Setari Cookie-uri

Dieta Dukan.


Numai o femeie din patru este mulþumitã de greutatea ei, iar una din cinci femei este la dietã.
Te-ai întrebat mereu de ce franþuzoaicele sunt slabe ºi aratã bine la orice vârstã fãrã sã facã eforturi? Rãspunsul ar putea fi dieta lor, dar nu populara dietã mediteraneanã, ci programul de slãbit creat de nutriþionistul francez Pierre Dukan.

Dieta Dukan a produs o adevãratã revoluþie în domeniul curelor de slãbire, iar cartea scrisã de doctorul Dukan acum zece ani a devenit un best-seller francez. Astãzi, mai mult de un milion ºi jumãtate de franþuzoaice beneficieazã de rezultatele bune ºi de lungã duratã ale acestei dietei. Vedete, actriþe, modele internaþionale, precum Jennifer Lopez sau Gisele Bundchen, respectã sfaturile alimentare ale doctorului Dukan, toate seduse de promisiunea acestuia cã pot slãbi în timp ce mãnâncã tot ceea ce îºi doresc, relateazã DailyMail.

Spre deosebire de alte diete, acest plan alimentar recunoaºte plãcerea înnãscutã de a mânca ºi promite pierderea în greutate în timp ce mãnânci cantitãþi nelimitate de alimente.

Dieta Dukan este împãrþitã în patru programe diferite care urmeazã unul dupã altul. Regimul începe cu o slãbirea drasticã ºi rapidã ºi continuã cu un program alimentar simplu care pe termen lung te ajutã sã îþi pãstrezi greutatea ºi sã nu te mai îngraºi. Elementul esenþial care leagã cele patru etape ale dietei sunt zilele în care nu mãnânci nimic altceva în afarã de proteine. În aceste zile trebuie sã bei minim trei litri de apã pe zi ca sã îþi ajuþi organismul sã digere proteinele.

Deºi la prima vedere dieta Dukan pare asemãnãtoare cu regimul Atkins, acest program alimentar bazat pe proteine cu un conþinut scãzut de grãsimi este diferit, deoarece persoanele care vor sã slãbeascã nu au voie sã consume unt sau ulei. Dieta Atkins are rezultate bune, însã efectele pe termen lung ale unui regim alimentar bazat pe grãsimi sunt periculoase pentru sãnãtate, este de pãrere doctorul Dukan. O persoanã care a urmat un altfel de regim va avea probleme atunci când va încearca sã mãnânce normal ºi apoi va pune înapoi kilogramele pierdute.

Nutriþionistul a declarat cã ideea dietei Dukan i-a venit atunci când un prieten l-a rugat sã îi dea câteva sfaturi alimentare, spunând cã ar face orice ca sã slãbeascã, atât timp cât nu trebuie sã renunþe la carne. „I-am spus sã mãnânce numai proteine ºi sã bea numai apã în urmãtoarele cinci zile. Când a revenit la cabinet l-am cântãrit de mai multe ori ca sã mã asigur cã îi funcþioneazã bine cântarul de acasã", spune Dukan.

Pacientul slãbise aproape cinci kilograme iar în urmãtoarele cinci zile în care a continuat regimul a mai slãbit trei. Doctorul Dukan a fost uimit de rezultatele acestei diete ºi de efectele ei asupra sãnãtãþii prietenul lui ºi de aceea ºi-a schimbat specializarea din neurologie în nutriþie. În urmãtorii 35 de ani, medicul a cercetat efectele proteinelor asupra organismului ºi a perfecþionat acesta dietã.

„În timpul cercetãrilor mi-am dat seama cã dietele bazate pe numãrarea caloriilor nu funcþioneazã deoarece nu iau în considerare faptul cã oamenii au pofte. Astfel, chiar dacã aceste diete stabilesc porþii mici ºi fixe de mâncare care îi ajutã pe pacienþi sã slãbeascã în prima fazã, ulterior aproape toþi pun kilogramele la loc sau se îngraºã ºi mai mult", spune doctorul Dukan.

„În general, nutriþioniºtii cred cã ºi-au terminat treaba dupã ce pacienþii au slãbit, dar partea cea mai dificilã este menþinerea unei greutãþi constante. Nu este normal ºi nici etic sã tratezi din nou un pacient dupã ºase luni când s-a îngrãºat mai mult ca înainte, adaugã el.

Joi se mãnâncã numai proteine

Dieta Dukan se diferenþiazã de alte regimuri de slãbire deoarece include o etapã în care alimentele care stau la baza unei regim de viaþã sãnãtos sunt reintroduse treptat în alimentaþie, iar restricþiile alimentare sunt înlãturate una câte una, cu o singurã excepþie: o zi pe sãptãmâna (Dukan sugereazã joia) trebuie sã mãnânci numai proteine pentru tot restul vieþii. „Nu pot sã accept ideea cã oamenii trebuie sã urmeze un regim toatã viaþa. Acest lucru este imposibil, deoarece plãcerea de a mânca este prea mare", spune Dukan.

