Setari Cookie-uri

Jurnal de calatorie - destinatii inedite

La multi ani tuturor!
Pentru ca toti utilizatorii acestui forum sunt pasionati de turism si de aventura, pentru ca altfel nu s-ar mai afla aici, va propun sa facem un jurnal de calatorie, in care fiecare sa isi scrie impresiile de calatorie, pentru a-i informa si pe ceilalti despre locurile pe unde a fost, si a-i convinge sa le viziteze.
In ce ma priveste, in ultima vreme am fost mai "lazy", dar promit sa ma revansez. Va propun un traseu inedit, intr-o zona a tarii noastre foarte cautata, dar in acelasi timp foarte nevorbita.

MUN�II M�CINULUI
OCTOMBRIE, 2008
N-am mai v�zut ace�ti mun�i din copil�rie, c�nd m-au dus p�rin�ii cu ma�ina la mare. De atunci �i p�n� c�nd m-am hot�rat s� v� scriu, m-am dus la mare numai cu trenul prin Cernavod�, �i mi-a fost dor s� rev�d acesti mun�i dup� at�ta amar de vreme.
1.CETATEA DINOGE�IA
Cum treci Dun�rea cu bacul la Gala�i, pici �n alt� lume. Aerul e mai curat, florile mai multe, vegeta�ia mai divers�, p�s�rile ciripesc mai melodios, iar oamenii mai calmi �i mai ospitalieri, gata oric�nd s� te ajute necondi�ionat, f�r� s�-�i cear� prea mult �n schimb. Terenul este mai st�ncos, semn c� Mun�ii M�cinului nu sunt departe. Treci pe l�ng� lacuri �i b�l�i, unde ai ocazia s� admiri ra�e, lebede, egrete �i alte p�s�ri de ap�.
Undeva, la jum�tatea distan�ei dintre I.C.Br�tianu �i Garv�n, drumul se ramific�. Spre st�nga apare o ramifica�ie nepietruita �i neasfaltata, ce duce �nspre M�n�stirea Dinoge�ia, iar apoi continu� cca.200 m., paralel cu soseaua, �nspre Cetatea Dinoge�ia. Pentru cei ce merg pentru prima dat� acolo, nu v� lua�i dup� indicator! El nu v� duce prin alt� parte decat prin ar�tur� �i prin r�ndurile de vie. Se poate ajunge �i pe acolo, dar mai greu...
*
Cetatea Dinoge�ia nu-i sat f�r� c�ini. Exist� paznici care joac� rolul �i de ghizi. Ei te poart� printre ruinele ca un labirint, cu forme din ce �n ce mai interesante �i mai imprevizibile. Sa nu cumva s� v� �mbr�ca�i prea incomod! Dac� nu v� �mbr�ca�i �n �inut� sportiv�, nu v� ve�i bucura de farmecul c���r�rii pe zidurile cet��ii! Exist� �i un plan de renovare al cet��ii �i de construire a unui muzeu, dar �ntotdeauna a fost problema banilor. S� sper�m c� va veni un an nou mai bun!
Am l�sat �n urm� Dinoge�ia �i am luat-o pe �oseaua prea �ngust� pentru traficul pe care-l duce, p�n� la Luncavi�a.
Cobor la Luncavi�a, pe drumul na�ional Gala�i-Tulcea. La un moment dat, drumul se bifurc�: apare o ramificatie ce merge �nspre Nifon. Partial asfaltat, acest drum poate fi parcurs cu masina.
2.DE LA LUNCAVI�A LA CET��UIA
P�r�sim terenul de fotbal �i casele oamenilor, �i contempl�m mun�ii ce se v�d la orizont. Trecem pe l�ng� un grup de case izolate, iar apoi pe l�ng� niste st�nci cu forme inedite, apoi pe l�ng� o st�n� de oi. Drumul o ia apoi prin p�dure. Vegeta�ia specific� grindurilor (s�lcii, c�tin�, plopi) alterneaz� cu vegeta�ia subalpin�: mesteceni, fagi, stejari, chiar �i brazi; am remarcat doi brazi dintr-o tulpin�.
Intr�m �n Parcului National "Mun�ii M�cinului". Indicatoarele ne �nt�mpin� cu ospitalitate: "P�durea este cea mai frumoas� podoab� a naturii", "Nu luati dec�t fotografii! Nu l�sati dec�t urmele pa�ilor! ", "Cu ultimul arbore va pieri �i ultimul om! ", etc.
Pa�ii ne poart� spre un sat cu nume sacru: Cet��uia. O a�ezare omeneasc� format� din c�teva case �i o pensiune. L�ng� pensiune, o scen� destinat�, probabil, spectacolelor cu ocazia serb�rilor locale, decorat� cu o pas�re �mp�iat� �i cu o barc�, semn ca Dun�rea nu este departe.
Trecem de Cet��uia, avans�nd �i mai mult �n inima mun�ilor. La un moment dat, ne iese �n cale un indicator: "Spre V�rful �u�uiatu - 3 km.". Ura!!! 3 km. �i fac �i �ntr-un sfert de or�, dac� �mi pun mintea! C�nd �mi era lumea mai drag�, drumul se ramific� spre stanga, �i un alt indicator: "Spre V�rful �u�uiatu - 2 ore 30 min.". Aha! Deci n-am v�zut eu bine: nu erau 3 km., ci 3 ore! Oare ce-o fi-nsemn�nd la ei distanta m�surat� �n ore? 10 kilometri? 30 kilometri?
Ramificatia dinspre �u�uiatu se �ngusteaz�, nu poate fi parcurs� cu ma�ina; poate doar cu bicicleta sau cu trotineta! Am luat-o �nspre �u�uiatu, �erpuind printre mun�i �i v�i, dar n-am ajuns p�n� acolo, pentru c� am obosit, �i trebuia s� prind �i autobuzul de �ntoarcere. Poate la prim�var�!

