Setari Cookie-uri

Stresul, un pericol pentru organism

Studii recente arata ca stres-ul psihologic afecteaza toate sistemele organismului, inclusiv creierul. Si mai ales cum experienta trecuta a stressului mareste reactia ta la stress in viitor. Asa ca respira adanc si gaseste modalitati de a face fata stresului acum.

Studii recente arata ca stres-ul psihologic afecteaza toate sistemele organismului, inclusiv creierul. Si mai ales cum experienta trecuta a stresului mareste reactia ta la stress in viitor. Asa ca respira adanc si gaseste modalitati de a face fata stresului acum.

Timpul de lucru a crescut, in ciuda faptului ca tehnologiile moderne au trecut mare parte din munca, pe care odinioara o efectuau oamenii, in grija masinilor. Tumpul liber s-a micsorat. Oameni de afaceri in costume de baie se plimba pe plaje cu telefoane mobile sau si mai bine cu bluetooth inghesuit in ureche planuind intalnirea de afaceri de luni dimineata. Laptop-ul s-a strecurat in bagaj, in vacanta. Familia are un nou ritm, in care parintii isi iau in graba seara copii de la gradinita sau si mai bine au gasit o bona care are acasa si un patut disponibil. Timpul de a trai durerea pentru o pierdere suferita s-a micsorat. Rata divorului e atat de ridicata incat au inceput sa fie la moda targurile de divort. Conceptul de securitate la locul de munca s-a deteriorat. Chiar si terapiile trebuie sa devina ultra scurte, eventual doar o singura vizita in care sa rezolvi repede problema...

Stesul a devenit endemic astfel incat este o dovada de curaj sa il etalezi... nu-i asa...cautam in anunturile de recrutare angajati care sa faca fata situatiile stresante.

Intr-o cultura in care lipsa de intimitate este promovata, relatia noastra cu stresul trebuie sa fie exceptia.

Aceasta familiaritate asupra subiectului stress nu ne face sa fim familiari cu rezultatele cercetarii: Stres-ul are efecte mult mai grave decat ne imaginam. El patrunde in centrul fiintei noastre. Nu este doar ceva care ne atinge tangential si de care putem scapa. Este un proces care pune stapanire pe noi si ne altereaza si corpul si mintea.

Incepem sa reactionam la stres la fel ca la alergii. Doar o senzatie ca-i un factor stresant poate sa apara, poate fi doar o imitatie, si organismul nostru declanseaza un lant de reactii chimie din corp si in organism care ne pun in alerta. Stres-ul este la fel ca polenul. Odata ce corpul devine alergic la polem, cel mai mic semn de primavara declanseza reactia alergica: nasul curge, stranuturile nu contenesc, iar ochii se inrosesc.

Sintetizarea stres-ului in organism este subversiva. Odata instalata reactia la stres, perceptia persoanei despre stress ramane neschimbata. La fel cum desi creierul percepe ca usa de la soba este rece tot comanda mainii sa se indeparteze repede de maner. Psihologul Michael Maney de la Universitatea McGill spune: Ceea ce se intampla este ca sintetizarea stress-ului conduce la recircularea reactiei la stress a creierului. Putem recunoaste ca ceea ce experimentam este o situatie obisnuita de stres si totusi creierul sa transmita organismului sa reactioneze nepotrivit.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Martie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.