Acesta este secretul frumuseþii femeilor franþuzoaice. Ele pot consuma orice mâncare sau bãuturã doresc, se pot bucura de fiecare bucãþicã din hrana lor, dar multe dintre ele fac un mic sacrificiu: în zilele de joi mãnâncã numai proteine. „Daca o datã pe sãptãmânã mãnânci numai proteine, poþi slãbi pânã la un kilogram ºi în acest fel poþi corecta excesul de grãsime acumulat în timpul saptamanii", spune nutriþionistul Dukan.

„In Franþa, obiceiul de a mânca numai proteine joia este atât de popular încât dacã merg la un restaurant cu familia mea în aceastã zi din sãptãmânã aud în jurul meu foarte mulþi clienþi care comandã peºte sau fripturã fãrã garniturã sau salatã", povesteºte Dukan.

Faza de atac a dietei

Dieta Dukan începe cu o fazã scurtã de atac în care nu trebuie sã mãnânci decât proteine - carne, peºte, ouã ºi produse lactate degresate. În aceastã perioadã, vei pierde rapid în greutate, în jur de trei-patru kilograme în cinci zile, ºi astfel vei fi motivatã sã continui regimul. În funcþie de cât de mult vrei sã slãbeºti, faza de început a dietei poate dura între o zi ºi zece. Dacã vrei sã dai jos doar douã-trei kilograme, în cinci zile veþi avea rezultate foarte bune.

Un regim de scurtã duratã bogat în proteine, ca acesta, te va ajuta sã elimini excesul de apã din þesuturi ºi îþi va diminua apetitul deoarece organismul produce corpi cetonici, substanþe naturale puternice care suprimã pofta de mâncare, menþinând în acelaºi timp tonusul muscular ºi strãlucirea pielii. În plus, proteinele au o structurã complexã, iar organismul trebuie sã lucreze mai intens ca sã le digere. În felul acesta, corpul arde mai multe calorii ºi slãbeºti mai repede.

Faza de croazierã

Dupã faza de atac a dietei, urmeazã etapa a doua în care trebuie sã alternezi zilele în care mãnânci numai proteine cu zile în care adaugi legume pe lângã carne, peste ºi produse lactate degresate. Astfel, la prânz, poþi sã mânaci o supã sau o salatã la felul întâi, iar la felul doi peºte sau fripturã cu garniturã din legume înãbuºite.

În aceastã perioadã, vei slãbi mai puþin, în jur de un kilogram pe sãptãmânã, dar te vei simþi mai sãnãtoasã ºi mai fericitã deoarece ai o gamã largã de tipuri de carne ºi de legume din care poþi sã alegi astfel încât nu te vei mai simþi înfometatã.

Faza de consolidare

Atunci când ajungi la greutatea idealã sau greutatea pe care þi-ai propus-o, începe faza a treia, de consolidare a greutãþii, în care elimini treptat restricþiile regimului ºi introduci în alimentaþie fructe, pâine, brânzã ºi alimente care conþin amidon, cum ar fi pastele. Poþi sã consumi chiar ºi alcool sau ciocolatã o datã pe sãptãmânã, sau orice alte alimente interzise care îþi plac.

Nu trebuie sã te simþi prost pentru cã îþi acorzi aceste mici plãceri, deoarece acestea sunt recomandãrile doctorului. O parte importantã din procesul de slãbire o constituie partea psihologicã în care înþelegi cã mâncarea, sub toate formele sale, este indispensabilã omului pentru a putea trãi. În aceastã perioadã, nu vei pierde în greutate, dar nici nu te vei îngrãºa.

Etapa de consolidare a fost conceputã pentru a te împiedicã sã revii la vechile obiceiurile alimentare ºi pentru a-þi ajuta corpul sã îºi stabileascã echilibrul. Dacã urmezi acest plan pentru cinci zile, pentru fiecare jumãtate de kilogram pe care corpul tãu a pierdut-o în primele douã faze, vei reuºi sã îþi menþii aceastã greutate pentru totdeauna.

Faza de stabilitate tot restul vieþii

Corpul tau este zvelt, iar greutatea s-a stabilizat, ceea ce înseamnã cã faza de consolidare s-a încheiat ºi eºti liberã sã trãieºti restul vieþii în stilul francez, mâncând orice doreºti fãrã vinovãþie ºi consumând bãuturi fãrã restricþii, dar respectând o singurã regulã a dietei Dukan: în zilele de joi trebuie sã mãnânci numai proteine. Pentru totdeauna.

Greutatea potrivitã

Unul dintre elementele cheie ale unei cure de slãbire eficiente este stabilirea unui þel, respectiv a unei greutãþi potrivite pentru corpul tãu, pe care sã o poþi menþine cu uºurinþã pentru tot restul vieþii. Totuºi, nu trebuie sã îþi stabileºti un þel imposibil sau sã încerci sã ajungi la greutatea din adolescenþã.

Atunci când îþi calculezi greutatea potrivitã trebuie sã iei în considerare sexul, vârsta (cu fiecare deceniu, o femeie creºte în greutate cu aproximativ un kilogram, iar un bãrbat se îngraºã un kilogram ºi jumãtate), dacã în familia ta au existat persoane obeze, istoricul medical ºi dacã ai avut probleme de greutate, precum ºi intervalul de greutate între care ai oscilat pânã în prezent.
Mai simplu, poþi sã îþi calculezi greutatea idealã pe site-ul dukandiet.co.uk, doar dacã rãspunzi la unsprezece întrebãri simple. Vei primi imediat rezultatul cu greutatea potrivitã pentru corpul tãu ºi în plus un expert îþi va spune în cât timp vei putea sã ajungi la aceastã greutate ºi cât timp va trebui sã aloci pentru fiecare etapã din dieta Dukan.

