Fotografia lui Mihai Eminescu a fost realizată de fotograful Jean Bielig în 1887
În urmă cu câteva secole, fotografiile reprezentau o raritate. Astăzi, apariția unor astfel de exemplare reprezintă accesul către fragmente de istorie ce ilustrează evenimente-cheie ale evoluției unei societăți. Astfel de fotografii sunt adunate într-o impresionantă colecție, ce va fi scoasă la licitație săptămâna viitoare în cadrul ultimului eveniment al sezonului organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark – Licitația de Carte, inclusiv o Colecție de Fotografie. Personaje emblematice, evenimente politice sau sociale, dar și manifeste artistice sunt ilustrate în fotografiile care au prețuri de pornire între 50 și 1.000 de euro.
Dintre cele 4 fotografii, cunoscute și certificate, ale poetului Mihai Eminescu, își face apariția în licitația de marți, 19 iulie, ultima fotografie a poetului național, care a fost realizată de fotograful Jean Bielig în 1887. Până la această dată, Mihai Eminescu este surprins, pentru prima dată, la vârsta de 20 de ani, în fotografia realizată în 1869, la Praga. 9 ani mai târziu în cea extrasă din tabloul Societăţii „Junimea”, iar cea de-a treia în studioul de la Iași în 1884. Piesa din licitație este ultima din seria celor 4 fotografii, realizată la vârsta de 37 de ani a poetului, și are prețul de pornire de 800 de euro.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- Mara Bănică, prima fotografie cu fiica sa. Uite cât de bine îi seamănă micuța Donca!
- Gina Matache, atac dur la adresa noulu iubit al Oanei: Aveți grijă ce psihiatru alegeți!
- Sinead O’Connor a murit. Cântăreața s-a stins la 18 luni după ce fiul ei s-a sinucis
O apariție inedită este și fotografia care o ilustrează pe Regina Maria, alături de fiica ei Principesa Mărioara. Fotografia este realizată în 1907 la Cotroceni, poartă semnătura olografă a Reginei, este încadrată într-o ramă decorată în stil Neo-Brâncovenesc, și are prețul de pornire de 500 de euro. Și Emil Cioran este surprins în două fotografii de epocă realizate de Louis Monier în 1977, la Paris și alături de Eugen Ionescu și Mircea Eliade în Piața Furstenberg, de lângă muzeul Eugène Delacroix, în timpul unei discuții relaxate.
O altă fotografie de epocă surprinde una dintre activitățile preferate ale lui Nicolae Ceaușescu – vânătoarea, care are prețul de pornire de 50 de euro. Ceaușescu este ilustrat la vânătoare, alături de George Macovescu și de alți înalți oficiali în iarna anului 1970. Piesa din licitație provine din colecția fostului ministru de externe George Macovescu.
- Viviana Sposub, alături de un bărbat misterios după despărțirea de George Burcea. Cine este noul pretentend la inima Vivianei?
- Alexandra Dinu, adevărul despre relația cu Bobby Păunescu: Sunt dezamăgită că el a lăsat să se înțeleagă ceva mai mult...
- Simona Halep, o nouă iubire la orizont? Semnele care au dat-o de gol pe sportiva
Alături de fotografiile de epocă sunt scoase la licitație și fotografii contemporane în cadrul cărora sunt surprinse personalități precum artistul Andrei Cădere, pictorul Corneliu Baba, tenismenul Ilie Năstase, cântărețul John Lennon, actorii Steven Seagal, Jennifer Aniston și Demi Moore, care semnează piesele din licitație.
Totodată, licitația reunește trei fotografii scoase la vânzare în scop caritabil. Piesele sunt realizate de fotograful Dan Dinu - „Râs”, „Cocoș de munte” și „Munții Făgăraș”, și au prețul de pornire de 300 de euro fiecare. Fondurile colectate în urma vânzării celor trei fotografii vor fi direcționate către Asociația România Sălbatică în vederea continuării proiectului de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, fiind și cea mai amplă peliculă despre flora și fauna României.
- French Rococo - stil și performanță în telefonul cu care te pierzi în mulțime la muzeu
- Levi’s lanseaza campania "The Greatest Story Ever Worn" dedicata celor 150 de ani de existenta ai modelului 501
- Levi’s lansează campania „The Greatest Story Ever Worn” dedicată celor 150 de ani de existență ai modelului 501
Alături de fotografiile care fac cât o mie de cuvinte, în cadrul evenimentului de marți, 19 iulie, sunt scoase la licitație și cărți rare, documente istorice sau hărți vechi. Un document de excepție este Programul Grupului Liberal de susținere a guvernului Ion Brătianu - primul guvern liberal din istoria României. Piesa de colecție, cu prețul de pornire de 500 de euro, este însoțită de procesul verbal de alegere a comitetului și poartă semnăturile membrilor, între care Dimitrie Ion Ghica, Alexandru Candiano-Popescu, Em. Philippide și data – 26 iulie 1876.
Completează fotografiile de excepție și un exemplar bibliofil de lux semnat de Alexandre Dumas-fiul, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi francezi. „Denise” a fost scrisă la Paris, în 1885, și are prețul de pornire de 500 de euro. Exemplarul numerotat 20 din ediția de lux de doar 40 de exemplare tipărite pe hârtie japoneză poartă dedicația și semnătura olografă a autorului.
- Fiul lui Vlad Miriță, actor la doar 4 ani. Puștiul este vedetă absolută în cel mai nou clip lansat de reprezentantul României la
- Adevărul despre sarcina lui Naomi Hedman! Florin Ristei, declarații de ultim moment
- Zi specială pentru Reghecampf! Cu ochiul umflat, el împreună cu Corina Caciuc l-au botezat pe micuțul Liam
Fotografiile care surprind momente istorice rare și personalități emblematice, alături de cărțile rare și documentele istorice, sunt expuse până marți, 19 iulie, ora 18:00, la Palatul Cesianu-Racoviță. Până atunci, pentru piesele de colecție pot fi plasate oferte scrise online sau fizic la sediul Artmark din str. C.A. Rosetti nr. 5, și licitate pe noua platformă Artmark Live 2.0, în ziua evenimentului, folosind cont online deschis pe artmark.ro.