Setari Cookie-uri

Sfantul Alexandru, facatorul de minuni si aparatorul ortodoxiei

Sfantul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii si un aparator neinfricat al credintei crestine.

Sfantul Alexandru a trait la inceputul secolului al IV-lea, pe vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare si a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viata modesta, fara stiinta cartilor insa, datorita virtutiilor sale a fost considerat indeajuns de demn incat sa sa il slujeasca pe Sfantul Mitrofan, iar apoi sa ajunga el insusi Patriarh.

Sf. Alexandru
Foto: Shawn Hempel, Shutterstock

Lupta Sf. Alexandru impotriva ereticului Arie

Sfantul Alexandru este unul dintre marii cuviosi, cinstiti pentru viata si minunile pe care le-a savarsit. Din pricina varstei inaintate Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfantul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru sa partipe in locul sau la primul Conciliu de la Niceea. Aici Sf. Alexandru a aparat religia si credinta impotriva ereziei lui Arie, care sustinea ca Fiul nu este vesnic, ci a fost creat de Tatal.

Dupa ce s-a incheiat Sinodul, un inger i-a aparut Patriarhului spunandu-i ca cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru slujitorul sau. Ajungand Patriarh al Constantinopolului, Sfantul Alexandru, care avea deja aproape 70 de ani a continuat sa apere Credinta Ortodoxa in fata intrigilor lui Arie si a acolitilor sai.

Sfantul Alexandru se sarbatoreste pe data de 30 august, ziua in care a trecut la Domnul la varsta de 98 de ani, la doar cateva luni dupa moartea Sfantului Imparat Constantin cel Mare.

Citește și:

Rugaciune catre Sfantul Alexandru

Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe
Izbavindu-ne de marirea idoleasca a celor necredinciosi,
Multumim tie si cantam cantare pentru biruinta.
Celui ce a doborat pe Arie si, cu totul, a legat limba filosofului, graim:
Bucura-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!

Semnificatia numelui Alexandru

Numele Alexandru este de origine greaca si are semnificatia de a apara, a proteja. Este un nume foarte vechi in onomastica greceasca, fiind atestat inca din a doua jumatate a secolului 7 i.Hr. Popularitatea numelui Alexandru se datoreaza, in mare masura, figurii unuia dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie, regele Alexandru al Macedoniei. In istoria romanilor, Alexandru a fost un nume traditional pentru domnitori, nu mai putin de 22 de domni din Tara Romaneasca si Moldova au purtat acest nume.

Citește și:

Urari de Sf. Alexandru

Numele ce-l porti de Sfant, poarta-l cu mandrie. Sa-ti dea putere si tarie, ani sanatosi si bucurie. La multi ani!

Fie ca din aceasta zi sfanta, in drumul lin al vietii tale, sa rasara mereu cate o raza de soare si sa iti aduca fericire si bucurie. La multi ani!

Iti doresc sa ai o zi de nume luminoasa precum o dimineata de vara si frumoasa precum o gradina cu flori. La multi ani!

Sfantul caruia ii porti numele sa te ocroteasca in fiecare zi, sa iti aduca liniste si pace! La multi ani cu impliniri si momente frumoase!

La multi ani si Sfantul Alexandru sa te calauzeasca mereu!

Fie ca sarbatoarea Sfantului Alexandru sa-ti aduca un nou inceput, sa te faca mai puternic si sa ai parte doar de impliniri. La multi ani!

Iti doresc ca toate implinirile, bucuria si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni! O zi de Sf. Alexandru cat mai frumoasa! La multi ani!

Foto prima pagina: Vladis Chern, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 August 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.