Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: Trebuie sa crezi in continuare in Mos Craciun

De Craciunul acesta, asa cum e configurat in ultima vreme, sunt cateva elemente importante cu care trebuie sa stii sa gesticulezi. Nu poti sa treci prin luna decembrie anapoda.

Un text de Radu Buzaianu

Lui Radu ii place sa fie in direct dimineata in viata oamenilor la radio si sa-si sesizeze viata lui in detaliile ei nesemnificative in restul zilei. E genul care in principal sesizeaza si in secundar traieste. Ceea ce nu e putin lucru.

---------------------------

In primul rand trebuie sa stii sa cumperi din timp. Sa te apuce spiritul mai devreme un pic. Sa te gaseasca inceputul lui decembrie in magazine alergand entuziast. Reducerile, black fridayul si toate ca el ne desfigureaza. Oamenii au alt aspect cand se invart intre reduceri. Un an intreg traiesti cu impresia ca te pacalesc brandurile. Cand vezi reduceri, te misti in impresia ca-i pacalesti tu pe ei: “Sa vezi ce le fac astora, le cumpar tot magazinul”. Deci sa stii sa cumperi de Craciun iti da un rost.

O alta componenta importanta in care trebuie sa te asezi e uratul. Sunt oameni care stiu sa ureze si oameni unde se vede ca lucrurile sunt fortate. Sunt condamnati la lipsa de sens. Nu le iese. Nu zice nimeni ca nu-si doresc, dar trebuie sa ai amploare cand te apuci de asa ceva. Nu poti sa te zbati intr-o mediocritate a uratului si sa lasi si o impresie buna apoi. Chiar nu-si doreste nimeni sa asculte urari lipsite de anvergura si ritm. Nu zice nimeni ca nu trebuie sa urezi sanatate, dar e clar ca trebuie ceva mai mult ca sa aiba rost. Trebuie sa traiesti cu putina metafora cand urezi. Si exista o ierarhie a uratului. Trebuie sa urezi in sus, celor care-ti sunt usor superiori ierarhic. E ca atunci cand se intinde mana. Intinde mana cel important, nu cel care-si doreste sa fie important.

Citește și:

Si daca tot te apuci de luna decembrie, trebuie sa asculti colinde. Si nu una, doua, rar. Trebuie sa fie ceva pe fond nervos, intruna. Si trebuie sa te bucuri cand asculti. Sa povestesti ca asculti. Te valorizeaza. Te pune in postura omului bun. Care stie cum merge viata. Care este un om mai bun cu ocazia sarbatorilor.

Si, nu in ultimul rand, e important sa vorbesti intruna despre Mos Craciun. Ba chiar, cedand nervos la un moment dat, chiar sa te imbraci in Mos Craciun, cand lucrurile se precipita, bineinteles. Luna decembrie asa se traieste, sub amploarea lui Mos Craciun.

Sa recapitulam, ca sa nu fi scapat ceva. Cumparaturile incepute usor isteric, din timp, cam din noiembrie. Uratul in stanga si in dreapta, cu formulari ce dureaza si contin metafora. Obligatoriu, altfel pare ca duci ceva stupid in felul tau de a fi. Apoi colinde ascultate incontrolabil, intruna. Si, ultimul pe lista, Mos Craciun. Trebuie sa crezi in continuare in Mos Craciun. Si cu asta vei fi privit sau chiar privita apreciativ, asa cum ne dorim cu totii.

Citește și:

Foto prima pagina: Guschenkova, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Decembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.