Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: Catre femeia care vrea sa devina barbat

Mai bine va propuneti lucruri importante.

Un text de Radu Buzaianu

Admir discret, entuziast dar mai ales de la distanta, dorinta aceasta in care se tot instaleaza femeile, aceea de a fi egale cu barbatii. De aici incepe usor si elegant sa ni se prabuseasca in cap tot acoperisul casei asteia in care ne tot propunem sa locuim impreuna. Dar nu e dramatic. Le putem rezolva. Fac apel la calm.

Demersul acesta de echilibrare a lucrurilor propune o premisa usor dezolanta. Ideea femeii care se percepe inferioara barbatului. Aceasta e premisa la care ne condamna. Altfel de unde acest demers de echilibrare a lucrurilor? D-aia spun, fac apel la calm.

Ne nastem din femeie, aceasta e adevarata premisa. Privesc cu suspiciune spre acest paradox. Femeia care vrea sa devina barbat. Nemultumita spectaculos de conditia in care viata o propune. In realitate lucrurile in cadrul ratiunii par simple. Femeia si barbatul sunt diferiti. Nici superiori nici inferiori unul altuia. Din a fi femeie decurg avantaje si dezavantaje. Echilibre si dezechilibre. Din a fi barbat, reies alte avantaje si alte dezvantaje. Alte echilibre si alte dezechilibre.

Citește și:

Ma indoiesc ca ati vrea sa traiti momentul in care, dand dovada de curtoazie, sa va ambalati la coborarea din masina, sa nu care cumva sa ratati momentul ceremonios in care ne deschideti discret portiera masinii. Codul bunelor maniera pleaca si el de la o premisa. Premisa e ca exista femei si barbati. Fiecare avand in desfasuratorul gesticulatiei o alta coregrafie.

Dar sa recunoastem cinstit, ca perceptie, a-i spune unui barbat ca are comportament de femeie e conotativ si peiorativ. Nu stiu cati barbati ai maguli cu replica asta. Invers insa, a-i spune unei femei ca are comportamentul unui barbat, sa recunoatem, sunt multe cadre in care comparatia e absolut valorizanta. Senzatia e de putere. Impresia e ca am avea de aface cu o femeie puternica, serioasa si capabila. Ca ne putem baza pe ea. E barbata.

Nu va inchipuiti ca noi gestionam perceptiile. Totul pleaca de la premisa pe care voi o stabiliti.De aceea traim caraghios acum in aceasta paradigma: femeile vor sa fie egale cu barbatii. D-aia spun, mai bine va propuneti lucruri importante.

Citește și:

Foto prima pagina: Kiselev Andrey Valerevich, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
22 Iunie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.