Postat pe: 5 Iulie 2010, ora 10:26
Draga Crys, intr-o situatie perfect similara cu a ta nu am fost,, pt ca unde am crescut eu nu erau f multi turci, deci nici sa-mi fi pus in cap nu cred ca gaseam asa usor unul.
Nici parinte nu sunt deocamdata, deci nici aici nu pot sa-ti spun ca stiu cum este.
Am insa norocul sa fi avut niste parinti minunati, care, cu exceptia unor momente din liceu, de fapt, dupa ce acele momente au trecut, au stiut cum sa puna bazele unei comunicari autentice cu mine, si asta m-a ajutata f mult.
Pot sa-ti spun din experienta mea ( directa sau indirecta)cateva chestii:
1. Parintii, in 99% din cazuri, vor binele copiilor lor. Problema este ca de multe ori nu stiu cu sa arate asta. Se gandesc ca decat sa stea de vba cu copilul respectiv ( pt ca, draga mea, la 16 ani esti inca un copil- acum poate nu esti de acord cu mine, dar la 30 de ani te vei uita in urma si vei vedea ca asa e), ei bine, decat sa stea de vorba cu argumente etc, mai bine interzic.
Ast,a nu neaparat din rautate ci pentru ca de multe ori sunt f obositi de cat muncesc incercand sa ofere familiei ( implicit copilului ) cat mai multe, si dintr-o anumita mentalitate careia, de multe ori, ii sunt prizonieri. pe vremea lor asa era. Nu se auzise de relationare parinte copil, comunicare samd, ci functiona treaba aia cu eu te-am facut, eu te omor ( acuma glumesc un pic). Ei de mult ori nu stiu ca se poate si altfel, ca se poate si cu argmente rationale etc ( desi de multe ori, din cate stiu astea s-ar putea sa nu faca nici cat o ceapa degerata in okii juniorului - depinde si de cum l-au crescut).
Hai ca divaghez- problema e asta: nu te gandi ca ai tai nu-ti vor binele. Ti-l vor si s-ar putea sa aiba mai multa experienta si sa-l vada mai bine. trecem acuma la punctul 2.
2. De ce mai multe ori s-ar putea sa considere ca nimeni nu e suficient de bun pt puiul lor. Asta, pt ca parinti nostri ne vad de cele mai multe ori mai buni, mai frumosi, mai destepti decat suntem. E noroml sa fie asa. In cazul asta, s-ar putea ca dansii sa aiba si niste motive obiective legate de iubitul tau turc. si asa ajungem la punctul 3.
2. Nu este o acuza la adresa iubitului tau, dar tu singura spui ca din cand in cand mai alearga din floare in floare. Nu e vina lui, dar asa a fost invatat. Bunicii tinerilor turci de azi aveau 3-4 neveste, tinerii turci moderni - din Turcia si din alte parti - poate ca au aderat la monogamie, dar asta nu-i impiedica sa-si ia o nevasta oficiala si sa mai tina cateva amante pe langa. Cum te-ai simti in postura de sotie, sa stii ca mai are cateva amante? Sau, mai rau, in postura de amanta? Nu cred ca te-ai simti bine.
Inca o data, nu-l acuz de nimic pe el, poate ca este un baiat de isprava, dar , daca asta e cultura in care a fost educat, putin probabil sa se schimbe - e nevoie de foarte foarte multa vointa, si nici atunci s-au putea sa nu fie suficient .
Parerea mea ar fi sa nu renunti la el, dar nici sa nu renunti la familia ta pentru el. Incearca sa te concentrezi asupra scolii, sa fii pe picioarele tale, sa faci o facultate si sa ajungi sa fii pe picioarele tale si financiar ( stiu, pare ca mai sunt milioane de ani pana atunci, dar crede-ma, nu-ti vei da seama cat de repede a trecut timpul), si lasa lucrurile sa mearga de la sine.
Incearca sa te intelegi bine cu ai tai- de multe ori sunt singurul sprijin real pe care il ai. ( chiar daca acum iti pare ca dansii stau in calea fericirii tale). Explica-le frumos ca nu doresti sa renunti la scoala, la viitorul tau pentru un posibil viitor sot, turc sau neturc ( ar fi o mare prostie, crede-ma- poate tu acum crezi ca ai renunta la multe pt el, dar nu merita - nimeni nu merita. TRUST ME ON THIS ONE.)
Lasa lucrurile sa mearga de la sine, si, mai ales intreaba-te daca esti pregatita la aderi la principiile dupa care a fost el crescut( de cele mai multe ori, femeile trebuie sa fie destul de supuse la turci, nu prea ies din cuvantul lor, de multe ori trebuie sa-si schimbe si religia, sa devina musulmane, adica, nu mai zic de treaba cu amanatele - gandeste-te daca esti cu adevarat pregatita sa accepti asta). Gandeste-te ca sunt o gramada de fete turcoaice - si musulmane , in general- care ar vrea sa fie mai libere, sa faca o facultate, sa-si urmeze propriul destin, dar nu pot pentru ca s-au nascut intr-o astfel de familie. ( ok, rog aparatorii principiilor de politically correctness sa nu-mi sara in cap. N-am nimic cu omu', cu rasa lui, cu etnia lui sau religia lui, nu cred ca sunt inferiori sau superiori ci pur si simplu semnalez niste diferente REALE - ok nu toate familiile sunt asa, unii sunt chiar foarte open minded, dar asta e departe de a constitui trendul majoritar).Tu , care te-ai nascut intr-o familie care nu numai ca iti permite sa studiezi, dar chiar te sustine, te gandesti sa renunti la toate astea- e pacat, cred eu, si numai si numai daca chiar crezi ca asta vrei sa faci, ca merita toate sacrificiile astea pt cineva care probabil te-a inselat si te va mai insela, atunci ok, fa-o.
Dar inainte de asta, gandeste-te bine, si lasa timpul sa treaca si sa-si spuna cuvantul. Daca este sa fiti impreuna, veti fi Daca nu, nu.