Setari Cookie-uri

Fan Fiction sub capota povestilor tunate

Fenomenul denumit generic Fan Fiction, si prescurtat Fanfic, sau FF, inglobeaza cu fiecare milisecunda ce trece un nou text literar de nisa ca urmare, prin nisa, nu vreau sa sugerez in niciun caz o cantitate derizorie de material scris, ci apartenenta lui la un sub-gen al literaturii inca ne-explorat cu destula seriozitate de academicienii nostri. Dupa cum v-ati dat probabil seama din denumire, este vorba de operele de fictiune create de fanii unor produse ale culturii contemporane si popularizate la nivel mondial gratie mijloacelor arhicunoscute. Tiparit (carti, manga) proiectat (film) sau difuzat (serial TV), orice astfel de produs, oricat de finit l-ar considera creatorul lui, este in pericol de-a suferi... un tuning literar!

Fenomenul denumit generic Fan Fiction, si prescurtat Fanfic, sau FF, inglobeaza cu fiecare milisecunda ce trece un nou text literar de nisa – ca urmare, prin “nisa”, nu vreau sa sugerez in niciun caz o cantitate derizorie de material scris, ci apartenenta lui la un sub-gen al literaturii inca ne-explorat cu destula seriozitate de academicienii nostri. Dupa cum v-ati dat probabil seama din denumire, este vorba de operele de fictiune create de fanii unor produse ale culturii contemporane si popularizate la nivel mondial gratie mijloacelor arhicunoscute. Tiparit (carti, manga) proiectat (film) sau difuzat (serial TV), orice astfel de produs, oricat de finit l-ar considera creatorul lui, este in “pericol” de-a suferi... un tuning literar!

INTERNETUL CA AGREGATOR DE FANI

Odata cu aparitia si insinuarea Internetului in mai toate compartimentele existentei umane, consumatorii avizi de arta, in special cea construita pe un schelet narativ, care atrage prin povestea spusa, si-au gasit un spatiu de interactiune cu cei asemenea lor. Fanii unei lucrari, de obicei una (audio-)vizuala, transcend delimitarile geografice si se intalnesc in universul virtual, ca sa discute pe marginea lucrarii, in cadrul comunitatii. Acest sentiment de apartenenta, imbatator pentru oricare specimen al regnului “animalelor sociale”, aproape intotdeauna va naste si dorinta de a contribui cu ceva personal la respectiva comunitate. Nu e deloc greu de inteles ca, avand in vedere “magnetul” in jurul caruia s-a construit comunitatea, membrii ei comunica intre ei prin referire la acest miez unificator.

Fanfic-ul – fictiunea imaginata in contextul si cu folosirea personajelor din naratiunea originala – a rezultat, deci, din nevoia receptorilor (cititori/(tele)spectatori) de a se exprima, in calitate de fani care stiu exact ce vor de la produsul lor favorit. De unde aceasta pretentie a consumatorului la tronul creatorului? As da “vina” tot pe Internet, care, prin definitie nelimitat in darnicia lui, asigura o voce tuturor utilizatorilor sai: oricat de invizibil ai fi in viata reala, pe blog-ul tau esti regele plantatiei. Iar pe forumul serialului tau preferat, esti liber sa iei la puricat episodul de ieri si sa-l rescrii dupa bunul plac – desigur, fan-autorul cu scaun la cap nu isi va da in petec pe vreun forum oficial, unde un scenarist ofuscat il poate capaci cu un proces de copyright.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.