Setari Cookie-uri

7 destinatii de calatorie cu o puternica semnificatie spirituala

Pentru cei interesati sa calatoreasca spre destinatii cu o puternica semnificatie spirituala, iata 7 optiuni, cunoscute si apreciate pe plan mondial.

Destinatiile de calatorie cu o puternica incarcatura spirituala au fost mult timp considerate ca facand parte din aspectul de nisa al industriei turismului. Acest lucru s-a schimbat foarte mult in ultimul timp, milioane de turisti din intreaga lume alegand an de an diverse destinatii cu incarcatura sacra, care ii asista si ii ilumineaza in cautarea propriului sine si a constiintei divine. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii cont, pentru a castiga cat mai mult pe plan spiritual dintr-o asemenea calatorie. In primul rand, informeaza-te cu privire la istoria si folclorul locului pe care il vei vizita. Constientizeaza motivul pentru care te afli acolo. Deschide-ti inima si sufletul pentru a simti vibratiile locului. Mediteaza sau macar acorda-ti timp ca sa simti si sa absorbi orice forma de energie asociata cu obiectivul respectiv.

Citește și:

7 destinatii cu o puternica incarcatura spirituala

1. Drumul catre Santiago de Compostela (Spania)

Santiago de Compostela

Unul dintre cele mai importante pelerinaje crestine, drumul catre Santiago de Compostela este strabatut anual de peste 150.000 de pelerini si mai mult de 3 milioane de turisti din toata lumea. Pelerinajul incepe la granita Spaniei cu Franta si se intinde pe o distanta de aproape 800 de km, pana la coasta atlantica a Spaniei, la Santiago de Compostela.

Aflat in partea de nord a Spaniei, Santiago de Compostela este o destinatie preferata de catre pelerini inca din Evul Mediu, intrucat acolo se afla catedrala ce contine moastele Sfantului Apostol Iacob. Pelerinii pot parcurge distanta cu diverse mijloace de transport, dar este recomandat mersul pe jos, calare sau cu bicicleta, cel putin in ultima parte a traseului. Pe langa motivatia religioasa, pelerinajul are si un scop cultural, destinatia fiind inclusa in lista locurilor din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Citește și:

2. Templul de Aur din Amritsar (India)

Templul de Aur
Foto interior si prima pagina: curioso, Shutterstock

La granita dintre India si Pakistan, orasul Amritsar este dominat de Templul de Aur, cel mai important loc de pelerinaj pentru credinciosii sikh. Sikhismul este cea mai tanara religie monoteista din lume (a aparut in sec. al XV-lea), cu peste 30 de milioane de adepti in intreaga lume, care promoveaza existenta unui singur Dumnezeu, validitatea tuturor religiilor din lume in a-si ilumina credinciosii si promovarea adevarului, fidelitatii, autocontrolului si puritatii in viata de zi cu zi.

Templul de Aur a fost ridicat de catre al cincilea guru, Guru Arjan, in anul 1588 si finalizat in 1604. Este acoperit cu sute de kilograme de aur si se afla in mijlocul unui lac, Amrit Sarovar (“Lacul de Nectar”). Pelerinii se imbaiaza ritualic in lac si inconjoara templul de-a lungul marginii de marmura, in sensul acelor de ceasornic. Bucataria templului ofera hrana gratis (lipie si supa de linte) atat pelerinilor, cat si turistilor, indiferent ce religie ar avea.

Citește și:

3. Muntele Athos (Grecia)

Muntele Athos

Cunoscut si sub numele de Sfantul Munte, Muntele Athos este o peninsula muntoasa (2033m) si o regiune administrativ autonoma, aflata in nord-estul Greciei, care reuneste 20 de manastiri ortodoxe, 12 schituri si numeroase chilii calugaresti in care traiesc peste 1800 monarhi ortodocsi. Pe Muntele Athos nu este permis accesul femeilor, iar pentru barbati (peste 18 ani, sau copii peste 12 ani, insostiti de tata) exista un sistem strict de permisiune a accesului: este nevoie de diamonitirion (o forma de viza care permite accesul si cazarea la mananstirile de pe Muntele Athos pe durata pelerinajului), in plus, zilnic este permis accesul a doar 100 de pelerini ortodocsi si 10 vizitatori de alta credinta, care trebuie sa isi procure permis de vizitare cu aproximativ 6 luni inainte.

La Muntele Athos se poate ajunge cu ferry-boatul din Ouranopoli, iar apoi pelerinajul intre manastiri se face mergand pe jos. Pelerinii se roaga la bisericile manastirilor si isi marturisesc pacatele parintilor atoniti, de la care obtin binecuvantare.