Ingredientul secret al dietei Dukan - ovãzul

În timpul regimului, îþi poþi satisface pofta de dulce cu o tartã de ovãz în fiecare zi. Aceasta este bogatã în proteine ºi zaharuri, dar în acelaºi timp are un conþinut mare de fibre solubile, care absorb apa din intestine ºi se umflã in stomac de pânã la 20 de ori mai mult. Astfel, te vei simþi plin si satisfãcut. Ovãzul este, de asemenea, bun pentru sãnãtatea inimii si înlãturã constipaþia care poate afecta oamenii în stadiile incipiente ale dietei. În procesul de digerare, acesta atrage grãsimile, zaharuri ºi toxinele ºi le eliminã din organism înainte de a putea fi absorbite în sânge.

Exemplu de meniu bogat în proteine:

Mic dejun: cafea sau ceai fãrã zahãr (poþi sã foloseºti zaharinã în loc), douã iaurturi mici slabe sau 225 de grame de brânzã degresatã cu o felie de piept de curcan sau de jambon fãrã grãsime sau un ou fiert moale.

Gustare: un iaurt sau 115 grame de brânzã de vaci degresatã.

Prânz: surimi, un copan de pui, file de somon fiert sau escalop de curcan, cremã de ouã în loc de desert.

Gustare : un iaurt slab ºi o felie de piept de curcan.

Cinã: creveþi cãliþi câteva minute în ierburi ºi pui tandoori sau scoici marinate ºi carne de vitã fiartã, iar la desert cremã de vanilie fãrã zahãr ºi o tartã de ovãz.


http://www1.romanialibera.ro/stil-de-viata/diete/dukan-dieta-secreta-a-frantuzoaicelor-frumoase-183892.html




dianana
Postat pe 21 Decembrie 2010 21:43
aoleuuuuu...cate inadvertente sunt prin aceasta dieta fratilor !!!!!

cea mai adevarata dieta este cea a lui MONTIGNAc, care de fapt este un principiu foarte sanatos de alimentatie !!! in cazul persoanelor supraponderale nu este vorba despre a nu manca grasimi, ci este vorba despre INSULINOREZISTENTA CELULELOR ORGANISMULUI !!!

dieta cea mai complexa si cea mai adevarata este scrisa de catre DR GABRIELA MAN , medicul ce a ajutat-o pe Teo Trandafir sa slabeasca si apoi sa se mentina....are si o carte scrisa , unde explica pe intelesul toturor ce se intampla in organismul uman, de ce nu pot foarte multi sa slabeasca, sau din ce cauza atunci cand ai tinut o dieta si ai slabit ceva, te ingrasi si mai si apoi....!!!

4Life
Postat pe 21 Decembrie 2010 22:14
o alta porcarie.
Ronnie_Coleman
Postat pe 22 Decembrie 2010 10:51
De la: kudika311399_silvia, la data 2010-12-22 11:03:55O sa radeti, dar dieta chiar da rezultate incredibile...am avut cateva colege care au tinut aceasta cura si au slabit incredibil de mult si au continuat sa-si mentina greutatea, asta daca respecta un regim alimentar toata viata...acum nu pot sa-mi dau cu parerea la cat de sanatoasa si benefica este pt organism, dar va spun rezultatele sunt incredibile, pt cele care chiar isi doresc sa slabeasca si pot tine aceasta dieta, parerea mea sa o incerece...

de slabit poti slabi si facand foamea...sau prin bulimie, nu asta e problema ci cum iti este afectata viata dupa o cura de slabire (probleme psihologice, gastrita, etc)

eu zic ca pana nu te iubesti indeajuns de mult incat sa nu mai bagi "prostii" in tine, nu ai cum sa slabesti ci oarecum sa pierzi cateva kg pentru o perioada scurta de timp

daca te iubesti vei manca numai sanatos: verdeturi, legume, seminte, samburi, fructe de padure sau fructe "normale" ... in felul asta e imposibil sa te ingrasi plus ca o sa ai si o viata fantastica dpdv al sanatatii


ps. am mai auzit pe unu care a slabit mancand numai carne mai bine ramanea gras decat sa slabeasca bagand atatea rahaturi animale in el ...ce lume nebuna
battleofwits
Postat pe 22 Decembrie 2010 11:14
poti sa ti tu dieta anii de zile , daca esti stresata nu se vede nici un rezultat!
tavi85
Postat pe 22 Decembrie 2010 11:30
incredere intr un astfel de articol nu poti avea, chiar si cu, cunostinte 0 in ceea ce priveste nutritia, fiziologia etc. din ce am observat, in special pe forumul acesta, majoritatea celor care posteaza au o mare problema in a intelege un text (asta in cazul in care ati citit tot textul sinu printre randuri, ca nu se pune). inca de la inceput cel care a scris articolul se contrazice singur. pai la voi a mancat orice si a manca in orice cantitati, este acelasi lucru?

