Setari Cookie-uri

Grau de Sf. Andrei: ce semnifica acest obicei

Graul de Sf. Andrei care se pune la incoltit ne poate arata cum ne va merge in noul an. Sarbatoarea Sf. Andrei este mult asteptata de romani pentru ca ea este asociata cu obiceiuri a caror menire este sa stapaneasca fortele haosului precum frigul si intunericul care se presupune ca vor lua sfarsit odata cu inceperea noului an. Care este semnificatia graului incoltit?

Graul de Sf. Andrei pe care il punem la incoltit este una dintre acele traditii care ne umplu inima de speranta unui viitor mai bun. De aceea, trebuie sa acordam mai multa atentie acestui obicei, fara a exclude si alte traditii care marcheaza bucuria adusa de aceasta sarbatoare.

Traditiile si valorile noastre ne definesc intr-o oarecare masura si viata spirituala, motiv pentru care este important sa pastram vii obiceiurile de Sf. Andrei. Ele dezvaluie o particica din lumea noastra interioara: faptul ca alegem sa credem in astfel de traditii scoate in evidenta nevoia noastra de a ne asigura ca intr-un final totul va fi bine, ca ne vom regasi pacea sufletesca. Cu alte cuvinte, consideram ca daca respectam anumite ritualuri avem posibilitatea de controla oricat de putin destinul nostru.

Grau de Sf. Andrei: semnificatie

Citeste si Mesaje, urari si sms-uri de Sfantul Andrei

Conform acestei traditii romanesti, persoana care are grija de graul pus la incoltit de Sf. Andrei poate afla daca va avea un an plin de bunastare sau daca drumul ii va fi ingreunat de anumite dificultati. Graul pus la incoltit de aceasta sarbatoare arata si daca persoana respectiva va avea parte de noroc si sanatate in noul an.

grau de sf. andrei

Foto interior si prima pagina: George_C, Shutterstock.com

Totul depinde de cum arata graul incoltit de Revelion. In cazul in care firele sunt inalte si puternice, anul care vine va aduce bucurie din belsug persoanei care a plantat graul; batranii cred ca acesta este un semn care indica si faptul ca recoltele din anul nou vor fi bogate.

Pentru ca semintele de grau sa incolteasca trebuie puse intr-un mediu umed, avand nevoie si de lumina si caldura in acelasi timp. Boabele de grau se pun in vase sau ghivece pe un pervaz intrucat lumina naturala este unul dintre factorii care favorizeaza incoltirea lor. Graul de Sf. Andrei se acopera cu putin pamant sau se pune intr-un vas cu vata umezita.

Alte superstitii si obiceiuri de Sfantul Andrei

Se spune ca strigoii apar in ajun astfel ca pentru a te proteja de acestia trebuie sa te folosesti de usturoi. Gospodarii cred ca daca vor pune in noaptea de Sfantul Andrei la pragul casei si la ferestre usturoi, vor scapa de spiritele rele care le ameninta pacea sufleteasca. De asemenea, un alt mod de a alunga energiile negative din casa este sa intorci toate vasele cu gura in jos. Gospodaria mai poate fi ferita de boli si animale salbatice daca femeile fac un ocol al curtii cu una dintre cele doua lumanari cu care au mers la biserica.

Fetele care pun sub perna un fir de busuioc in aceasta noapte isi vor visa ursitul. Tot pentru a afla care este jumatatea lor, acestea trebuie sa stea goale intre doua oglinzi tinand in maini doua lumanari aprinse. Potrivit unui alt obicei legat de dragoste, fetele pot cuceri inima iubitului cu care se vor marita daca rostesc o incantatie dupa ce pun trei carbuni incinsi pe fundul unui ulcior de lut intors cu gura in jos.

Exista o superstitie care sustine ca putem afla cat de blanda va fi iarna care ne asteapta in functie de vremea din noaptea Sf. Andrei. Daca cerul va fi senin, nu vom avea parte de geruri si ninsori cumplite.

Au aparut de-a lungul timpului numeroase superstitii legate de lupi, acestia fiind asociati in mod particular cu aceasta sarbatoare. De Sf. Andrei nu se rosteste cuvantul “lup” pentru ca acesta sa nu iasa in calea oamenilor. Pentru a nu fi atacati de lupi, oamenii nu trebuie sa lucreze in aceasta zi. Persoanele care se piaptana de ziua Sf. Andrei risca sa fie mancati de lup.

Citeste si Felicitari de Sf. Andrei

Vizionare placuta


Kudika
27 Noiembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.