Setari Cookie-uri

5 obiceiuri simple si ieftine pentru a avea o alimentatie sanatoasa

Exista cateva obiceiuri foarte usor de pus in practica, care iti garanteaza ca ai parte de o alimentatie plina de nutrienti.

alimentatie sanatoasa

Asistam in prezent la un adevarat trend in ceea ce priveste abordarea unui stil de viata sanatos. Oamenii au devenit tot mai preocupati de alimentele pe care le consuma si de cum isi ingrijesc organismul, lucru care se reflecta si in vanzarile de legume, fructe si alte alimente bio, se arata intr-un articol de pe Forbes.

Cu toate acestea, multe persoane considera in continuare ca un stil de viata sanatos se traduce prin restrictii alimentare, mese fade si lipsite de gust si prin cheltuieli mai mari. In realitate, insa, exista cateva obiceiuri foarte usor de pus in practica, care nu presupun cheltuieli suplimentare si care iti garanteaza ca ai parte de o alimentatie plina de nutrienti.

1. Bea zilnic sucuri facute in casa

Numeroase studii au demonstrat beneficiile consumului de sucuri naturale din fructe si legume. Un suc natural este racoritor si poate fi cu usurinta catalogat drept un cocktail de vitamine si minerale. In locul sucurilor cumparate, care de obicei au o multime de ingrediente chimice, este mult mai ieftin si mai sanatos sa pregatesti aceste sucuri singura, in casa.

Cu ajutorul unui storcator de fructe si legume precum acestea poti obtine sucuri pline de vitamine in timp scurt si fara sa risipesti nimic, deoarece ele storc si ultima picatura de suc din fructe. Mai mult decat atat, cu unele tipuri de storcatoare nu va fi nevoie sa portionezi fructele, le poti stoarce intregi, iar curatarea va fi simpla, deoarece sunt dotate cu un sistem special pentru asta. Dimineata, dupa ce te trezesti, iti poti face repede un suc natural, care iti va da energie pentru intreaga zi.

Citește și:

sucuri naturale

2. Congeleaza fructele si legumele cand este sezonul lor

Medicii recomanda sa consumi multe fructe si legume pe tot parcursul anului. Pe timpul iernii, insa, gustul legumelor de import, precum si pretul lor, ii determina pe multi dintre noi sa se indrepte spre alte alimente.

Este insa foarte usor sa ai parte de nutrientii lor si in sezonul rece, daca le pui la congelator.

Conform webmd, congelarea legumelor nu le stirbeste din beneficii, vitaminele si mineralele se conserva si ele, chiar daca fructele si legumele sunt congelate. Daca le achizitionezi in plina vara si le congelezi, poti sa ai parte de mese sanatoase pana in anul urmator, fara ca asta sa presupuna cheltuieli mari.

3. Consuma alimente de la producatori locali

Produsele din supermarket sunt de obicei din import sau de la fabrici mari si contin un adaos comercial substantial. In schimb, daca alegi sa cumperi verdeturi, fructe, legume si lactate din piata, de la producatori locali, vei observa ca vei face economii substantiale avand parte si de produse de calitate, fara conservanti.

Nu uita nici ca produsele autentice au si un gust mai bogat, iar daca alegi sa cumperi legume si fructe de la producatori locali ai parte si de calitate si de un gust mai bun, asa incat vei avea numai de castigat.

Citește și:

alimentatie sanatoasa

4. Inlocuieste alimentele prajite cu cele gatite la cuptor

Desi multe persoane stiu ca alimentele prajite nu sunt sanatoase, prefera sa le consume in continuare, pentru ca e o metoda de gatire rapida si, de ce sa nu recunoastem, una gustoasa. Daca renunti la prajeli, nu inseamna ca trebuie sa mananci numai legume fierte, gatitul la cuptor este o varianta prin care ai parte de savoare, fara surplusul de grasimi din ulei.

In loc sa gatesti cartofi prajiti, poti opta pentru cei copti si in loc sa prajesti carnea, poti pregati o friptura la cuptor pe un pat de legume, o varianta sanatoasa si delicioasa pentru o cina usoara.

5. Inlocuieste dulciurile procesate cu fructe deshidratate

Batoanele de ciocolata, bomboanele si prajiturile din magazine sunt, de obicei, pline de zahar si chimicale. In locul acestor gustari alege caise, curmale sau smochine deshidratate, care iti vor satisface pofta de dulce si care sunt o varianta mult mai sanatoasa. Fructele uscate au mai putine vitamine decat cele proaspete, insa chiar si in aceasta forma au o multime de nutrienti precum calciul, potasiul si numerosi antioxidanti.

Citește și:

alimentatie sanatoasa

Ce parere ai despre aceste principii? Pe care ai de gand sa il pui in practica?


Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
1 Iulie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.