"toate seduse de promisiunea acestuia cã pot slãbi în timp ce mãnâncã tot ceea ce îºi doresc" VS "promite pierderea în greutate în timp ce mãnânci cantitãþi nelimitate de alimente".

ca apoi pe parcursul art sa spuna ca de fapt sunt initial scoase niste alimente (deci nu manaci to ceea ce iti doresti).
intr o alta ordine de idei, credeti ca dr respectiv nu este si el om? nu trebuie sa faca si el niste bani ca sa traiasca? credeti ca el se hraneste cu aer sau traieste pe o alta planeta? moralitate nu mai exista nici in randul doctorilor. ce nu face omul pentru niste bani?! este evident ca marea parte a populatiei, dupa ce ca este supraponderala sau obeza, mai este si lenesa si proasta. si daca incepi cu texte de genu "vei slabi indiferent de ce si cat mananci", cu siguranta vei avea succes.

indiferent ca este vorba de dieta de slabire, acest lucru nu trebuie sa incalce niste principii fiziologice. principii care daca ar fi fost respectate, nu ar mai fi adus acele persoane in asa hal incat sa caute disperate pe net retete si minuni pt a slabi.

corpul uman este proteina, adevarat. are multe functii importante in organism. dar ea nu trebuie sa depaseasca 15% din ratia totala. hai un max de 20% dar si aici doar in cazul celor care fac sport des si intens. unui om sedentar nu ii trebuiesc mai mult de 1gr/kg corp de proteina. la un calcul simplu, unu sau una de 100kg nu trebuie sa mananci pe zi mai mult de 100 gr prot. si daca tinem cont ca 1 gr prot = ~4 calorii....deducem ca dieta asta propune zile in care tu mananci 400 calorii :) evident ca vei slabi. doar ca iti vei obisnui organimsul cu un nr atat de mic de calorii ca nu vei mai slabi nici daca alergi 3h pe zi. sa nu mai spun de stresul adus ficatului si rinichilor la ingerarea unei cantitati prea mari de prot.

apoi care este faza cu ziua de joi? credeti ca organismul stie ce zi este? poate ca unu a inceput dieta luni sau vineri sau duminica. dc neaparat joi sa fie ziua doar cu prot?

zice ca dieta se bazeaza pe prot, apoi spune ca ingredientul secret este ovazul. pai ovazul are de 5-6x mai multi carbo decat prot. cum vine asta?

ca intr-un final sa ne spun ca dupa ce ti-ai omorat organimsul numai cu prot, vei putea adauga treptat si alte alimente. cand poti sa mananci aproape orice aliment atat timp cat te vei incadra ZILNIC intr un nr de calorii si intr un procentaj al macronutrientilor.
Ronnie_Coleman
Postat pe 22 Decembrie 2010 14:34
curele de slabit , pentru cei ce sunt intr-adwevar supraponderali nu se bazeaza pe ingerearea unui numar mic de calorii, fiindca nimeni nu poate stabili cate calorii consuma un organism dintr-o dieta zilniva bazata pe 2000 calorii....unii consuma 600 , altii pot consuma toate 2000....deci aceasta teorie este FALSA !!!!

la oamenii supraponderali, intervine un fenomen numit insulinorezistenta....deci ca sa stopeze acest fenomen , iar organismul sa poata functiona din nou corect, ar trebui ca sa eliminam pe cat posibil din alimentatie , alimente cu un indice glicemic mare sau mediu....sa consumam alimente cu indice glicemic mic....astfel, metabolismul nostru isi revine la o functionare normala...insa daca facem din nou abuz de alimente cu indice glicemic mare, din nou ne vom ingrasa !!!!

mai discutam pe aceasta tema, pt cine este interesat cu adevarat
4Life
Postat pe 22 Decembrie 2010 17:53
omule....pe tine nu indicele glicemic te ingrasa. te ingrasa surplusul caloric. aia cu insulinorezistenta o au de la carbo simpli cei cu indice gl mare. daca e sa luam cum ai zis tu, pot sa mananci oricat cu indice glicemic mic + oricata prot si oricate lipide. si cum sa nu stii cate calorii iti consuma organismul? hai ca ai fost tare la faza asta.
Ronnie_Coleman
Postat pe 22 Decembrie 2010 18:25
De la: Ronnie_Coleman, la data 2010-12-22 18:25:19omule....pe tine nu indicele glicemic te ingrasa. te ingrasa surplusul caloric. aia cu insulinorezistenta o au de la carbo simpli cei cu indice gl mare. daca e sa luam cum ai zis tu, pot sa mananci oricat cu indice glicemic mic + oricata prot si oricate lipide. si cum sa nu stii cate calorii iti consuma organismul? hai ca ai fost tare la faza asta.
ronnie, mai studiaza aspectul cu caloriile consumate, si imi vei da dreptate

vezi MICHEL MONTIGNAC

stii ce se intampla in organismul supraponderalilor ? ti-ai pus vreodata intrebarea de ce sunt predispusi la diabet zaharat ???

i-ati detalii despre ce este insulinorezistenta celulelor si compara aceste lururi...si apoi mai discutam pe aceasta tema....

