Setari Cookie-uri

Top 10 carti deocheate pe care TREBUIE sa le citesti!

Sunt carti pe care le citim aproape pe ascuns. Dar le citim. Pe care le comentam cu un cerc restrans de prietene. Care ne raman in minte si ne fac sa ne intrebam daca suntem normale. Si alteori sa exclamam in gand "Doamne, cat suntem de normale!". Iata un top cu cele mai bune asemenea 10 carti care ne-au incitat gandurile in ultimii ani. Lista ramane, evident, deschisa pentru completarile voastre!

Locul 2: Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei sau Scoala libertinajului
Filosof pentru a denunta puterile statului, aristocrat pentru a stigmatiza limitarile libertatilor sale de privilegiat, Sade a trait prin trup si a glorificat prin opera sfasierile epocii. Inaugureaza in literatura o era a ne-increderii in orice putere sau discurs. Iar recunoasterea radicalitatii acestei tentative despre care este greu sa afirmi cata constiinta de sine are inseamna sa redai literaturii un scriitor prea putin comun si sa restitui un moment critic al istoriei noastre culturale. Fara banalizare sau provocare, Sade isi are locul in Biblioteca Pleiadei.
[…]
Sade a practicat aproape toate genurile literare pe care epoca i le pune la dispozitie, de la formele in versuri: poem, piesa de teatru versificata, la formele in proza: dialogul filosofic, povestirea, nuvela, romanul. Acest ultim gen care se impune in timpul secolului al XVIII-lea ii ofera cel mai suplu cadru, fie ca este vorba despre o naratiune cu povestiri incastrate, ca Cele o suta douazeci de zile ale Sodomei, despre un roman epistolar, ca Justine sau Histoire de Juliette. Dar, oricare ar fi forma adoptata, pentru romancier esentialul pare sa fie mentinerea unui decalaj intre nivelurile de discurs sau moduri de expresie. Maniile Celor o suta douazeci de zile sunt descrise potrivit regulilor retoricii clasice: povestitoarele urca la tribuna pentru a istorisi, urmand normele elocintei, cele mai rele rataciri morale
MICHEL DELON
Si-acum, prietene cititor, se cade sa-ti pregatesti sufletul si mintea pentru cea mai plina de necuratii povestire ce se va fi facut vreodata de cand e lumea lume, o asemenea carte neintalnindu-se nici la antici, nici la moderni. Inchipuie-ti ca orice placere cinstita sau neingaduita de aceasta fiara despre care vorbesti neincetat fara sa o cunosti si pe care o numesti natura, ca aceste placeri, zic, vor fi in chip voit inlaturate din aceasta culegere si ca, de le vei intalni din intamplare, se vor afla numai insotite de vreo crima ori nuantate de vreo marsavie. Fara indoiala, multe dintre ratacirile pe care le vei vedea zugravite iti vor displacea, lucru pe care-l stim prea bine, insa vei gasi alte cateva care te vor atata pana acolo c-o sa ramai fara ceva samanta si iata tot ce ne trebuie.
SADE
Titlul original: Œuvres, Les cent vingt Journées de Sodome ou l'École du libertinage
Publicata de: Éditions Gallimard, Paris, 1990
Pret: 49.00RON
Autor: SADE
ISBN: 973-707-021-6
Nr. de pagini: 608
Colectia: Eroscop
Editura: Trei

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.