Citește și:

4. Mashhad (Iran)

Mashhad

Mashhad este un oras situat in partea de nord-est a Iranului si se traduce ca “Locul Martirului”. Reprezinta un loc sacru pentru musulmanii shiiti, acolo aflandu-se osemintele lui Imam Reza, al 8-lea imam, care a murit in 817 si a fost descendent direct al profetului Mohamed. In fiecare an este vizitat de peste 15 milioane de pelerini siiti, cea mai aglomerata perioada din an fiind in preajma Anului Nou Iranian (21 martie) si a sezonului de pelerinaj, care incepe la mijlocul lui iunie si tine pana la sfarsitul lunii iulie. Doar musulmanilor le este permis accesul in zona sanctuarului sfant al lui Imam Reza, vizitatorii non-musulmani avand la dispozitie trei muzee pe care le pot vizita.

5. Izvorul Gangelui (India)

Gange

Raul Gange este considerat a fi un rau sacru de catre hindusi si venerat sub forma zeitei Ganga. Izvoraste dintr-un ghetar din muntii Himalaya din provincia Uttar Pradesh si se varsa in Golful Bengal, strabatand peste 2000 de km. Apa Gangelui, in conceptia hinduista, are puterea de a purifica sufletul de karma negativa, inlatura pacatele corporale si chiar pacate din vietile anterioare. Izvorul Gangelui este unul dintre cele mai sacre zone de pelerinaj, sute de mii de pelerini calatoresc anual prin vaile Himalayei pe un traseu de aproximativ 24 de km, cat mai aproape de ghetarul de unde izvoraste firicelul de apa care va deveni unul dintre cele mai mari fluvii ale Asiei, pentru a aduce ofrande.

Citește și:

6. Cupola Stancii din Ierusalim (Israel)

Cupola Stancii

Primul pelerin crestin este considerat a fi Elena, mama imparatului Constantin, care a ajuns in Tara Sfanta in jurul datei 326 dHr. In Evul Mediu, Ierusalimul a devenit destinatia preferata de pelerinii crestini. Cei care nu isi permiteau costurile unui asemenea pelerinaj se multumeau cu vizitarea unor obiective spirituale si manastiri de pe teritoriul Europei, dedicate anumitor sfinti. Cupola Stancii se afla in apropierea Moscheii Al-Aqsa si a Muntelui Templului. Acest loc sacru prezinta o importanta majora pentru toate cele trei religii majore monoteiste din lume, iudaismul, crestinismul si islamismul.

Cupola Stancii nu este o moschee propriu-zisa, ci mai degraba un sanctuar islamic. De pe piatra care a stat la temelia constructiei se presupune ca s-a ridicat profetul Mohamed intr-o lunga calatorie de noapte catre Rai, acolo unde i-au fost oferite rugaciunile islamice de catre profetii din vechime si are cea mai veche mihrab din lume (nisa orientata spre Mecca). In iudaism reprezinta locul in care Dumnezeu i-a incercat credinta lui Avraam, cand i-a cerut sa isi sacrifice fiul, pe Isaac. Iar in crestinism, in acel loc, au fost ctitorite si mai apoi daramate doua biserici bizantine, iar pe un mozaic de pe perete se afla o inscriptie despre Iisus, fiul Mariei.

Citește și:

7. Tibet

Tibet

Se pune ca nu poti vizita Tibetul si sa te intorci aceeasi persoana inapoi. Tibetanii au imbratisat budismul in urma cu 1000 de ani iar de aproximativ 300 de ani sunt condusi de Dalai Lama; acestia par sa fie cei mai religiosi oameni din lume, iar spiritualitatea le domina cultura, cu siguranta. Tibetul pare, dintr-o anumita perspectiva, Raiul pe Pamant, fiind supranumit “Acoperisul Lumii”, multumita podisului de 4900 m altitudine, muntilor inalti si vailor spectaculoase. Multitudinea manastirilor budiste (Manastirea Templu Jokhang, Manastirea Drepung etc) , a templelor, a lacurilor sfinte si a pesterilor fac ca Tibetul sa fie cel mai iubit loc de pelerinaj pentru budistii din intreaga lume. Este patria iluminarii si curatarii spirituale. In perioada cuprinsa intre sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie, odata cu luna plina, are loc Festivalul Saga Dawa, care celebreaza iluminarea lui Buddha Shakyamuni.

Scopul final al oricarei calatorii spirituale este, desigur, descoperirea propriului sine. Toate transformarile trebuie sa aiba loc din interior, iar pelerinajele constituie una din multele modalitati prin care se poate realiza acest lucru. In final, toate drumurile spirituale duc catre aceeasi destinatie, sumarizata foarte expresiv de catre poetul anglo-american T.S. Eliot in Patru Cvartete: “Ceea ce numim inceput este de obicei sfarsit. Si ceea ce este sfarsit este de fapt inceput. Sfarsitul este acolo de unde incepem.”

Vizionare placuta


Kudika
7 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.