este evident ca nu poti manca orice cantitate de lipide, nimeni nu a zis asta, insa daca vrei sa slabesti si apoi sa nu te mai ingrasi, trebuie ca o perioada buna de timp, sa consumi alimente cu indice glicemic mic, ca acea insulinorezistenta a celulelor sa dispara....
4Life
Postat pe 22 Decembrie 2010 18:36
ca sa slabesti in primul rand trebuie sa ai deficit de calorii si apoi te gandesti la provenienta lor. aici stam de vorba despre pers "sanatoase" nu cu diabet zaharat. ca nu toti supraponderalii si obezii au predispozitie la asa ceva. asa cum nu toti cei care au diabet sunt sau au fost grasi. faza cu carbo simpli scosi din ecuatie (dar nu in totalitate) este un principiu d baza clasic pt slabire. nu este nimic nou. dar nu vei slabi doar eliminandu-i.
Ronnie_Coleman
Postat pe 22 Decembrie 2010 18:43
si legat de faza cu caloriile. pai cum vrei tu sa slabesti daca nu stii de cate calorii ai nevoie si de cate calorii vei scapa prin activitatile tale? ce mai este atunci metabolismul bazal si ce rost mai au tabelele cu diferite sporturi si intensitati pe care le practici si care iti consuma nr x de calorii?
Ronnie_Coleman
Postat pe 22 Decembrie 2010 18:46
De la: Ronnie_Coleman, la data 2010-12-22 18:46:18si legat de faza cu caloriile. pai cum vrei tu sa slabesti daca nu stii de cate calorii ai nevoie si de cate calorii vei scapa prin activitatile tale? ce mai este atunci metabolismul bazal si ce rost mai au tabelele cu diferite sporturi si intensitati pe care le practici si care iti consuma nr x de calorii?
amice, sunt oameni care ingurgiteaza in jurul a 1200 calorii zinic in speranta ca pot slabi, si nu slabesc....si se intreaba DE CE ??? specialistii de renume mondial in nutritie au ajuns la concluzia ca toata teoria bazata pe numarul de calorii ingurgitatte sau "arse" este falsa....si asta dupa aproximativ 70 ani de convingere ca este foarte buna aceasta teorie....poti cauta pe net reviste de specialitate in care oameni renumiti in nutritie vb despre asta....

hrana noastra din ziua de azi numai este cea de acum 50 ani, de aceea nici teoria caloriilor numai este de actualitate...
4Life
Postat pe 22 Decembrie 2010 18:51
De la: 4Life, la data 2010-12-22 17:53:34curele de slabit , pentru cei ce sunt intr-adwevar supraponderali nu se bazeaza pe ingerearea unui numar mic de calorii, fiindca nimeni nu poate stabili cate calorii consuma un organism dintr-o dieta zilniva bazata pe 2000 calorii....unii consuma 600 , altii pot consuma toate 2000....deci aceasta teorie este FALSA !!!!

la oamenii supraponderali, intervine un fenomen numit insulinorezistenta....deci ca sa stopeze acest fenomen , iar organismul sa poata functiona din nou corect, ar trebui ca sa eliminam pe cat posibil din alimentatie , alimente cu un indice glicemic mare sau mediu....sa consumam alimente cu indice glicemic mic....astfel, metabolismul nostru isi revine la o functionare normala...insa daca facem din nou abuz de alimente cu indice glicemic mare, din nou ne vom ingrasa !!!!

mai discutam pe aceasta tema, pt cine este interesat cu adevarat


Deci eu nu prea inteleg...fa-ma tu sa inteleg!!!
Da-mi exemplu de alimente, care in opinia ta, au indice glicemic mic...
Sunt interesata cu adevarat...asa ca astept un raspuns.
pinguina
Postat pe 22 Decembrie 2010 19:56
nu slabeste cu 1200 de calorii pentru ca nu a avut un prog klumea facut de alimentatie si antr si treptat a scazut caloriile fara sa iti dea seama iar organismul s-a obisnuit sa functioneze cu putine calorii. ca daca manca de la inceput 1200 calorii (ceea ce nu e prea indicat), nu se ingrasa si oricum nu devenea obeza. si daca, caloriile nu mai conteaza atat de mult? cum naiba slabesti daca nu ai deficit si nu iti utilizezi tesutul adipos pe post de furnizor de energie?
Ronnie_Coleman
Postat pe 22 Decembrie 2010 21:21
ia vezi amice, ti se pare logic ce scrie medicul asta aici ?:

" NOÞIUNI DE FIZIOLOGIE APLICATÃ

(utile în înþelegerea tehnicilor de utilizare a indicilor glicemici în alimentaþie)



- Care este mecanismul prin care ne îngrãºãm?

- Care este diferenþa între o persoanã care îºi pãstreazã greutatea constantã fãrã eforturi ºi o persoanã care are tendinþa de a se îngrãºa în ciuda dietelor alimentare repetate?



Glu – glucoza eliberatã în sânge din alimente (legume, fructe, cereale, lactate)



În primele 25 – 30 minute de la începutul mesei se acumuleazã glucoza (Glu) în sânge, ceea ce duce la creºterea glicemiei sangvine (hiperglicemie postprandiala).

