zaharul

Comentarii pe articolul "Dulce si mortal"

Trimis de la 20 Februarie 2007, ora 11:55
...pe langa zaharina si zaharul brun e bun ilocuitor al zaharului!
 
dacianageo
Trimis de dacianageo la 20 Februarie 2007, ora 14:20
Am inteles, ca zaharul brun e doar zahar nerafinat, e adevarat?
 
eirene21
Trimis de eirene21 la 20 Februarie 2007, ora 14:33
Zaharul brun din ceea ce am invatat eu la merceologie, este intr-adevar, zaharul neprelucrat.In schimb ce inseamna neprelucrat...este zaharul in forma lui naturala , fara adaosuri, chimicale sau toate procesele chimice prin care poate trece acest zahar inainte de a ajunge in magazine.Deci, ca sa concluzionez, profesorii nostri si in special profesoara noastra si multi medici cu care am ajuns sa vorbesc mi-au recomandata sa folosesc zahar brun pentru ca este cel mai ideal.
Daca vreti sa stiti care este metoda de prelucrare a zaharului, postati rugamintea si am sa va scriu din carte, exact cum se prelucreaza.Sa nu mai vrobesc de cum se face berea sau vinul....
 
babycutza
Trimis de babycutza la 20 Februarie 2007, ora 18:20
buna!
da, eu sunt interesata de cum este prelucrat zaharul, mai ales ca imi aduc aminte de la scoala ca zaharul avea o formula chimica f complicata si f mare (cu multe molecule de multe substante). mi se pare important sa stiu procesul de prelucrare, pt a intelege mai bine de ce anume trebuie sa ma geresc. multumesc mult!
 
dacianageo
Trimis de dacianageo la 20 Februarie 2007, ora 21:31
Multumesc pt informatii, eIrene. Chiar as vrea sa stiu despere procesul de prelucrare a zaharului, dar mai ales a berii si vinului, pentru ca imi plac amandoua.
 
eirene21
Trimis de eirene21 la 22 Februarie 2007, ora 11:46
VA promit ca-n cel mai scurt timp va voi scrie procesele de prelucrare la toate trei

 
laryoana
Trimis de laryoana la 23 Februarie 2007, ora 21:02
:P si eu vreau sa stiu
 
eirene21
Trimis de eirene21 la 26 Februarie 2007, ora 19:17
ZAHARUL:Pentru obtinerea zaharului, sfecla de zahar se spala , se taie, iar prin operatia de difuziune se extrage zaharoza, cu apa calda la 60-70 grade Celsius, in contracurent.Solutia de difuziune contine 15-18% substanta solubila, din care 13-15% zaharoza si 2-3% substante nezaharoase.Solutia de difuziune se trateaza cu apa de var, cu un continut de 1,5-2,5% hidroxid de calciu, la temperatura de 85-90% grade Celsius.Aceasta faza a procesului tehnologic poarta de numirea de DEFECARE..In urma tratamentului cu apa de var, substantele nezaharoase precipita, iar proteinele se coaguleaza. Zaharoza, reactioneaza cu hidroxidul de calciu, formand zaharati de calciu si solubili.Pentru a se preveni invertirea zaharozei in glucoza si fructoza, concomitent cu tratamentul amintit se neutralizeaza substantele acide.
Solutia rezultata in faza de defecare se filtreaza, pentru separarea substantelor precipitante.Urmeaza saturarea solutiei de bioxid de carbon care descompune zaharatul de calciu in zaharoza si carbonat de calciu.
In scopul decolorarii siropului si pentru prevenirea proceselor de fermentare, urmeaza sulfitarea.In aceasta faza substantele coloidale precipita sub forma de sulfati.Prin evaporarea in vid, solutia rezultata, in urma procesului de sulfitare, dobandeste o concentratie de 60-65% zahar.
Cristalizarea zaharului s obtine prin concentrarea in aparat de fierbere sub vid la temperaturi de 70-90% grade Celsius.Urmeaza centrifugarea, rezultand zaharul tos brut si melasa.
Cristalele de zahar obtinute sunt de culoare galbena, cu gust marui si miros caracteristic, datorat substantelor solubile nezaharoase.Pentru indepartarea acestor substante, cristalele de zaharse spala cu apa calda, iar soluita obtinuta se introduce la concentrarea si recristalizarea.Albirea cristalelor de zahar se realizeaza prin tratarea cu carbune activ si fierbere.
Pentru obtinerea zaharului rafinat se aplica o noua centrifugare si uscare.

