Setari Cookie-uri

Mama la Nottara, piesa de teatru despre capcana părinților care trăiesc prin copii

Mama este o poveste tulburătoare și intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecțiune.

Meseria de părinte este cea mai grea meserie din lume, oricât de clișeic ar suna. Niciun alt rol din viață nu presupune, paradoxal și concomitent, atât de multă putere de sacrificiu și atât de mult egoism, două elemente care constituie tema centrală a piesei Mama pe care o puteți vedea la Nottara.

Rolul principal este interpretat de Catrinel Dumitrescu (Buletin de București, Căsătorie cu repetiție), iar alături de ea îi veți regăsi pe Sorin Cociș, Rareș Andrici/Vlad Bălan, Diana Roman/Alexandra Murăruș.

O farsă neagră, cu mult umor de limbaj, ce învăluie o dramă psihologică nuanțată, Mama este o poveste tulburătoare și intensă despre singurătate, familie, nevoia de afecțiune. După o viață întreagă în care s-a dedicat familiei, Anne își dă seama că nimeni nu mai are nevoie de ea: fiul a plecat de acasă, iar soțul este mai mult absent. În acest mediu casnic pustiu, în care se simte copleșită de singurătate, Anne alunecă din ce în ce mai mult într-un univers în care se amestecă dorințe, dureri, temeri dintre cele mai ascunse, care fac uneori să se disipeze granița dintre realitate și ficțiune. Se întâmplă în concret sau în lumea interioară întâlnirile cu fiul, cu iubita acestuia, au loc acele conversații cu persoane reale sau cu plăsmuirile imaginației? Toate zbaterile interioare își găsesc liniștea în resemnarea înțeleaptă, în acceptarea pierderii, inclusiv a iubirii, potrivit Nottara.ro

Citește și:

La Mère, producția originală în limba franceză, a fost prima oară reprezentată la Théâtre de Paris, la Paris, pe 4 noiembrie 2010. Florian Zeller, autorul acesteia, a scris primă piesă la 18 ani. Mai târziu, în 2020, a semnat scenariul pentru primul film regizat de el. De altfel, Tatăl cu Anthony Hopkins și Olivia Colman a primit 6 nominalizări la Premiile Oscar, revendicând trofeul pentru cel mai bun scenariu adaptat și pentru cel mai bun actor în rol principal.

Revendind la punerea în scenă a piesei Mama, scenografia semnată Carmencita Brojboiu și muzica de Cristina Juncu pervertesc elemente ale copilăriei, cum sunt desenele naive cu cretă și rimele de grădiniță, în imagini și sunete țipătoare care sfredelesc urechea și care șterg granițele între fantasmele unei minți încinse de frustrare și realitatea tristă pe care o trăiește Anne, personajul principal.

Citește și:

Catrinel Dumitrescu dă naștere unui personaj nu neapărat complex, dar complicat și cu evidente nuanțe freudiene. E Mama excesiv de protectoare, sufocantă cu băiatul ei, geloasă și distantă cu fiica a cărei pierdere aproape că nu o resimte. Rămasă fără scop atunci când cuibul s-a golit, Anne își pierde identitatea și încet, încet, rațiunea. Este posesivă și malițioasă, o Iocasta care visează aproape erotic să își omoare soțul și să îl înlocuiască cu propriul ei fiu. Drama maternă și sentimentul de abandon sunt accentuate de prezența iubitei fiului său față de care simte frică și repulsie, ambele generate de o permanentă gelozie bolnăvicioasă.

Mama pune în fața spectatorului o analiză subiectivă, dar deloc greșită, a părinților care trăiesc prin copii, care îi șantajează emoțional prin vină și care nu știu cum să taie cordonul ombilical nici măcar atunci când copiii își trăiesc propriile drame de adulți. Un astfel de părinte, atât de des întâlnit în afara scenei, este o prezență toxică, nocivă care încearcă să încetinească dezvoltarea emoțională a copilului. E drept, de cele mai multe ori, un astfel de egoism își are originea în dorința de protecție, dar în același timp, părintele care își percepe copilul ca pe extensie a propriei sale ființe nu face altceva decât să taie aripile odraselei.

Citește și:

Aceasta este tristul destin al părinților care dau naștere copiilor ”ca să aibă cine să le aducă o cană de apă la bătrânețe.”

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.