Glucoza este transportatã din sânge în celule cu ajutorul insulinei (secretatã de pancreas).



În desenul de mai jos: glucoza din sânge (cele 3 ovale Glu) este transportatã în celulã cu ajutorul insulinei (reprezentatã prin sãgeatã). Schema reprezintã mecanismul ideal, persoana respectivã nu are probleme cu greutatea. În plus – glicemia persoanei respective se pãstreazã în limite normale, nu apar modificãri patologice pe analize (glicemia idealã este în realitate între 80 – 100 mg/100 ml sânge).




Persoanele care au probleme în a-ºi menþine greutatea constantã (cele cu tendinþa de a se îngraºa) prezintã o rezistenþã în teritoriu la acþiunea insulinei. Cu alte cuvinte: insulina descarcã greu glucoza din sânge în celule, celulele prezintã rezistenþã la acþiunea insulinei.



În desenul de mai jos:

Rezistenþa la insulinã este figuratã cu un zid peste care cantitatea normalã de insulinã necesarã în desenul anterior nu îl poate trece (cantitatea anterioarã de insulinã necesarã unei persoane care nu prezintã rezistenþã la insulinã este figuratã cu sãgeata punctatã).

Din cauza acestui „zid”, pancreasul creºte cantitatea de insulinã secretatã (sãgeata mai mare, linie continuã) pentru a reuºi sã „depãºeascã” bariera din teritoriu. Este necesar acest lucru pentru a reuºi sã se descarce glucoza din sânge în celule (altfel ar rãmâne în sânge ºi avem hiperglicemie).

Între timp, se mai acumuleazã glucozã în sânge (încã 2 ovale Glu care se ataºeazã la desen), mecanismul de descãrcare a glucozei în celule fiind întârziat de bariera pe care trebuie sã o depãºeascã insulina.

Ce rezultã în aceste condiþii: secreþie mare de insulinã (hiperinsulinism), hiperglicemie postprandialã (dupã masã) prelungitã, normalizare încetinitã a glicemiei.






Insulina este un hormon care îngraºã pentru cã efectele insulinei pe metabolism sunt: scade arderea grãsimilor (deci inhibã lipoliza, arderea þesutului gras) ºi creºte depunerea de grãsimi (stimuleazã lipogenezã, depunerea de grãsimi în þesutul gras).

Þesutul gras nu prezintã rezistenþã la acþiunea insulinei, ceea ce nu primesc celelalte celule (pentru cã au o „barierã” care împiedicã intrarea normalã glucozei în interiorul lor) primeºte þesutul gras. Astfel descãrcarea glucidelor se va face predominant în þesutul gras ºi se va depune sub formã de depozite de grãsime.



Cu cât e mai mare secreþia de insulinã, cu atât ne vom îngrãºa mai tare. Iar secreþia de insulinã va fi cu atât mai mare cu cât „bariera” (rezistenþa la insulinã) este mai mare.



Rezistenþa la insulinã este accentuatã de: consumul de alimente cu indice glicemic mare (amidon, zahãr, alcool rafinat), consumul excesiv de grãsimi saturate (carne de porc, unt, smântâna grasã etc), consumul de stimulente de tip cofeinã (cafea, ceai negru, cola), stresul phisic prelungit, fumatul, diverse medicamente (terapia de substituþie hormonalã, antidepresive, antiinflamatoare administrate prelungit), diverse afecþiuni (ovar polichistic, tulburãrile raportului estrogen/progesteron din menopauzã, afecþiuni pancreatice etc).

Se pare cã rezistenþa la insulinã este diminuatã de practicarea sportului (însã aceastã teorie explicã doar de ce sportivii de performanþã nu se îngraºã pe perioada activitãþii de performanþã, nu explicã menþinerea problemelor de exces ponderal la persoanele obiºnuite care practicã zilnic sport !).



În figurã de mai jos este reprezentat metabolismul glucidic al unei persoane care are obezitate complicatã cu diabet de tip II. Ce s-a întâmplat:

Deºi avea hiperinsulinism (care a fost evidenþiat prin creºterea continuã în greutate), persoana în cauzã a continuat sã consume alimente cu indice glicemic mare (chiar dacã în cantitãþi reduse) ceea ce a condus la o rezistenþã la insulinã din ce în ce mai mare (bariera este figuratã mai înaltã).Urmarea a fost o secreþie din ce în ce mai mare de insulinã (sageata mai mare decât anterior), pentru cã pancreasul face eforturi sã menþinã glicemia în limitele fiziologice. Cu toate acestea glicemia nu mai poate fi menþinutã în limitele normale, pe analizele de sânge apar valori ale glicemiei peste 120 mg/100ml sânge (pe desen apare aglomerare de ovale Glu).

* Departamentul Naþional de Sãnãtate din Marea Britanie considerã prediabet valorile glicemiei între 100 – 120 mg/100 ml sânge. În România glicemia este consideratã normalã pânã la 120 mg/100 ml sânge (deºi Profesor Dr. Hãulicã Ion, autor al „Fiziologie umanã” (ajunsã la a III – ediþie) considerã normale valorile 80 -100 mg/100 ml sânge !).










Care este rolul zaharurilor ºi grãsimilor ingerate în procesul de creºtere în greutate?



