I_Gavrilovici
17 mesaje
Postat pe: 27 Noiembrie 2009, ora 22:44
Buna fetelor! Am citit si eu mesajele care s-au postat legat de a fi sau a nu fi virgina pana la casatorie, si mi-a sarit ceva in ochi, ceva despre care chiar am studiat la un moment dat si anume "daca nu o faci inainte de casatorie, cum o sa stii ca te potrivesti sexual cu persoana de care esti indragostita". Foarte multi vorbesc despre nepotrivirea sexuala, insa noi stim ca omul nu se naste cu un comportament sexual invatat, dupa cum spunea filozoful John Locke, "mintea nostra este la nastere o tabula rassa", comparand mintea umana ca o tabla nescrisa, urmand ca experientele sa-si imprime "scrisul". Exista diferite studii psihologice cognitiv-comportamentale sau care vin chiar din sfera medicala, care accentueaza faptul ca un comportament, cum este cel sexual, este intarit prin recumpensele primite de la partener, sau, dimpotriva este decelat, sau redus ca si manifestare prin pedepsele date de acesta. Sper exemplu, faptul ca el zambeste, sau ofteaza(intarire) cand ea ii saruta anumite zone, intareste manifestarea acelui comportament in viitor, invers, daca el reactioneaza , sau ii misca mainile in alta zona, sau chiar ii spune ca nu ii place asta( pedeapsa), va reduce manifestarea acelui comportament in viitor..adica ea nu va mai face acel lucru. Acum, imaginati-va ca pentru prima oara o fata face dragoste cu un barbat...ce se va intampla? In urma acestui prim act sexual, ea invata anumite lucruri.. ii place aia, nu ii place aia, e bine in pozitia aia sau nu e bine, etc.,apoi ea va mai continua sa aiba relatie sexuala cu acel barbat, sau chiar daca nu, accea prima experienta " a scris" deja ceva pe "tabla inimii ei". Sa presupunem ca ea se va desparti de acest barbat, si va intalni un altul, cu care va avea o alta relatie sexuala, din care iarasi va invata ceva , si asa, in timp va invata un anumit comportament sexual.Ce vreau sa spun este ca, o femeie maritandu-te virgina, va invata cu acel barbat un comportament sexual, si nu putem sa vorbim de nepotrivire sexuala, cel putin din partea acestei"sotii virgine",care urmeaza sa isi formeze un anumit tip de comportament sexual, din prima relatie sexuala cu sotul ei, care dupa cum ziceam, se incheaga ca rezultat al unor intariri si pedepse venite din pareta partenerului. Ganditi-va, nu e oare chiar benefic pentru inceputul unei relatii de casatorie, ca sa nu existe deja un comportament sexual invatat? Deoarece, invatarea acestaa in cuplu faciliteaza coeziunea dintre cei doi. Eu nu sunt adepta ideii suflete pereche, si nu vreau sa prea exagerez ideea asta romantica " sa faci dragoste pentru prima data cu singurul....". Cred ca ideea asta cu nepotrivirea sexuala a fost si este foarte mediatizata de reviste, televiziune.Dealtfel, aproape toate filmele ne prezinta o imagine idealizata , chiar irealista legat de dragostea in cuplu. Sa nu uitam, ca exista studii stiintifice care explica comportamentele noastre si implicit comportamentul sexual din aceasta prisma, cunoscute la ora actuala ca fiind cele mai valide sub aspect stiintific.