Setari Cookie-uri

Cum îngrijim corect trandafirii

O grădină frumoasă este o grădină plină de trandafiri. Fie ei cățărători sau clasici, trandafirii surprind prin măiestrie și frumusețe.

Având culori din cele mai diverse și arome îmbietoare aceste flori te vor delecta de la începutul verii și până la căderea primilor fulgi de zăpadă. Îi poți crește cu ușurință chiar dacă nu ești cel mai experimentat grădinar. După cum o să vezi, primul an este cel mai pretențios, însă nu ai de ce să îți faci griji. Sfaturile de mai jos pentru îngrijirea butașilor de trandafiri te vor ajuta să ai flori frumoase și bogate în fiecare vară.

Udarea butașilor de trandafiri

Imediat după plantare trandafirul se udă din abundență. O poți face în același fel și în următoarele 2, 3 zile, însă după această perioadă irigarea se face doar atunci când pământul este uscat. Umezeala în exces va afecta dezvoltarea și rezistența rădăcinilor.

Citește și:

În zilele călduroase udă trandafirul doar seara, sau doar dimineața devreme. Îl poți ajuta cu fertilizatori naturali (îngrășământ pe care îl pui la baza trandafirului), sau artificiali: granulat cu eliberare controlată pentru o durată de 5, 6 luni.

Fertilizarea butașilor de trandafiri

În primul an de la plantare butasi trandafiri va fi cel mai sensibil. Va trebui să îl fertilizezi frecvent și să îl protejezi de acțiunea dăunătorilor. În acest sens poți folosi substanțe profilactice, așa cum este indicat în informațiile soiului la cumpărare.

Îngrășămintele pe bază de fosfor și potasiu pot fi aplicate pe sol. Butașii înrădăcinați pot fi transplantați în ghivece sau pot fi lăsați iarna sub o cupolă de sticlă sau acoperiți cu material izolant.

Citește și:

Tăierea și curățarea butașilor de trandafiri

Când vine vorba despre tăierea trandafirilor, un prim aspect important este alegerea perioadei adecvate și respectarea unor reguli importante:

1. Mugurii de creștere, cunoscuți și ca „ochii trandafirilor”, sunt poziționați în axilele frunzelor.

2. Tăierea trebuie realizată la maximum 0,5 cm, cu o ușoară înclinare.
3. Folosește doar foarfece ascuțite, bine sterilizate. Se știe că tăieturile neuniforme provoacă răni greu de vindecat în timp.
4. Dacă miezul are o nuanță maro, taie ramura până când ajungi la o porțiune unde miezul devine alb.
5. După tăiere, din ramurile viguroase încep să crească mai mulți lăstari dintr-un singur mugur. Îndepărtează rapid toate ramurile, cu excepția uneia.
6. Dacă două ramuri se intersectează, taie una dintre ele sub punctul de intersecție – nu freca tulpinile una de cealaltă sau de suport.
7. Îndepărtează total toate tulpinile bolnave sau deteriorate, cât și ramurile subțiri și slabe.
8. Păstrează spațiu între ramuri pentru ca frunzele să se bucure de cantitatea necesară de oxigen și lumină. Aerisirea ramurilor previne apariția bolilor precum făinarea, pata neagră sau rugina.

Citește și:

Vara, taie florile pe măsură ce se ofilesc și execută acest proces pe tot parcursul perioadei de înflorire. Astfel vei distruge sursa bolilor și vei reduce consumul inutil de nutrienți, stimulând o nouă creștere și înflorire a trandafirilor remontanți.

Împreună cu florile ofilite, taie și lăstarii tineri, până la primii muguri puternici. La sfârșitul verii, nu este nevoie să mai îndepărtezi inflorescențelor ofilite. Astfel, eviți formarea ulterioară a lăstarilor, care pot îngheța iarna.

Protejarea trandafirilor de boli și dăunători

Vei avea o gradină frumoasă și sănătoasă daca vei preveni apariția bolilor și a dăunătorilor. Ai grijă să păstrezi grădina sau curtea curată. Gunoiul rezultat din curățenia de primavară este cel mai mare focar de boli.

Citește și:

Pentru a menține trandafirii într-o formă excelentă îți recomandăm tratamente cu insecto-fungicide, cu rezultate foarte bune în tratarea bolilor și combaterea dăunătorilor. Pentru combaterea și prevenirea aparitiei lor îți recomandăm să aplici tratamentele la un interval de 12-14 zile. Aplică tratamentele din luna aprilie până la venirea iernii, indiferent dacă trandafirii și plantele din gradina ta sunt bolnave sau nu.

Ține cont de aceste sfaturi și te vei bucura de trandafiri bogat înfloritori, care îți vor transforma grădina într-un loc de poveste. Mult succes!

Photo by Biel Morro on Unsplash

Vizionare placuta


Kudika
24 Martie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.