Setari Cookie-uri

5 pasi prin care sa transformi esecul in avantaj personal

Una dintre cele mai mari piedici din calea succesului este frica de esec. Aceasta este chiar mai paguboasa decat esecul in sine, pentru ca te condamna la o viata incarcata de regretul unui potential nerealizat.

Un esec poate fi privit ca un pas catre un viitor succes; asta sta doar in atitudinea celui care incearca. Daca te concentrezi asupra rezultatelor a ceea ce speri sa obtii mai mult decat asupra fricii de a esua, ai sanse mai multe sa reusesti, afirma specialistii. Poate fi tentant sa incerci un lucru si sa eviti, in acelasi timp, esecul, insa ai sanse mai mari sa esuezi decat daca te-ai concentra intr-un mod optimist asupra rezultatelor dorite. Usor de zis, insa nu la fel de usor de facut, cata vreme consecintele unui insucces pot fi majore.

Insa atitudinea face diferenta intre succese si esecuri. Lui Thomas Edison i-au trebuit 1000 de incercari pentru a face un singur bec care sa functioneze. Atunci cand a fost intrebat cum s-a simtit cand a esuat de 1000 de ori, a replicat ca nu considera incercarile un esec, ci ca becul a fost o inventie cu 1000 de pasi. Lui J.K. Rowling i s-a refuzat manuscrisul “Harry Potter si piatra filosofala” de catre 12 editori pana sa fie acceptat. Oprah a fost concediata din functia de stirista a postului tv Baltimore, pentru ca se implica emotional prea mult in reportajele sale; acest lucru va deveni caracteristica sa emblematica de mai tarziu. Toti acesti oameni, care au facut istorie, au avut in comun modalitatea de a actiona in fata esecului. Acest lucru, impreuna cu determinarea si abilitatea de a continua, au avut implicatii majore si asupra felului in care au fost perceputi de catre ceilalti, atat ei cat si greselile lor.

Citește și:

esec

Foto: PathDoc, Shutterstock

Iata ce trebuie sa faci pentru a avea succes in viitor, iar ceilalti sa te vada intr-o lumina pozitiva, in ciuda faptului ca ai gresit:

1. Anunta tu insuti/insati faptul ca ai facut o eroare

Daca ai gresit, nu sta cu degetele incrucisate, sperand ca nimeni nu va observa, pentru ca inevitabil asta se va intampla, iar daca altcineva iti dezvaluie eroarea, atunci efectul se va intoarce ca un bumerang impotriva ta; cei din jurul tau se vor intreba de ce ai tacut si vor atribui mutenia ta fie ignorantei, fie lasitatii.

2. Ofera o explicatie, dar nu iti gasi scuze (mai ales puerile)

A-ti asuma greselile poate chiar sa contribuie in mod pozitiv imaginii tale, demonstrand incredere, responsabilitate si integritate. Insa este bine sa te rezumi doar la fapte. A incerca sa te scuzi si sa te pierzi in detalii care sa incerce sa motiveze greseala nu este o idee foarte buna.

Citește și:

3. Concepe un plan pentru a rezolva lucrurile

Este foarte bine ca ti-ai asumat greseala, insa nu trebuie sa te opresti doar la asta. Urmatorul pas este extrem de important. Nu astepta sa vina altcineva sa iti remedieze problema. Ofera-te sa rezolvi tu singur/a si chiar este indicat sa ii prezinti sefului sau celui responsabil masurile specifice pe care l-ai luat deja (sau urmeaza sa le iei, cat mai repede posibil) pentru a remedia situatia.

4. Gandeste-te la un plan de preventie

Pe langa planul de a remedia problema, ar trebui sa pui la punct un plan de preventie, pentru a evita pe viitor sa repeti aceeasi greseala. In acest mod ii vei asigura pe cei din jurul tau de intentiile tale bune si acestia te vor privi cu mai multa bunavointa si vor sti ca ti-ai invatat lectia pentru viitor.

5. Mergi mai departe

Este foarte important sa nu lasi un esec sa te intimideze. Acorda-ti timp pentru a invata lectia necesara, dar nu prelungi la infinit atitudinea complexata si vinovata. Asteptarea nu face decat sa creasca sentimentele negative si nu vei face decat sa iti pierzi curajul. Mergi mai departe si incearca iarasi, ori de cate ori ti se va ivi ocazia.

Atitudinea este la fel de importanta ca actiunile intreprinse in urma unui esec. Pentru a folosi un esec in avantajul tau este nevoie de forta mentala si rezistenta, caracteristici esentiale ale inteligentei emotionale. In plus, trebuie sa iti pastrezi optimismul, tenacitatea si perspectiva: intotdeauna atunci cand gresesti, afirma ca vina o poarta actiunile tale, nu felul tau de a fi. In acest mod vei trata cu mai mult succes situatiile viitoare care necesita asumarea unui anumit risc.

Citește și:

Foto prima pagina: wavebreakmedia, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Noiembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.