Întrebarea are un singur rãspuns: fãrã un aport corespunzãtor de insulinã (valori de la secreþie medie în sus !), zaharurile ºi grãsimile nu se pot depune sub formã de grãsimi !!!

Ca sã rãspundem la subtitlul „Care este diferenþa între o persoanã care îºi pãstreazã greutatea constantã fãrã eforturi ºi o persoanã care are tendinþa de a se îngraºa în ciuda dietelor alimentare repetate ?”: rezistenþa celulelor la insulinã face aceastã diferenþã. Persoana fãrã probleme în menþinerea greutãþii nu prezintã rezistenþã în teritoriu la acþiunea insulinei, prin urmare va secreta cantitãþi reduse de insulinã indiferent de natura alimentelor consumate, cantitãþile reduse de insulinã fiind insuficiente pentru depozitarea de grãsimi în þesutul gras.

*la extrem avem exemplul diabetului juvenil în care din cauza secreþiilor insuficiente de insulinã se înregistreazã scãderi alarmante în greutate (pe seama topirii þesutului gras ºi al þesutului muscular).



„Ingestia exageratã de hidrocarbonate realizeazã nu numai economisirea lipidelor, ci si depozitarea lor în þesutul grasos.() În absenþa hidrocarbonatelor se produc reacþii inverse de mobilizare ºi utilizare mai intensã a lipidelor ca substrat energetic, cu participarea mai multor factori hormonali. Printre aceºtia figureazã secreþia redusã de insulinã ºi crescutã de adrenalinã, () hormonii tiroidieni. Deficitul de hidrocarbonate afecteazã metabolismul lipidic ºi invers.” (I. Hãulicã, „Fiziologie umanã”, 2007, pagina 556 - 557).



Concluzii



Pentru a scãdea în greutate trebuie menþinut un nivel scãzut al secreþie de insulinã, concomitent cu reducerea aportului de grãsimi saturate.

Pentru menþinerea greutãþii obþinute este obligatorie menþinerea secreþiei insulinice la nivele cel mult medii.

Pentru a pãstra în limitele scãzut – mediu secreþia insulinica este obligatorie scãderea rezistenþei la insulinã.

Scãderea rezistenþei la insulinã prin modificarea stilului de viaþã se face astfel:

- eliminarea din alimentaþia uzualã a glucidelor cu indice glicemic mare
- aport de glucide DOAR cu indice glicemic mic ºi mediu
- consumul în special de grãsimi „benefice”
- reducerea aportului de grãsimi saturate
- obiºnuinþa de a lua minim 3 mese/zi
- practicarea sportului
- scãderea aportului de stimulente (cofeinã)
- menþinerea sub control a stresului "
4Life
Postat pe 22 Decembrie 2010 21:25
Wow..ce s-a inamplat cu regimurile aliemntare sanatoase si sportul? chiar trebuie sa trecem prin atatea pentru a reusi sa scapam de kg in plus? acum incep sa inteleg de ce multe femei si nu numai prefera sa apeleze la adjuvante aliementare si alte minunatii de pe piata de profil..
RoxRoxy
Postat pe 3 Ianuarie 2011 01:51
Mai era o dieta despre care am citit cu ceva timp in urma..trebuia sa cantaresti tot ce doreai sa mananci si sa calculezi si caloriile pe care le contineau..mi-e greu sa cred ca o astfel de dieta da randament, cred ca cel mult ajunge sa te enerveze sau in final sa te obsedeze. saptamana usoara!
DariaMih
Postat pe 3 Ianuarie 2011 01:56
De la: DariaMih, la data 2011-01-03 01:56:23Mai era o dieta despre care am citit cu ceva timp in urma..trebuia sa cantaresti tot ce doreai sa mananci si sa calculezi si caloriile pe care le contineau..mi-e greu sa cred ca o astfel de dieta da randament, cred ca cel mult ajunge sa te enerveze sau in final sa te obsedeze. saptamana usoara!