 
eirene21
Trimis de eirene21 la 26 Februarie 2007, ora 19:35
BEREA: Procesul tehnologic de obtinere a berii cuprinde urmatoarele faze:plamadire, zaharificarea amidonului, filtrarea plamezii, fierberea mustului cu hamei, separarea conurilor de hamei, limpezirea mustului la cald si la rece, fermentarea primara a mustului de bere, fermenatrea secundara a mustului de bere, filtrarea si ambalarea.
Zaharificarea amidonului se face sub actiunea amilazelor din malt, care determina hidroliza sa in dextrine, maltoza si glucoza.Dextrinele se regasesc in bere sub forma de extract real, iar glucoza este fermentata in fazele tehnologice urmatoare.
Urmeaza operatia de filtarare, in urma careia rezulta mustul, care este aromatizat prin adaugarea hameiului(150/300 g/hl).Mustul aromatizat cu hamei este supus fierberii.
Dupa separarea conurilor de ahmei, urmeaza racirea mustului, centrifugarea si filtrarea pentru separarea substantelor precipitate.Mustul astfel obtinut, denumit must de bere sau must primar, este supus procesului de limpezire, este insamantat cu drojdii, in vederea fermentarii.
Fermentarea se desfasoara in doua etape:fermentare primara si fermentarea secundara.
Fermentarea primara se desfasoara la temperaturi de 6-7 grade Celsius, un vase deschise si dureaza 8-10 zile.in aceasta etapa se formeaza cea mai mare cantitate dealcool etilic(prin fermentarea glucozei provenite din amidon) si bioxidul de carbon care, in mare parte, se poate recupera.
Fermentarea secundara se desfasoara in bazine in chise sub presiune(tancuri de fermentatie), dupa separarea berii de drojdie, la temperaturi de 0-3 grade Celsiu, si poate dura in functie de sortiment pana la 90 de zile.In aceasta etapa se formeaza o cantitate de bioxid de carbon retinut in masa berii.
Dupa fermentatia secundara, berea este filtrata,in unele cazuri pasteurizata sau sterilizata si ambalata in butoaie, cisterne sau imbuteliata in sticle sau cutii de aluminiu.
 
eirene21
Trimis de eirene21 la 26 Februarie 2007, ora 20:44
Vinul vi-l scriu zilele astea pentru ca am stat si l-am scris si nu mi la- luat si am pierdut tot ce scrisesem si nu am mai avut dispozitie.
Sa nu va suparati...:)))
 
Trimis de la 27 Februarie 2007, ora 08:08
de unde sa stiu eu ce-i aia: "operatie de difuziune" si cum vine asta: "in contracurent"? si "apa de var" ce naiba e? si asta cu "invertirea zaharozei in glucoza si fructoza" ma depaseste total! nu mai vorbesc de "saturarea solutiei de bioxid de carbon" si de "sulfitare".... poate ne traduci si noua un pic litera cartii, ca pe mine m-a dat pe spate. oricum, e clar ca nu inteleg ce e rau si ce nu-i rau in tot procesul asta si de ce e rau, ceea ce e rau.
 
Trimis de la 27 Februarie 2007, ora 08:10
oricum sper din suflet ca profesorii tai sa nu te puna sa reproduci asa ceva. mie mi-ar fi imposibil. de fapt la ce dracu va ajuta sa stiti toate astea?
 
babycutza
Trimis de babycutza la 27 Februarie 2007, ora 15:09
eirene21, esti o scumpa! multumim mult de tot pt efort!
nici eu nu inteleg unele procese de pe-acolo, dar ideea principala e ca atat zaharul, cat si berea, pt a fi obtinute, trec prin FOARTE multe, procese, ceea ce le indeparteaza de starea lor naturala, deci dauneaza organismului (tineti minte ca toti nutritionistii recomanda sa mancam orice, dar sa fie in starea naturala sau cat mai aproape de aceasta, adik legumele le putem cel mult fierbe, de ex). asa ca asta e concluzia principala. in plus, avand in vedere ca multe din acele procese au loc la anumite temperaturi (destul de ridicate) si prin interactiunea cu alte substante, inseamna ca produsul final, care ajunge la noi, nu e f sanatos...
 
laryoana
Trimis de laryoana la 27 Februarie 2007, ora 20:19
Unele procese nu se pot explica in termeni colocviali.Trebuie sa vezi ca sa iti dai seama.
 
eirene21
Trimis de eirene21 la 28 Februarie 2007, ora 10:48
Asta am vrut sa arat.Procesele chiice si transformarile prin care trec ca sa ajunga in stadiul de consum.Nu ma apuc acum sa explic termeni chimici sau fizici ca nu are rost.A fost soar ca idee sa se poata vedea ceea ce este zaharul de fapt, si berea.
O sa va scriu si Vinul in curand.Pupici
 
Trimis de la 01 Martie 2007, ora 04:46
sori daca am parut necuviincioasa, de fapt faceam si eu haz de necaz, ca asa-s eu mai glumeata, dar nu am vrut sa para rautacios, desi poate asa a parut pe hirtie. scuze. probabil daca am fi fost intr-o discutie fata in fata s-ar fi inteles mai bine. normal ca a fost foarte frumos din partea fetei sa isi piarda timpul sa scrie toate lucrurile astea si foarte benefic pentru noi, dar sincer mi-e mila de bietii studenti care invata toate astea, cel putin pe mine ma depasesc rau si cred ca nici lor nu le prea foloseste in practica.
 
tania34
Trimis de tania34 la 16 Martie 2007, ora 14:47
"APA DE VAR" se obtine prin "diluarea"varului(acela cu care da bunica pe pereti) si care nu este deloc sanatos...p mine una m-ai convins d fiecare data cand o sa vreau dulce..o sa ma gandesc la cum a fost obtinut...sincer stiu cum se obtine si apa de var...si nici procesele prin care trece acesta nu sunt chiar f naturale...asa k...mult succes ...eu nu cred ca o sa ma las de dulciuri vreodata ...desi incerc sa reduc cantitatea lor ..va poop numai bine, multa sanatate, si va multumesc pentru faptul ca m-ati "luminat" si pe mine!