Setari Cookie-uri

Ne pacalesc oglinzile din cabinele de proba ale magazinelor?

Am intrat in cabinele de proba ale magazinelor sa testam care este diferenta dintre imaginea aratata de ele si realitate!

De cand ma stiu, nu mi-au placut niciodata cabinele de proba. Sunt mici, de multe ori murdare si unele dintre ele duhnesc de-ti muta nasul din loc. Probabil ca asta a fost unul dintre motivele pentru care nu imi place sa merg la cumparaturi. Daca vrei sa ma traumatizezi pentru tot restul zilelor mele, inchide-ma intr-o cabina de proba. Arunca si un dentist in ecuatie si poti sa fii sigur ca factura la terapie o sa fie mai mare decat cea pentru gaze din februarie. Si nu doar asta ar fi problema.

Unele dintre vanzatoare au mutre atat de acre incat iti vine sa iti ceri scuze ca ai intrat in magazin si promiti solemn sa nu o mai faci. Cred ca unele dintre ele trec prin antrenamente speciale unde le invata cum sa iti numere banii din portofel dintr-o singura privire. Se uita la dinti, la par, la oase si stiu exact daca iti permiti sau nu sa dai 1700 de lei pe o rochie care arata ca sacosa de la rafie a lu’ mamaia. Daca ar fi stiut ea cat de trendy fancy o sa fie, facea de mult parada prin sat dar valeu, au toate cumetrele model identic.

Citește și:

Teama mea de cabinele de proba a fost confirmata de un articol al unei jurnaliste din Spania. Alba Carreres a luat la picior, pe alocurila suturi, mai multe magazine din Barcelona ca sa testeze diferenta dintre oglinzile din cabinele de proba. Te fac mai inalta? Te fac mai supla? Te fac sa cumperi lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie? Cele patru ore petrecute de ea in cabinele par sa demonstreze acest lucru. Puteti citi integral peripetiile ei printre lumini, umbre si oglinzi aici.

Inspirate de aventura Albei in Tara Minunilor optice, am facut acelasi experiment si ca o ironie a sortii, eu am tras paiul scurt. Intotdeauna mi s-a parut ca oglinzile din cabinele de proba modifica intr-un fel sau altul imaginea si nu de putine ori m-am trezit acasa cu o bluza in mana si cu cealalta scarpinand in crestetul capului a “ce-o fi fost in mintea mea”. Dar culorile unde se duc cand se duc? In tara culorilor probabil, pentru ca bluza din targ parca alta-i decat cea de acasa. Fundal sonor: fluierat a paguba.

Citește și:

Mentiune I: unul dintre magazine avea oglinzi puse pe holul cabinelor de proba in toate directiile, sensurile si mai ales nonsensurile astfel incat subsemnata era sa-si lase demnitatea si mandria lipita pe una dintre ele. In apararea mea, si Ochila daca ma chema, nu mi-as fi dat seama unde se termina holul si unde incepe peretele.

Iata datele ecuatiei: se da o femeie pe la 1, 63, vreo 60 de kile, plus sau minus. Ok, plus. Tocuri de 10, blugi skinny, camasa alba, tinuta pozata in toate cabinele de proba.

Cerinta 1: Fa-ti poze pe de-a intregul in toate cabinele de proba, daca poti. Unele dintre ele sunt atat de mici incat trebuie sa alegi pe bucati la ce vrei sa te uiti. Nu ai cum sa iti dai seama cum iti sade, fie ea si rochia de 1700 de lei daca nu poti sa te dai macar doi pasi in spate.

Cerinta 2: Scoate o imagine fidela realitatii.

Primul magazin in care am intrat a fost H&M. Cred ca oglinda lor avea ceva fermecat pentru ca m-a lungit (am testat si desculta dar din nu stiu ce motiv mi s-a aburit telefonul) si m-a subtiat. Efectul putea fi dat la fel de bine de lumina chioara care batea o data cas, o data chioras. Culorile nu se vedeau foarte bine si tenul capata o usoara nuanta bronzata dar sub cuvant de om ca pielea mea te orbeste in soare. Concurez cu Edward.

