Setari Cookie-uri

Vedete anorexice

Obsesia pentru greutate nu este atat de noua pe cat s-ar putea crede. Desi in prezent adeseori sunt acuzate vedetele sau designerii de moda pentru impunerea unei imagini mult prea fragile si mai nou aproape imposibil de atins

Obsesia pentru greutate nu este atat de noua pe cat s-ar putea crede. Desi in prezent adeseori sunt acuzate vedetele sau designerii de moda pentru impunerea unei imagini mult prea fragile si mai nou aproape imposibil de atins: mijloc subtire, cat mai putin kilograme si sani cat mai mari, acest model aproape ca ne-a fost inoculat prin traditie. De exemplu in Grecia inca de prin anul 2100 I.Hr.aparuse corsetul, care avea exact aceasta menire: de a subtia foarte mult talia si a scoate sanii in evidenta. Moda corsetului a revenit in diferite epoci ale omenirii si din cauza ca se purta foarte strans si era destul de periculos s-a intamplat chiar sa fie interzis.

Acest ideal de frumusete s-a pastrat. Acum insa corsetele nu mai sunt constrangatoare pentru ca nu mai este nevoie. Mijlocul se subtiaza prin diferite metode moderne de infrumusetare iar pentru marirea sanilor se recurge la implanturile mamare.

Insa nu sunt deloc de neglijat efectele pe care moda impusa de marile si micile ecrane, de podiumurile de prezentare sau scenele pe care cantarete insotite de dansatoare cu trupurile bine lucrate si lipsite de grasime le au asupra psihicului celor care le privesc. Si aceste efecte sunt extinse si la nivelul populatiei masculine nu numai a celei feminine. Si cand am spus ca nu sunt deloc de neglijat realizez ca m-am cenzurat puternic, pentru ca in realitate efectele sunt dezastruoase.

Obsesia kilogramelor

Obsesia kilogramelor in plus imbraca adeseori forme ingrijoratoare, cu efecte de natura psihologica din cele mai grave, mergand pana la izolare sociala sau tulburari de alimentatie care adeseori apar pe fondul unei personalitati vulnerabile si a unor distorsiuni ale perceptiei. O astfel de tulburare este si anorexia, care consta intr-o teama excesiva de a castiga in greutate si in ciuda unei greutati cu mult sub limita persoanele care sufera de anorexie se percep ca depasind cu mult greutatea normala. In unele cazuri sunt extrem de relevante desenele in care astfel de persoane, a caror greutate raportata la inaltime este extrem de scazuta, se autoreprezinta ca fiind supraponderale.

Anorexia ucide
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.