eu una as innebuni! nu mi se pare sanatos din punct de vedere mintal..cand te apuci de o dieta trebuie sa gandesti poizitiv..sa ai rabdare si ambitie..dar o dieta de genul asta te-ar dezarma dupa 3 zile..duminica faina tuturor!
RoxRoxy
Postat pe 9 Ianuarie 2011 15:14
eu am o dieta de genul asta de 1800 de kcal pe zi ,,tre sa cantaresc tot ce mananc dar o am pe foaie data de doctora ca na cica am luat prea mult in greutate de cand cu bebele in burta dar nu ma pot apuca de ea ,,nu am tinut niciodata dieta si nici nu mam abtinut de la mancare si am reusit sa ma mentin pana sa raman gravida bineinteles la 45 de kg...acum da m am ingrasat dar asta din cauza ca nu mai am activitate, in schimb am citit cam ce tre sa mananc si da ma abtin si eu de la prajeli mananc mai crud rosii branzica ton cereale cu lapte 1 mar 2 pe zi si se pare ca da roade asta pana scap de burta mai am 2 luni ca apoi o sa incep iar sa am activitate si sper sa pot manca orice ca inainte.oricum sa traiesc cu grija kgmelor e un chin,,e greu s afi gras si sa torni mancare in tine ca idioata am 14 kg in plus,, si e greu .
elizasidavid
Postat pe 9 Ianuarie 2011 15:22
Ce frumos! Felicitari! Cat despre kg in plus "castigate" in timpul sarcinii stai linistita..multe dintre ele vor dispare dupa nastere, apoi cu un regim alimentar sanatos si echilibrat..poate putina miscare vei reveni la formele initiale. Momentan focuseaza-te pe un regim sanatos pentru bebe. Multa sanatate!
DariaMih
Postat pe 9 Ianuarie 2011 15:34
merci mult dariamih
elizasidavid
Postat pe 9 Ianuarie 2011 15:37
daaaaaaaaaa............ce se mai cearta lumea paci......... eu mam apucat de vreo cateva zile sa mananc mai putin ca sa zic asa
salate...cu salata ciuperci crude praz telina morcov si cam atat fierb care de curcan sau pui fara piele o belesc de pele ( nu va ganditi la prostii ) si o pun la fiert cu cartofi si morcov apoi se mananca,,,,,,,,carnea si legumele cu lamaie si beau si supa vreo 2-3 litri toata ziua iaurturi degresate multe multe fructe si .... cand il prind pe al meu sexe frate si am slabit aproape 2 kg si inca mai vreau cine azis ca o alimentatie sanatoasa presarata cu dragoste si inca ceva............ la mine merge ....va tin la curent paaaaaaaaaaaaaaaaa
crifeli
Postat pe 9 Ianuarie 2011 16:00
hehe regimul dunkan il face sotul acum..intradevar da rezultate daca te ti de el...trebuie sa bei multa apa pt a preveni constipatia...insa problema este ca te scarbesti repede de atata carne, iar lipsa de dulce te face sa faci mici rateuri sau mari depinde de fiecare ;a ajuns la faza a doua a regimului intradevar a salbit in 2 luni 10kg(primele 4 kg in prima saptamana) insa cu sarbatorile sa lasat putin de regim si normal a reluat insa nu asa mult pe cat ma asteptam (doar 4kg, tinand cont ca dupa alt regim a luat in 2 sapt dublu cat a slabit aproximativ)Eu am cumparat cartea; pacat ca nu are retete mai multe pt ca la un moment dat devine dificil sa mai gasesc idei pt gatit tinand cont ca nu are voie multe alimente ..doar carne carne si iar carne ;oua fierte peste (ceea ce nu prea ii place)defapt sunt putine alimente din regim care ii plac...iar branzeturi si iaurturi cum zice dumnealui acolo cam greu le gasesti in plus majoritatea produselor sunt mai scumpe..cel putin aici Dupa mine este greu de tinut mai ales daca lucrezi Bafta tuturor
otylika
Postat pe 9 Ianuarie 2011 16:39
Intradevar sunt mult prea multe feluri de diete si nu mai sti pe care sa o alegi dintre ele , eu am avut parte de una involuntar , cand m-am insurat prima data in luna de miere am slabit 10 kg , sa nu ma intelegeti gresit nu vreau sa fac glume pe seama nimanui , dar cand va vad cate exemple dati ma dat peste cap . Adevarul e ca in luna de miere nevasta mea s-a ingrasat 10 Kg dar asta ptr ca o rasfatam prea mult ... Poate sa imi explice cineva de ce atata stres ptr dietele astea ? Am prieteni care sunt inebuniti dupe femeile dolofane , daca toate se pun pe slabit lor ce le ramane ? Si sunt multe diete care mai mult strica decat fac bine , nu le poti incerca pe toate .
Alex_Bodea
Postat pe 16 Ianuarie 2011 18:19
Prostii...
kudika226898
Postat pe 5 Aprilie 2011 12:00
Este grozava si cu rezultatele enuntate.Am mancat cat am vrut ,in limitele etapelor ,am slabit cu usurinta 10kg ,pe care nu le mai pun la loc de apox.6 luni.
kudika442038
Postat pe 26 Septembrie 2011 17:39
De la: kudika442038, la data 2011-09-26 17:39:02Este grozava si cu rezultatele enuntate.Am mancat cat am vrut ,in limitele etapelor ,am slabit cu usurinta 10kg ,pe care nu le mai pun la loc de apox.6 luni.
Pai da, nici eu nu pun vreo 6 luni, chiar mai mult, daca nu fac nimic dupa ce iau slim and fit. Insa corpul are nevoie de o constanta. Daca il zapacesti, ba dieta, ba delasare, el nu o sa o duca bine. Trebuie sa mentii un pic de dieta in viata de zi cu zi, nu dai buzna la fast food dupa o dieta stricta.
DariaMih
Postat pe 31 Ianuarie 2013 22:59

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
celulita 17 De la: sora_flory 1 Iulie 2013 20:23
trebuie sa ai ambitie f mare ca sa reusesti sa slabesti si de asta avem nevoie 14 De la: kudika011273 22 Noiembrie 2013 10:32
ajutor pentru cei ce vor sa slabeasca 62 De la: alexgnt 31 August 2016 14:35
Zumbaromania arde caloria! 1 De la: zumbaromania 22 Mai 2010 23:45
Ce as putea manca seara? 17 De la: kudika_8888 21 August 2012 04:36