din mitologie, precum Ielele si Rusaliile, Sanzienele sau Dragaicele au insusiri bune si sunt binevoitoare omului. Ele aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor, pasarilor si animalelor, tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor. Daca nu sunt respectate si sarbatorite cum se cuvine ele se supara si ii lovesc pe cei pacatosi cu „lantul Sanzienelor”, pot starni furtuni si pot aduce grindina, lasand campurile fara de rod si florile fara de leac.

Citește și:

Obiceiuri, traditii si superstitii de Sanziene

Sarbatoarea Sanzienelor tine o noapte si o zi, incepand cu asfintitul zile de 23 iunie. Fetele si feciorii incep sa culeaga flori de sanziene si sa faca din ele coronite inmiresmate. Odata facute coronitele, se incing horele si se incepe Dansul Sanzienelor, in care toti satenii impodobesc stalpii portilor, feresterele caselor si cimitirele, deoarece se spune ca ele apara oamenii si odihnesc mortii. Fetele care doresc sa se marite arunca aceste cununi pe acoperis, iar cele care raman acolo prevestesc un maritis apropiat.

Considerata o sarbatoare a iubirii, in noaptea de Sanziene fetele isi pun un buchetel din aceste flori sub perna pentru a-si vedea sortitul. Totodata, daca le poarta in par sau in san, vor fi mai atragatoare si mai dragastoase. O superstitie referitoare tot la dragoste, spune ca indragostitii care fac baie impreuna in rau sau in mare de Sanziene se vor iubi toata viata.

Cei care aveau gospodarii incercau sa afle ce se va intampla cu animalele, tot cu ajutorul florilor de Sanziene, agatand in seara din ajunul sarbatorii cununi de Sanziene la coltul casei, orientate catre rasarit. Daca a doua zi era prins in coronite par de la anumite animale se considera ca anul va fi extrem de bun pentru acestea.

De Sanziene e momentul prielnic pentru alungarea spiritelor malefice. Satenii aprindeau focuri in care aruncau substante puternic mirositoare, strigau in jurul lor si cantau din bucium.

Sarbatoarea de Sanziene mai este denumita in popor si „Amutitul Cucului”. Aceasta pasare canta trei luni pe an, de la echinoctiu de primavara, pana la solstitiul de vara sau de sanziene. In popor se crede ca in cazul in care cucul inceteaza sa cante inainte de Sanziene, va fi o vara secetoasa.

Noaptea Sanzienelor este una plina de magie, cand se deschid portile cerului, lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteasca, fortele benefice, dar si cele negative ajung la apogeu. In aceasta noapte femeile merg sa caute ierburi miraculoase ce vor fi folosite pentru vindecarea bolilor si pentru descantece. Roua din noaptea de Sanziene are de asemenenea proprietati magice, iar fetele care vor sa afle ce destin vor avea trebuie sa se spele pe fata, in zorii zilei de 24 iunie cu roua de pe flori.

In Ardeal, se crede ca, in ziua de Sanziene pot fi cautate comori vechi ingropate in pamant, deoarece, in noaptea dinainte se aprinde un foc in locul unde sunt ascunse. Toodata, acum rasare floarea alba de feriga, care va aduce noroc celui care va infrunta duhurile ce o pazesc si o va culege.

Foto prima pagina: femeie in alb, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Iunie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.