Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: Nevoia de superioritate e cea care ne-a prabusit

Cu totii traim sub egida legitima a personajului pozitiv

Un text de Radu Buzaianu

Lui Radu ii place sa fie in direct dimineata in vieta oamenilor la radio si sa-si sesizeze viata lui in detaliile ei nesemnificative in restul zilei. E genul care in principal sesizeaza si in secundar traieste. Ceea ce nu e putin lucru.

---------------------------

Omul traieste in cateva mecanisme care-l protejeaza de izbitura violenta cu pamantul. Pamantul are si el mecanismele sale de a-si readuce locuitorii in incinta. Se numeste in jargon “legea gravitationala”. In lupta cu legea gravitationala omul isi pune in miscare mecanismele de care dispune, doar, doar sa nu fie readus cu picioarele pe pamant. Noi vrem sa privim de sus. De la primul om incoace, nevoia de superioritate e cea care ne-a prabusit. Omul vrea sa vada de sus, din unghiul lui Dumnezeu. Asta se numeste mai pe romanaeste: “original sin”.

Un el si o ea se cearta. Ambii au dreptate. Nu stiu daca ati remarcat. Nu se poate sa nu se ghemuiasca fiecare in putina dreptate. Oricat de nedreapta ar fi ipoteza de la care s-a pleacat, fiecare dintre cei doi isi gaseste un minim de dreptate pe care-l manevreaza si la umbra caruia se relaxeaza isteric.

Citește și:

Nu recunoastem ca am gresit din orgoliu. Orgoliu e mecanimsul pe care-l opunem in conflicte atractiei gravitationale. Ascultati cand cineva relateaza un conflict la care a luat parte. Cu totii traim sub egida legitima a personajului pozitiv: “Sa vezi ce fata a facut cand i-am zis asta. A ramas fara replica”. In realitate, intr-un conflict fiecare isi manageriaza minima dreptate pana la indreptatire. Iar lumea, stim cu totii, se imparte in doua, indreptatiti si nedreptatiti. Indreptatii fac impartirea dreptatii.

Un el si o ea se cearta. In mintea fiecaruia exista un deznodamant favorabil spre care tind racnind discret unul la celalalt. Mecanismul e simplu. Stam fata in fata, intre noi e o carte. Unul vede coperta din fata, celalalt coperta din spate. Ambii vorbesc despre carte si despre coperta. Ambii au dreptate, unghiul e altul pentru fiecare. Tot ce ar avea de facut ar fi sa mai faca si schimb. Sa se puna unul in locul altuia.

i atunci s-ar face liniste. Toata nenorocirea omului de aici vine, din faptul ca trebuie sa aiba dreptate, privind de sus, din unghiul sau.

Citește și:

Sursa foto prima pagina: Cranach, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.