Citește și:

Odiseea iluziilor a continuat la Bershka. Prima problema: cabina de proba e doar oleaca mai mare decat un coparseu, ptiu drace! Poza de la genunchi in sus e facuta mai aproape de oglinda iar cealalta e facuta cumva pe diagonal, in speranta ca poate reusesc sa ma vad din cap pana in picioare. Desertaciune si iluzie amara, nu mi-am pozat nici macar gleznele. Apoi e lesne de observat ca lumina pune ceva probleme si schimba nuantele in functie de coltul de cabina in care te inghesui.

Runda a III-a: Collective. Am pierdut din start la numarul de zerouri dar stim cum se tine obrazul subtire. Aici am gasit una dintre cabinele de proba in care, daca vrei, poti sa faci o pirueta si sa te studiezi bine din cap pana in picioare. Lumina cade de sus si aspreste trasaturile. In acelasi timp, din cauza peretelui negru, picioarele par foarte subtiri iar partea de sus a trunchiului era usor disproportionata insa efectul poate fi pus si pe seama contrastului cromatic dintre pantaloni si camasa. O culoare mai calda ar fi crescut numarul de puncte acordate insa cu siguranta a fost una dintre cele mai placute cabine de proba. Instinctul meu de fata mare imi spune ca daca as fi avut pe mine o rochie colorata, peretele negru m-ar fi aratat in oglinda mai zvelta decat simt la curea. Un alt punct in plus merge la vanzatoarele care nu aratau ca si cum ar fi mancat agurida la micul dejun si care nu stateau cu ochii pe geanta ta.

Citește și:

Mentiune II: Pauza de burger. Fara cartofi prajiti.

Urmatoarea oprire a fost Stradivarius. Acum nu bag mana in foc, posibil sa fie din cauza pauzei de burger insa pozitia oglinzii si lumina rezulta o imagine mai indesata, ca si cum trunchiul se prabuseste peste picioare. Asta n-am putut sa fotografiez insa intre momentul in care mi-am dat camasa jos si momentul in care incercam sa intru in rochia pe care am luat-o drept momeala in cabina am observat ca umbra pica pe bust in asa maniera incat sa para mai generos. Multumesc, aferim!

Cabinele de proba de la Zara au avut cea mai buna lumina si sunt destul de spatioase. Probabil ca ajuta foarte mult faptul lumina este pozitionata paralel cu oglinda, ceea ce inseamna ca nu iti cade fix in frunte ca sa iti alungeasca nasul, nici nu iti intra in ochi sa te orbeasca. Imaginea reflectata in cabinele de proba de la Zara se apropie cel mai mult de adevar. Puncte minus pentru taietura din mijlocul perdelei de la cabina de proba care a fost capsata si rascapsata insa s-a incapatanat sa stea tot cracanata, pardon de rima.

Citește și:

Lumina de la Reserved este destul de prietenoasa iar cabina e maricica. In acelasi timp, s-a numarat printre putinele cabine de proba care aveau doua oglinzi. Problema este ca din cauza fundalelor diferite, imaginile din cele doua oglinzi sunt diferite intre ele asa ca tie nu-ti ramane decat sa alegi pe care vrei sa o crezi.

Ultima oprire a fost la Marks & Spencer. Partile bune sunt spatiul mai mare decat al altor cabine de proba, fundalul deschis si faptul ca au usi de sus pana jos care, basca, ce minune, se incuie! Partea proasta e ca imaginile reflctate de doua dintre cele trei oglinzi sunt complet diferite, in functie de cum te invarti in jurul hainelor. Carevasazica, cea din fata reflecta imaginea fidela a corpului pe cand cea din lateral pune cateva kilograme zdravene in plus.

Vizionare placuta


Kudika
13 Mai 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.