2.LA GRECI - 2008
Dup� episodul Luncavi�a, m-am ambi�ionat �i mai mult s� ajung la v�rful �u�uiatu pe jos la prim�var�, c�nd vremea va fi mai prielnic�. Dar p�n� atunci, m-am �nc�p���nat s�-l v�d mai devreme, din punctul cel mai accesibil: Greci.
Am plecat cu autobuzul din Gala�i, la 8:15. Am trecut �nc� odat� prin Garv�n, apoi prin Jijila, pe soseaua care se invecineaz� la st�nga cu Muntii M�cinului, iar la dreapta cu culturile agricole, frumoase ca �ntr-un tablou impresionist. Am ajuns la ora 9 �n M�cin, frumosul ora� de munte �i, �n acela�i timp, port la Dun�re. N-am avut prea mult timp la dispozi�ie sa-i explorez toate �mprejurimile misterioase, pentru c� la 9:30 am avut spre Greci, mai bine zis spre �oseaua na�ional� Sm�rdan-M�cin-Horia.
Drumul de la �osea la Greci este foarte prietenos, printre c�pi�ele de f�n cu miros de f�n proasp�t cosit. Drumul de la Greci la v�rful �u�uiatul este �i mai �i. Dar c�nd ajungi acolo, satisfac�ia este maxim�! Peisajul este feeric, st�nci, creste, flori, mu�chi, licheni, ierburi pitice (o, c�t� r�bdare mai au toate plantele astea cu noi!), �i priveli�tea �ntregului parc al Mun�ilor M�cin v�zut de sus! Am fotografiat de mi s-au desc�rcat bateriile!
*
M-am �ntors prin Sm�rdan, cu autobuzul care a venit la �anc, la 11:30.
Am luat-o pe jos p�n� la Sm�rdan, pe drumul pe care este mai mare dragul s�-l parcurgi pe jos! Nu-s dec�t 12 kilometri, �i c�t de frumoas� este Dun�rea �n afara localit��ilor! Mult mai frumoas� dec�t pe falezele localit��ilor prin care trece! Vegeta�ia este foarte luxuriant�, mult� r�chit�, nuferi galbeni mai mul�i dec�t am v�zut vreodat� �n Delt�, �i multe, multe lebede �i alte p�s�ri de ap�, pe care civiliza�ia omului n-a avut cum s� le sperie!

De la Sm�rdan am traversat Dun�rea cu bacul. Pretul bacului este de 1 leu, mai ieftin cu 50 de bani dec�t la Gala�i.
Drumul de la trecerea bac de la Br�ila la sta�ia de autobuz pentru Gala�i este trist �i obositor dac�-l parcurgi pe jos, la fel ca toate drumurile din zonele industriale ale tuturor ora�elor. Din autobuzul Br�ila-Gala�i am admirat �nc� odat� Dun�rea, care este �ntotdeauna mai frumoas� �n afara localit��ilor dec�t �n localit��i, totu�i mai poluat� �i mai trist� dec�t �ntre M�cin �i Br�ila.
Am cobor�t la intrarea �n Gala�i, unde te �nt�mpin� salba de hipermarketuri, binevenite pentru o aprovizionare dup� un drum lung �i obositor.
onyx001
Postat pe 15 Ianuarie 2009 01:08
http://www.iuresh.ro/profil.php?profil=carmen_manu
nemrac_lazy
Postat pe 16 Februarie 2009 14:53
Bine v-am regasit! Va multumesc tuturor pentru aprecieri! Revin cu un nou capitol din destinatia cu care am deschis topicul, si ... voi reveni cu proxima ocazie si destinatie.

