Setari Cookie-uri

Advertorial Vinuri de vară

Există o grămadă de mituri despre vin dintre care o să-l preiau doar pe cel conform căruia vinul roșu se bea iarna, iar vinurile albe și rosé se beau vara. Sigur, în mare este adevărat, dar depinde despre ce fel de vinuri vorbim. Spre exemplu dacă vom avea un vin roșu cu alcool ridicat (asta înseamnă peste 14% vol. alc.), cu taninuri puternice, cu arome de piele tăbăcită și mosc – un vin corpolent și sofisticat – va fi greu de băut când afară sunt 40 de grade. Deși s-au mai văzut excepții.

Dar să știți că și un vin alb mai corpolent – mă gândesc la un Chardonnay extra-baricat (asta înseamnă extra arome de vanilie și unt), cu o concentrație alcoolică peste 14% vol. alc., cu o aciditate care nu ține pasul cu bogăția de arome – cum mai găsim în anumite zone din Dealu Mare sau... California – este greu de băut în verile românești fierbinți.

Ca să fim complet onești, niciun fel de alcool nu ar trebui consumat când soarele dogorește, dar pentru a spori plăcerea unui grătar la curte – că acolo ne refugiem cu toții vara – haideți să facem rost de o frapieră-două, le umplem cu gheață și apă și să punem niște vinuri la rece.
Un prosecco de calitate brut sau chiar extra-brut deschide apetitul până se încinge focul. Întotdeauna un spumant bun sec deschide masa, cu sau fără aperitive.

La întrebarea existențială: micii merg cu vin? Răspunsul este afirmativ, dar vinul să fie rosé, să aibă o aciditate peste medie, să fie destul de corpolent și să fie servit rece. Nu mai mult de 12% vol.alc. și mă gândesc la un rose organic de la Crama Delta Dunării din Băbească Neagră, fie în varianta de vin liniștit, fie în varianta de vin petiant. Sau pet nat cum i se spune în lumea largă.

Dacă aveți vegetarieni la masă, legumele și brânza halloumi la grătar le-aș servi alături de un Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă (dacă vă ține buzunarul, cel de la Cloudy Bay este un etalon de calitate pentru zona Marlborough), ca să impresionez un pic audiența.
Însă pentru a fi corecți până la capăt, vegetarienilor sau veganilor le recomand vinuri vegane – iar la noi Crama Lechburg are certificare organică și produce astfel de vinuri – Feteasca regală, Golden Muscat-ul și Gewürztraminer-ul lor sunt niște alegeri excelente alături de preparate de origine vegetală, brânzeturi la grătar sau chiar fructe pe grătar (caise, smochine etc.)

Și sigur că nu toate vinurile sunt vegane, decât acelea care au menționat acest lucru pe etichetă.

Grătarul de pește, sau peștele pe plită cheamă un Aligoté, fie el de la Sarica Niculițel sau cel organic de la Crama Delta Dunării (este un favorit personal, nu pot să ascund asta), dar să fie o scrumbie, un chefal, lufar și alții asemenea locali sau internaționali. Somnul sau somonul deja cer un vin roșu lejer – i-aș asocia cu un Pinot Noir de Alsacia – unul foarte plăcut este cel de la Moritz Prado, ușor de găsit pe piață – sau un Pinot Noir românesc – foarte plăcute sunt cele de la Crama Bauer sau Carastelec – Vinca Benedict. Vinurile roșii lejere, adică cu alcoolul jos – până în 13,5% vol.alc., taninuri minime și aciditate vioaie, mai mult fructate decât învechite – se servesc destul de reci, pe la maxim 13 grade. Ca să ne bucurăm de prospețime.

Sigur, dar ce facem cu fripturile, burgerii, coastele și cârnații pe care le mai azvârlim pe grătar, indiferent de vreme?

M-aș feri de vinurile roșii intense și cu mult alcool – cum este Cabernet Sauvignon-ul, spre exemplu, dar aș căuta o Cadarcă din zona Arad, de la cramele Balla Géza sau Maxi Marc – un soi căruia ar trebui să i se facă mai multă dreptate, eu îl găsesc delicios în combinație cu o carne mai grasă datorită unei acidități naturale vioaie, taninurilor medii și aromelor de fructe roșii, paprika și piper roșu. Nici concentrația alcoolică nu merge foarte sus, este un vin care, servit pe la 12-13 grade, poate să fie delicios și ușor de băut.

Una dintre băuturile mele favorite vara este o Cava Reserva sau Gran Reserva, foarte rece, pe care o beau la orice este pe masă sau pur și simplu cu o căpșună sau niște zmeură în pahar ca să-i dea un plus de deliciu și prospețime.

Asocierile de mai sus sunt pur personale și nu au pretenția de adevăruri general valabile în asocierile vin-mâncare. Însă vă îndemn să încercați cât mai multe tipuri de spumante și vinuri, ca să vă descoperiți favoriții și asocierile preferate. În felul acesta, chiar și un banal grătar la curte poate deveni o sursă de inepuizabile plăceri gastronomice.

Roxana Nicolaescu este somelier și lector la Fundația Calea Victoriei unde vă așteaptă la evenimentul Vinurile Lumii Noi – Atelier de vară, cu degustare


Kudika
31 Mai 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.