Setari Cookie-uri

5 moduri prin care sa incluzi recunostinta in viata ta

Provocarile vietii de zi cu zi pot cauza deseori haos si confuzie si este foarte usor sa iti pierzi busola si sa uiti ceea ce este cu adevarat important pentru tine.

Cand lucrurile functioneaza dupa cum ne dorim, totul este bine si ne simtim minunat, insa atunci cand dam numai peste piedici si ne pierdem controlul, frustrarile si stresul isi fac neintarziat aparitia.

Este relativ simplu si la indemana sa iti poti pastra echilibrul si sa jonglezi cu ceea ce iti ofera viata, fie lucruri bune, fie provocari, prin practicarea recunostintei. Desi mult timp a constituit apanajul religiei, practicarea recunostintei fiind mult laudata si recomandata, in ultimul timp exista din ce in ce mai multe dovezi stiintifice ca recunostinta aduce numeroase beneficii pentru sanatate. Practicarea recunostintei face parte dintr-o miscare mai larga, numita psihologie pozitiva, care, in loc sa puna accentul pe problemele emotionale si dezechilibre, studiaza comportamentele care promoveaza starea de sanatate si trairile umane care fac viata mai placuta.

Citește și:

recunostinta

Foto interior si prima pagina: KieferPix, Shutterstock

Cercetatorii au aratat ca persoanele care isi exprima recunostinta pentru lucrurile bune care li se intampla sunt mult mai optimisti in legatura cu viitorul si au o parere mult mai buna despre viata lor, in general. Un studiu similar, efectuat pe un esantion de pacienti care au suferit un atac de cord, a demonstrat ca acei pacienti care si-au exprimat recunostinta in urma acestui eveniment, cum ar fi faptul ca apreciaza mult mai mult viata, au avut un risc mult mai scazut de a face al doilea infarct.

Intrebarea este, cum putem sa ne dezvoltam o stare constanta de recunostinta? Daca aceasta devine un obicei, simtim mult mai multa bucurie si satisfactie in viata. Cel mai important lucru este faptul ca recunostinta este o alegere si este independenta de circumstantele pe care le traim. Iata 5 modalitati care te pot ajuta sa incluzi recunostinta in viata ta:

Citește și:

1. Creeaza-ti un ritual care sa iti reaminteasca recunostinta

In momentul in care te intorci de la serviciu si intri in casa, gandeste-te cat de norocos/norocoasa esti ca ai la indemana acest spatiu unde iti poti gasi linistea si cultiva creativitatea. Sau in momentul in care te trezesti de dimineata, petrece un timp ascultand in liniste tot ceea ce iti trezeste recunostinta, zgomotele din casa, tic-tacul ceasului, radio in surdina, zgomotul aparatului de cafea, vocile copiilor, faptul ca respiri si ti s-a oferit o noua zi, o noua ocazie pentru a fi mult mai bun(a) ca ieri. Poti face acest lucru si seara, in momntul in care pui capul pe perna; cu siguranta vei avea un somn mult mai bun si odihnitor.

2. Scrie zilnic intr-un jurnal ceea ce iti trezeste recunostinta

Aceasta reprezinta o strategie foarte eficienta de a creste nivelul de recunostinta din viata ta, prin materializarea gandurilor. Ofera-ti cateva momente, fie dimineata, cu o cafea aburinda alaturi, fie seara, cand iuresul zilei s-a potolit, si scrie intr-un jurnal cateva lucruri pentru care esti recunoscator/recunoscatoare. Cel mai important este sa iti creezi o obisnuinta din a face acest lucru in fiecare zi, pentru ca actul in sine de a scrie te ajuta sa intelegi semnificatia a tot ceea ce ti se intampla si sa vezi abundenta lucrurilor pozitive din viata ta.

Citește și:

3. Gaseste-ti un sustinator

Deseori, cand suntem pe cont propriu, ne lipseste disciplina de a continua atitudinile care au un efect pozitiv in viata noastra. In momentul in care ai un partener atunci cand faci sport, de exemplu, iti va fi mult mai usor sa iti pastrezi disciplina. Asa se aplica si in cazul recunostintei. Gaseste un partener cu care sa impartasesti lista cu lucrurile care ti-au trezit recunostinta si discutati efectele acesteia in vietile voastre.

4. Foloseste un memento

Lipsa de informare si uitarea sunt doua piedici in calea exprimarii recunostintei. Le poti inlatura cu usurinta, apeland la cateva obiecte, repere vizuale, tactile sau auditive care sa iti declanseze sentimentul de recunostinta. Fie ca este vorba de post-it-uri lipite pe frigider, oglinda, fie iti programezi telefonul sau laptopul sa iti reaminteasca printr-un semnal sonor, sau sa iti alegi o piatra a recunostintei pe care sa o porti cu tine tot timpul, orice te poate ajuta. Uneori este suficient sa te uiti pur si simplu la albastrul cerului si te simti instantaneu recunoscator pentru faptul ca traiesti; sau verdele ierbii si al copacilor, care iti poate trezi recunostinta pentru abundenta naturii si a vietii. Orice functioneaza, cata vreme prezinta o insemnatate personala pentru tine.

Citește și:

5. Schimba tonul dialogului interior

Cu totii purtam un dialog cu propriile ganduri. Cand conversatia cu noi insine are o tenta negativa si critica, si starea de spirit va fi intocmai. Cercetatorii au aratat ca ne putem schimba starea de spirit modificand tonul cu care ne purtam dialogul interior. Daca reusim sa fim recunoscatori pentru viata, pur si simplu, vom reusi, chiar daca nu mai detinem nimic altceva, pentru ca atunci recunostinta devine o stare permanenta, nemaifiind conditionata de starea de spirit, lucrurile materiale sau de suisurile si coborasurile vietii. Daca gasim calea de a fi recunoscatori in fiecare moment in care respiram, viata ni se poate schimba in mod spectaculos.

Vizionare placuta


Kudika
12 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.