Setari Cookie-uri

Top 3 cazuri fascinante tratate de Sigmund Freud

Cele mai bizare cazuri intalnite de fondatorul scolii de psihanaliza

Sigmund Freud este cel mai celebru nume al psihanalizei si intemeietorul acestei scoli. Principala sa teorie se refera la faptul ca dorintele sexuale refulate produc o serie de conflincte inconstiente care modifica mai mult sau mai putin vizbil comportamentul fiecaruia dintre noi si se manifesta cel mai des prin intermediul viselor. In general, credea el, astfel de conflicte inconstiente duc la nevroze iar nevrozele pot fi tratate prin constientizarea dorintelor refulate.

Munca sa este celebra in toata lumea iar numele lui este rostit astazi cu reverenta sau, din contra, cu dispret. Oricum ar fi, cel putin cateva dintre cazurile sale sunt amintite si astazi ca dovezi ale succesului sau, diametral opus, ca explicatie pentru care metodele sale nu funtioneaza.

sigmund freud

1. Micul Hans

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri ale medicului este povestea baietelului numit de acesta Hans, adus la Freud de catre tatal micutului. Acesta dorea sa isi ajute fiul in varsta de 5 ani sa scape de teama de cai. In mod deloc surprinzator, pentru ca animalele erau atat de mari pe langa baietel si nu avea prea multa experienta cu acestea. In plus, pentru ca baiatul si familia sa locuiau intr-un han unde se schimbau des trasurile, el a fost martorul unui accident cumplit in care un cal a fost fortat sa traga un astfel de mijloc de transport mult prea incarcat iar din cauza efortului, a murit pe loc, in fata baiatului.

Citește și:

Totusi, pentru ca cele mai multe dintre explicatiile lui Freud aveau legatura cu impulsurile sexuale, el a ajuns la concluzia ca teama baiatului fata de cai are radacini mult mai adanci si mai complicate. Potrivit lui Freud, lui Hans ii era mai frica de caii cu bot negru decat de altii, pe care ii asocia cu mustata tatalui sau. In plus, caii purtau ochelarii specifici iar tatal baiatului, de asemenea, purta ochelari de vedere.

In cele din urma, Freud a concluzionat ca micul Hans are, de fapt, un complex al lui Oedip. Potrivit acestuia, copilul se afla in mijlocul unui tumult sexual declansat de prezenta mamei sale si vedea in tatal sau un rival pentru afectiunea si atentia acestuia. Pentru ca tatal sau era, evident, mai mare decat Hans si purta ochelari, baiatul si-a transpus ura si furia fata de acesta in tema sa de cai.

Tatal baiatului era prezent la sedintele dintre Hans si Freud iar medicul era convins ca baiatul nu se va „vindeca” in prezenta tatalui. In orice caz, el a urmarit cazul baiatului pana cand acesta a implinit 19 ani si s-a dezvoltat ca orice alt copil obisnuit. Mai mult de atat, abia daca isi mai amintea mici fragmente din cele intamplate atunci cand avea 5 ani.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.