Mun�ii M�cinului � episodul Iacobdeal
-------------------------------------

Numele localit��ii Turcoaia nu spune prea mult multora. De�i are un poten�ial turistic impresionant!
Drumul na�ional Sm�rdan-M�cin-Horia �erpuie�te printre creste de mun�i, care se �nvecineaz� pe alocuri cu c�te o c�su��, iar pe alocuri vezi c�te o carier� de piatr�. Mi-ar fi pl�cut s� v�d mai multe pensiuni, dar n-am v�zut-o dec�t pe cea de la Greci ; oare de ce n-or fi mai multe?
Am ajuns �i la Turcoaia, comun� aflat� la 5 km.de drumul na�ional, �nspre Dun�re. La intrarea �n localitate, ne �nt�mpin� pe partea st�ng� muntele Iacobdeal, situat mai izolat dec�t ceilal�i mun�i al M�cinului, care se afl� de partea cealalt� a drumului na�ional. La dreapta � un lac, pe malul c�ruia pasc turme de oi. �n dep�rtare, se vede bra�ul M�cin al Dun�rii. La mijloc � localnicii, la fel de tri�ti ca peste tot �n Rom�nia, pe care frumuse�ea peisajelor nu-i prea motiveaz�. Ici-colo, c�te un chio�c sau teras�, mai mult sau mai pu�in p�r�sit�.
M� �ndrept mai �nt�i spre lunca Dun�rii, la aproximativ 1 km.de cel�lalt cap�t al localit��ii. Am rev�zut aceea�i vegeta�ie cu care ne-am obi�nuit pe malul Dun�rii, dar, �n plus, foarte multe ciuperci, at�t pe jos, c�t �i pe trunchii copacilor. Or fi comestibile sau otr�vitoare? Habar n-am, oricum nu m� pricep la ciuperci :) Ceva mai �n aval, la vreo c��iva metri, exist� o trecere de bac spre Insula Mare a Br�ilei, destinat� �n special transportului de piatr� extras� de la carier�. Sunt �i autoturisme, dar pu�ine, iar pe partea cealalt�, nu se vede niciun autobuz. Poate exist�, dar mai rar. P�r�sesc lunca, �i m� �ndrept spre munte.
Urc pe munte, pe una din str�zile din localitate. Strada devine serpentin�, �i urc� �erpuind pe munte, unde aerul este mai curat �i mai �nmiresmat ca oriunde. �n jur, flori de toate culorile, vegeta�ie alpin� altern�nd cu vegeta�ia specific� grindurilor. Am fotografiat de mi s-au desc�rcat bateriile! Serpentina se opre�te undeva aproape de v�rful muntelui, unde se afl� cariera de piatr�.
Am cobor�t pe alt versant de munte. Frumuse�ea muntelui ��i taie respira�ia, dar trebuie s� mai ajung �i acas� :) Muntele este �ntrerupt de multe r�pe, dar foarte accesibile, - ceea ce de la distan�� nu se prea vede, - sunt �ns� multe c�r�ri care te ajut� s� le treci. Dup� ce am traversat vreo c�teva r�pe, am cobor�t �n una din ele. �i acolo peisajul este foarte spectaculos, mergi pe st�nci ca pe sc�ri, iar la st�nga �i la dreapta, - salc�mi �nflori�i. Drumul prin r�p� �erpuie�te p�n� �n localitate, mai bine zis, la intrarea �n localitate.
Mi-am luat la revedere de la aceste locuri, �i de la oamenii deosebi�i �i nedrept de resemna�i. Cu bateriile �nc�rcate, dar cu bateriile aparatului de fotografiat desc�rcate, m� �ndrept spre autobuz, cu dorin�a de a reveni �n Turcoaia cu proxima ocazie.
onyx001
Postat pe 18 Mai 2009 01:07

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
tomorrowland & white sensation 8 De la: stef89 31 Decembrie 2012 14:09
-----FLORIILE--ROMANIEI 1 De la: kudika374727 17 Aprilie 2011 16:04
Formula 1 5 De la: klamy 26 August 2008 13:54
Castiga o vacanta cu familia la DisneyLand Paris! 1 De la: kudika_10579 28 August 2012 10:47
Tabara de vara pentru adolescenti - Escapade Adventure Park - Early Booking valabil pana la 31 Martie 1 De la: EscapadeAdventurePark 9 Martie 2016 11:24