Setari Cookie-uri

Eliminarea petelor de vopsea de pe suprafețe: trucuri utile și practice

Ați terminat de zugrăvit locuința sau de vopsit ramele ferestrelor, însă acum descoperiți pete de vopsea pe haine și pe obiectele din jur? Deși vopseaua poate fi dificil de scos, este bine să știți că atât hainele, cât și obiectele de mobilier, geamurile sau ușile pot fi curățate eficient, astfel încât să arate la fel ca înainte. V-am pregătit câteva sfaturi și trucuri utile în acest sens, pentru a vă ajuta să îndepărtați mai ușor vopseaua de pe diverse tipuri de suprafețe.

Eliminarea petelor de vopsea de pe suprafețe din sticlă

Fie că vorbim despre geamuri, pahare sau obiecte de decor, sticla stropită cu vopsea poate fi curățată printr-un truc simplu: ștergeți ușor suprafața cu apă caldă și detergent, folosind un burete moale sau o cârpă. În cazul în care rămân mici urme, utilizați o lamă de ras pentru a răzui cu atenție resturile de vopsea. Dacă vopseaua a fost una pe bază de ulei, este posibil ca pata să fie mai persistentă. În această situație, puteți opta pentru o soluție pe bază de petrol sau pentru un dizolvant de vopsea. Bineînțeles, vă recomandăm să aerisiți bine spațiul în care folosiți produsele respective și să nu folosiți o cantitate foarte mare de dizolvant sau petrol.

Eliminarea petelor de vopsea de pe articole vestimentare

Pentru a putea elimina cu succes petele de vopsea de pe articolele vestimentare, trebuie să cunoașteți 2 lucruri: despre ce tip de vopsea este vorba (este o vopsea pe baza de ulei sau una pe baza de apă?) și cât timp a trecut de la instalarea petei - cu cât acționăm mai repede, cu atât șansele de a îndepărta în totalitate vopseaua sunt mai mari.

Citește și:

Există o serie de practici bune de urmat atunci când vrem să îndepărtăm petele de vopsea de pe haine:

  • Verificați instrucțiunile de pe ambalaj despre cum poate fi îndepărtată vopseaua de pe articolele textile.
  • Verificați pe eticheta articolului vestimentar dacă materialul se pretează la spălarea automată și selectați temperatura recomandată.
  • Răzuiți vopseaua uscată cu o lamă.
  • Nu încercați să curățați pata prin frecare pentru că acest gest o va fixa și o va răspândi și mai mult la nivelul țesăturii.
  • Tamponați ușor vopseaua umedă cu o cârpă din bumbac pentru a absorbi cât mai mult din ea.
  • Testați produsele de îndepărtare a petei mai întâi pe un colț de material pentru a vedea cum reacționează.
  • Purtați mănuși pentru a evita contactul pielii cu soluțiile de curățare.

Cum să îndepărtați vopseaua pe baza de apă de pe articolele vestimentare

Vopselele acrilice și cele tempera sunt considerate ușor de îndepărtat chiar și după uscare deoarece sunt vopsele pe baza de apă. În acest caz, o metodă de curățare simplă, eficientă și prietenoasă cu hainele o reprezintă folosirea unui detergent capsule. Spre exemplu, capsulele de detergent Persil înlătură în totalitate vopseaua pe bază de apă atât în timpul unui ciclu de spălare la 40 de grade cât și la temperaturi mai joase.

Citește și:

În vederea eficientizării procesului de curățare:

  • Turnați apă călduță peste pată pentru a îndepărta vopseaua în exces.
  • Puneți o cantitate mică de detergent Persil direct pe pată și frecați bine, apoi clătiți cu apă.
  • Dacă este nevoie, aplicați o soluție de curățat pete înainte de a pune haina la spălat.
  • Puneți haina în mașina de spălat împreună cu detergentul capsule și alegeți programul de spălare conform etichetei de pe articolul vestimentar.
  • Dacă pata de vopsea persistă, apelați la o curățătorie profesională.

Cum să îndepărtați vopseaua pe bază de ulei de pe articolele vestimentare

De cele mai multe ori, când vărsați vopsea pe bază de ulei pe haine, aceasta va rămâne acolo pentru totdeauna dacă nu acționați imediat. Iată câțiva pași simpli de urmat pentru a îndepărta pata cu succes:

Citește și:
  • Aplicați detergent de vase sau săpun direct pe pată, lăsați-o la înmuiat câteva minute, apoi frecați cu unghia sau cu o periuță de dinți. Repetați procedeul dacă este nevoie.
  • Dacă pata persistă, turnați o soluție pe baza de alcool sau acetonă, frecați și apoi clătiți cu apă călduță.
  • Puneți haina la spălat în mașină împreună cu detergentul capsule.

Eliminarea petelor de vopsea de pe suprafețele din lemn

Este neplăcut atunci când dulapul, masa sau șifonierul se pătează cu vopsea, însă există soluții și în acest caz. Pentru curățarea suprafețelor din lemn, se poate folosi un burete îmbibat în apă călduță. Dacă această variantă nu dă rezultate, puteți utiliza și un amestec realizat din oțet și bicarbonat de sodiu. Diluantul poate fi, de asemenea, o soluție pentru curățarea lemnului, însă se poate dovedi dăunător pentru unele piese de mobilier. Aveți grijă la substanțele cu care curățați lemnul, pentru că dacă apelați la ceva prea puternic, este posibil să deteriorați suprafața mobilei și să îndepărtați involuntar lacul de pe aceasta.

Citește și:

Eliminarea petelor de vopsea de pe obiectele din plastic

În cazul în care ați pătat un obiect din plastic cu vopsea, încercați să curățați pata cât mai repede, folosind apă călduță și detergent. Dacă această variantă nu funcționează, pot fi utilizate și soluțiile speciale pentru curățarea maselor plastice. Soluția decapantă pentru îndepărtarea vopselei este de obicei eficientă, dar vă sfătuim să faceți un test înainte de a o folosi: curățați o suprafață foarte mică a obiectului, pentru a urmări reacția. Dacă materialul rămâne intact, fără urme de deteriorare, puteți curăța obiectul din plastic în siguranță.

Eliminarea petelor de pe covoare și mochete

O pată de vopsea pe covor riscă să strice aspectul îngrijit al camerei, însă nu aveți de ce să vă faceți griji. Există metode prin care puteți scoate chiar și petele rezistente, înainte de a fi nevoie să ajungeți la o curățătorie. Prima regulă este să acționați cât mai rapid, adică la câteva secunde sau minute de la apariția petei. Folosiți un amestec de apă și detergent de vase, cu care să frecați foarte ușor covorul sau mocheta. Se poate utiliza și o soluție cu amoniac sau terebentină, însă aceasta poate estompa culoarea covorului. În cazul în care aveți un covor de valoare, este de preferat să vă adresați unei curățătorii profesioniste, dacă pata nu iese cu apă și detergent de vase. Astfel, nu veți risca să stricați nuanța sau să întindeți pata de vopsea.

Citește și:

Așa cum ați observat, chiar și petele de vopsea rezistente pot fi eliminate de pe obiectele preferate sau de pe haine și încălțăminte. Important este să folosiți metoda potrivită pentru fiecare tip de material și să dați dovadă de promptitudine, astfel încât rezultatele să fie cele așteptate.

Vizionare placuta


Kudika
21 Iulie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.