Setari Cookie-uri

Alfabetul dragostei. Cele mai frumoase citate despre iubire dupa Andrei Plesu

Iubirile nefericite ar trebui sterse din registrul iubirii: admit ca ele sunt curente, aproape inevitabile si ca isi au nimbul lor de tragism si de respectabilitate. Nu sunt insa iubiri adevarate: sunt doar teribile probe existentiale, provocari tainice ale sortii, materie prima pentru o eventuala solutie de intelepciune.

Andrei Plesu (n. 23 august 1948, Bucuresti) este un binecunoscut scriitor, stilist, eseist, istoric si estetician al artei si limbii romane. A fost ministrul Culturii imediat dupa caderea regimului comunist, remarcandu-se prin transformarea Muzeului de Istorie a PCR in Muzeul Taranului Roman si a Editurii Politice in Editura Humanitas, dupa care s-a implicat in diplomatie, fiind intre 1997 si 1999 ministrul Afacerilor externe.

A fost membru al CNSAS (2000-2004) si consilier prezidential pentru relatii internationale (2004-2005). Ca scriitor cunoaste un important succes, unele carti ale sale fiind reeditate si de cate 5 ori (“Minima moralia (elemente pentru o etica a intervalului)”, “Jurnalul de la Tescani”, “Comèdii la portile Orientului”, “Despre ingeri”, “Limba pasarilor”). A fondat revista de cultura “Dilema”, devenita mai tarziu “Dilema Veche”, unde publica diverse editoriale si eseuri, reunite ulterior in volumul “Despre frumusetea uitata a vietii”.

Citește și:

Stilul sau este caracterizat de abordarea relaxata a chestiunilor existentiale, teologice si morale, intr-un mod surprinzator de veridic.

Poti comanda online cartile lui Andrei Plesu.

BINECUVANTARE

“Iubirea fericita este un corelativ al reusitei umane, o binecuvantare care imbogateste si infrumuseteaza inventarul destinului pamantesc.”

BUCURIE

“Iubirea adevarata e o experienta a bucuriei impartasite si ea iradiaza, ca atare, in intregul spatiu din jurul sau.”

CARTI

“Cartile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca ingerii.”

COMUNICARE

“Exista un moment cand barbatul trebuie sa se hotarasca a abandona postura seductiei, pentru a o obtine pe aceea a comunicarii. Rareori ele merg impreuna. Seductia e o manevra de asalt, in care abilitatea primeaza asupra corectitudinii. Seductia vrea efectul, fie si inautentic. Comunicarea vrea autenticitatea, fie si nespectaculoasa. In cazul intai, traiesti voluptatea echivocului. In cazul al doilea, pe aceea a limpezimii.”

Citește și:

CREATIE

“Iubirea adevarata e creatoare, mobilizatoare, restauratoare. E tonica, simpla, vitala.”

DESTIN

“Pentru formarea unui om sunt esentiale intalnirile. Daca nu esti atent, ratezi aceste intalniri. Deci trebuie sa fii atent tot timpul, trebuie sa privesti tot timpul in jurul tau constient ca de peste tot ti se fac oferte de destin. Si ca, daca le ratezi, ceva din tine se pierde ireversibil. Nu revine a doua oara o sansa care ti se ofera. Daca ratezi cele trei-patru intalniri esentiale ale vietii tale, un mare profesor, o mare iubire, un prilej, nu neaparat un om, poate sa fie un prilej, daca ratezi acel prilej, te pierzi ca o cometa pe o orbita marginala.”

DETERIORARE

“Daca o intalnire de dragoste devine prea complicata, daca emotia, farmecul si placerea se umplu, dintr-un motiv sau altul, de cearcane, ceva in maruntaiele acestei intalniri e pe cale de a se deteriora. De asemenea, daca frumusetea intalnirii se cupleaza cu nefericirea masiva a altora.”

Citește și:

    FERICIRE

    “Fericirea apare de obicei ca un efect colateral. E ca atunci cand te uiti pe cer si sunt stele foarte mici, pe care nu le vezi daca te uiti direct la ele, dar, daca muti privirea un pic mai la stanga sau mai la dreapta, le percepi. Cred ca asa e si cu fericirea. Daca iti iese ceva - in plan profesional sau privat - te trezesti si ca esti fericit. Dar daca te duci glont, halucinatoriu spre fericire, ai toate sansele sa o ratezi.”

    GENERATIE

    “In generatia noastra, fiecare e suma a ceea ce i s-a interzis sa fie.”

    Vizionare placuta


    Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.