Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un apartament. 5 sfaturi de care sa tii cont, ca sa faci cea mai buna alegere

Daca te-ai decis sa te muti la casa ta, sunt mai multe aspecte pe care va trebui sa le iei in calcul.

apartament

Dupa ce ai petrecut ani de zile locuind cu chirie, inevitabil te vei gandi la posibilitatea de a-ti cumpara propria locuinta, pe care sa o amenajezi asa cum ti-ai dorit dintotdeauna. O astfel de investitie isi arata avantajele pe termen lung, indiferent ca iti vei cumpara noua casa cu banii jos sau cu un credit imobiliar, pentru ca ratele pot fi mai mici decat chiria pe care o plateai pana acum.

Daca te-ai decis sa te muti la casa ta, sunt mai multe aspecte pe care va trebui sa le iei in calcul: de la zona in care vei locui, pana la tipul de apartament, facilitatile din zona, privelistea pe care ti-o ofera, ce costuri vei avea cu intretinerea si utilitatile si, nu in ultimul rand, bugetul de care dispui, scrie freshhome.com.

1. Zonele intermediare sunt cele mai potrivite

Preturile locuintelor pot varia foarte mult in functie de zona in care sunt amplasate. Zonele ultracentrale sau centrale sunt mai scumpe, cartierele de lux au preturi pe masura, apropierea de mijloacele de transport, mai ales de metrou, poate influenta mult pretul; la fel si tipul de cladire in care te vei muta.

Citește și:

Zonele centrale au dezavantajul ca sunt foarte aglomerate, zgomotoase si foarte scumpe. Pe de alta parte, din zonele aflate la periferia orasului sau in afara lui poti face foarte mult timp pana in centru sau pana la serviciu, mai ales la orele de varf. Cele mai „vanate” sunt zonele intermediare, de unde ajungi rapid in centru, dar care sunt amplasate in spatii linistite, langa parcuri, centre comerciale, scoli, gradinite sau hipermarketuri.

2. Cladirile noi sunt mai avantajoase

O locuinta este o investitie pe termen lung, asa ca un aspect foarte important de care sa tii cont este durata de viata a cladirii si gradul ei de uzura. Apartamentele din blocurile vechi au mai multe dezavantaje, mai ales cele din cladirile construite inainte de 1977: structura poate fi deja slabita, compartimentarea este una standard, care nu iti permite sa faci multe modificari, instalatiile electrice si cele de incalzire sunt imbatranite si cele mai multe trebuie renovate de la zero, lucru care iti va aduce numeroase cheltuieli ulterioare cu materialele si manopera.

Citește și:

Cel mai bine ar fi sa te orientezi spre o locuinta noua, intr-un ansamblu rezidential din oras. Aceste apartamente sunt deja finisate modern, sunt mult mai spatioase si mai rezistente, aflate intr-o zona linistita, dar apropiata de centru, iar complexul are serviciu de paza permanenta, asa ca te vei simti mai in siguranta.

3. Costurile cu intretinerea pot varia

Daca in ceea ce priveste facturile la lumina, internet si gaz sumele platite la final de luna nu variaza foarte mult, nu acelasi lucru se intampla si la plata intretinerii. Locuintele vechi sunt dezavantajate la acest capitol: putine au fost izolate termic, asa ca pierderea caldurii este mai mare, la fel si factura. In plus, putine au centrale termice instalate, asa ca vei depinde exclusiv de regia de alimentare cu caldura.

Avantajul centralei este ca tu controlezi temperatura din locuinta si nu vei mai tremura in zilele in care temperaturile coboara brusc. Inainte sa cumperi apartamentul, arunca o privire pe lista de la intretinere sau cere sa vezi preturile pe timp de iarna, cand costurile cresc semnificativ. De asemenea, poti sta de vorba cu locatarii sau cu administratorul blocului, pentru a afla mai multe despre cum se modifica factura la intretinere.

Citește și:

4. Compartimentarea apartamentului

In functie de cum sunt compartimentate, apartamenele pot fi decomandate, semidecomandate sau circulare. Un avantaj evident il au cele decomandate, unde nu trebuie sa treci prin living pentru a intra in dormitor, iar accesul in fiecare camera se face din hol. In ceea ce priveste bucataria, aceasta poate fi inchisa sau de tip open space. Daca optezi pentru una deschisa, ai grija ca zona respectiva sa poata fi aerisita cu usurinta, pentru a evita sa umpli de mirosuri diverse tot apartamentul, cand gatesti. Avantajul bucatariei open space este ca maximizeaza functionalitatea apartamentului si adauga cativa metri de spatiu util.

5. Facilitatile din zona

Nu in ultimul rand, va trebui sa tii cont si de ce facilitati iti ofera zona in care te vei muta. Apropierea de parcuri in care sa iti petreci timpul liber, de supermarketuri de la care sa iti faci cumparaturile saptamanale sau de centrele comerciale unde sa mergi la film sau sa bei o cafea sunt avantaje de luat in calcul atunci cand te decizi. De asemenea, daca ai o familie sau iti doresti una, trebuie sa ai in vedere si ca in zona sa existe scoli sau gradinite, precum si spatii de joaca pentru copii.

Citește și:

Decizia de a cumpara o locuinta este una care trebuie analizata foarte bine, pentru ca vorbim despre o investitie de durata. Nu te grabi sa faci o alegere, prospecteaza piata, cantareste avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni, daca vrei sa fii pe deplin multumita la final cu casa in care te vei muta.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.