Setari Cookie-uri

Legenda Martisorului: lucruri pe care nu le stii despre ziua de 1 martie

Povestea martisorului ne trimite in vremuri stravechi cu zei, razboinici, eroi si civilizatii care au ajutat la crearea culturii noastre.

Inca din cele mai indepartate timpuri, prima zi a lunii martie a fost inzestrata cu semnificatii mistice, in jurul acesteia creandu-se tot felul de legende, care au transformat martisorul intr-un talisman protector si un obiect artizanal care ofera un echilibru in lupta dintre bine si rau.

Istoria si semnificatia martisorului

Originea sarbatorii martisorului dateaza inca de pe vremea Imperiului Roman cand pe data de 1 martie se sarbatorea Anul Nou si era inchinata zeului Marte. Acesta nu era doar zeu razboiului, cum este cel mai des cunoscut, ci si patronul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. Dualitatea simbolica a culorilor alb si negru semnifica lupta vietii asupra mortii, a sanatatii impotriva bolii, albul insemnand pace, iar rosu razboi.

semnificatia martisorului
Foto: All-stock-photos, Shutterstock

Mai mult decat atat, cercetarile arheologice care au fost efectuate in Romania au scos la iveala amulete care datau de acum cca. 8000 de ani, formate din pietricele vopsite in alb si rosu insirate pe o ata. In acele vremuri era obisnuita practica sacrificiilor umane sau animale cu scopul de a imbuna zeii pentru venirea primaverii si a unui nou inceput. Astfel, rosul sangelui era asociat cu viata, adoratia si sacrificiul, iar albul semnifica puritatea zapezii, iarna si trecutul.

Citește și:

Mituri nestiute despre martisor

Exista mai multe legende care s-au creat in jurul zilei de 1 martie si a aparitiei martisorului. In fiecare an de 1 martie se ofera in dar martisoare, iar femeile abia asteapta sa primeasca aceste mici obiecte dragalase din partea persoanelor din viata lor. De cate ori insa am stat sa ne gandim cum s-a ajuns la unul dintre cele mai frumoase obiceiuri din folclorul nostru si ce legende au ajutat la crearea acestei traditii?

Unul dintre cele mai interesante mituri ale martisorului il reprezinta acela al luptei dintre Primavara si Iarna. Doua dintre cele patru surori anotimpuri, care se afla intr-o vesnica lupta pentru Pamant. In prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a observat la marginea unei paduri un ghiocel superb care rasarea de sub patura de zapada a Iernii. Fiind hotarata sa-l ajute a dat zapada la o parte, fapt ce a infuriat extrem de tare Iarna, aceasta chemand vantul si gerul pentru a distruge floarea. Primavara a incercat sa salveze ghiocelul cu mainile ei si s-a ranit din cauza maracinilor inghetati. Din degetul ei s-a prelins o picatura de sange fierbinte care a cazut peste floare si a salvat-o. Pentru a sarbatori victoria Primaverii asupra Iernii martisorul a capatat cele doua culori, simbolizand sangele rosu pe zapada alba.

Un personaj traditional in legenda martisorului de la care provin si celebrele babe care se sarbatoresc de la 1 la 9 martie este Baba Dochia. In traditia populara Dochia era o femeie rea si capricioasa si se spune ca primele 9 zile ale primaverii calendaristice aduc vremuri schimbatoare la fel ca si firea Dochiei. In functie de cum iti alegi baba intre 1 si 9 martie poti vedea ce noroc vei avea in acel an.

Citește și:

martisor

Firul martisorului este numit si „funia timpului” deoarece aduna saptamanile si lunile in cele doua anotimuri stravechi ale calendarului. Aceasta funie ar fi fost toarsa chiar de Baba Dochia inainte de a urca cu oile la munte, acolo unde a murit de frig dupa ce si-a dat jos cojoacele.

Ziua de 1 Martie este importanta in folclorul popular deoarece marcheaza un nou ciclu al vietii, al ideii de eternitate si un nou inceput. Este inchinata renasterii vietii pe pamant, al florilor si fecunditatii pamantului. Natura se trezeste la viata si totul in jur se transforma sub bagheta magica a primaverii.

Mai mult decat atat, martisorul este si un simbol al luminii si al Soarelui. Initial acesta era daruit si purtat sub forma unei monede de aur la care se atasa o sfoara facuta din doua fire rasucite, unul de culoare rosie, iar celalalt de culoare alba. Aceasta amuleta era aducatoare de noroc si fericire, iar cei care o purtau primeau putere de la Soare.

Prin raspandirea si daruirea simbolului martisorului sarbatorim acest echilibru al principiilor contrare si complemetare de care suntem condusi si care ne guverneaza Universul, mai exact: viata si moartea, ziua si noaptea, masculinul si femininul, primavara-iarna, inceput si sfarsit. Toate acestea cuprinse in culorile alb si rosu ale unui simplu snur in aparenta.

Citește și:

Foto prima pagina: Alin Brotea, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
1 Martie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.