Setari Cookie-uri

Advertorial Echitație. Concurs Complet la Karpatia Horse Show

Cai și călăreți din toată lumea revin la Florești, pe Domeniul Cantacuzino pentru un eveniment sportiv unic în Europa de Sud-Est. Ediția din acest an a Karpatia Horse Show se va desfășura între 23 și 25 septembrie și va găzdui Concurs Complet Internațional CCI 2* și CCI 1*, Concurs Complet Național și Concurs Internațional de Atelaje cu 2 cai și 4 cai, precum și Working Equitation, un sport mai nou cu care romanii s-au familiarizat în ultimii ani!

Stiați că echitația este practicată din cele mai vechi timpuri. În 365 î.H, Xenophon descrie antrenamentul cailor pe terenuri accidentate, acest gen de concurs fiind inspirat din pregătirea militară a cailor. De-a lungul istoriei, caii folosiți în războaie trebuiau să fie rapizi și puternici, ascultători și agili. În atac sau în retragere, viteza era necesară pentru a prinde din urmă sau a evita adversarul, anduranța era vitală pentru a face față distanțelor lungi, ce trebuiau parcurse de cal și călăreț pe terenuri accidentate, iar agilitatea și obediența erau obligatorii pentru supraviețuire.
Dacă îți pierdeai calul erai condamnat să te transformi într-un simplu soldat, ce trebuia să ia parte la luptă pe jos, așa că numeroși militari își antrenau caii pe timp de pace.

În aceste teste de sărituri peste obstacole mobile sau fixe, de cross country își are rădăcina Concursul Complet care în numeroase țări încă mai poartă numele de Stil Militar de călărie. Cele trei faze ale Concursului Complet (dresajul, săriturile peste obstacole și cross-country) reflectă diferitele aspecte ale testelor de antrenament.

Dresajul testează obediența calului și controlul călărețului asupra acestuia. Proba de Cross Country (sărituri peste obstacole fixe în natură) testează vitejia, curajul și încrederea dintre călăreț și cal, iar proba de sărituri peste obstacole reflectă capacitatea călărețului de a păstra calul în formă după zilele eroice de bătălie.

În manualul Școlii de Cavalerie a Regelui Charles al XI-lea din 1688 este descris acest moment: „Când sare peste un obstacol, călărețul va prinde hățul, va închide ochii și va striga Hey!”

În istoria Franței acest eveniment a fost consemnat din 1902, când ofițerii au organizat Championat du Cheval D’Armes cu o zi dedicată dresajului în care călăreții realizau figuri freestyle, precum mersul cu spatele, învârtitul pe picioarele din spate, Spanish Walk. A doua zi era dedicată unei probe de călărie contra cronometru, pe o distanță de 4 mii de metri, la care luau parte patru călăreți concomitent cu o viteză de 450 de metri pe minut. La aceasta se adăuga o probă de anduranță pe 50 de kilometri lungime. A treia zi era dedicată săriturilor peste obstacole care era destinată publicului larg ce cunoaște în acest fel călăreții. Proba avea loc în fața mulțimii în curtea Grand Palais din Paris. Concursul a devenit foarte popular și a fost repetat, an de an. În 1922 s-a introdus proba de Cross Country și li s-a dat dreptul femeilor și civililor să participe la concurs.

În același timp, la începutul secolului XX, în țări precum Suedia, Belgia și Marea Britanie s-au dezvoltat competiții similare. Eforturile britanicilor au fost concentrate în India, în activități ecvestre precum vânătoarea sau polo-ul, iar scopul era dea încuraja tinerii ofițeri de a cumpăra și antrena cai.

În Suedia, competiția a fost denumită Gebrauchspferdeprufungen, ceea ce însemna toate genurile de probe pentru cai. Contele Clarence Von Rosen, maestrul Cailor la Curtea Regelui Suediei a venit cu ideea de a include această probă ecvestră în Jocurile Olmpice, idee reeditată de baronul Guy de Coubertin în 1896.

Propunerea a fost făcută la Londra în 1908 și a fost preluată cu succes în 1912 de țări precum Suedia, Germania, USA, Franța, Belgia, Danemarca și Marea Britanie. Marea Britanie cu o mare tradiție în zona călăriei de vânătoare avea o idee diferită asupra noțiunilor europene de dresaj a cailor, stabilite la Școala de la Viena, abia în 1948 recuperând teren la această probă cu ajutorul unor instructori germani, capturați în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Concursul Complet a avut loc și în cadrul controversatei Olimpiade de la Berlin, iar după cel de-al doilea Război Mondial i s-a acordat un mare interes de către Marea Britanie. Pentru a obține rezultate mai bune la Olimpiadă, British Horse Society a organizat în 1949, la inițiativa Ducelui de Beaufort, prestigioasa competiție de pe domeniul Bedminton care strânge în prezent peste 200 de mii de vizitatori anual. Acestui eveniment ecvestru care a fost și gazda Campionatelor Europene în 1953 la CCI, i s-au adăugat competiția de pe domeniul Burghley (1961). Alte evenimente de călărie celebre ce găzduiesc Concursul Complet Internațional au loc în USA, Kentuky și poartă denumirea Rolex după sponsorul principal, în Germania la Luhmuehlen.

Concursul Complet din cadrul Karpatia Horse Show este un sistem de notare dat de Federația Ecvestră Internațională în funcție de gradul de dificultate al probei la care iau startul in 2022 două categorii de concurenţi profesionişti: CCI 2* și CCI 1*.

Denumirea vine din limba franceză, Concurs Complet International, fiind considerat disciplină olimpică din 1912. La Concursul Complet Internațional iau parte atât bărbați, cât și femei cu drepturi egale în competiție care trebuie să parcurgă împreună cu calul cele trei probe obligatorii: dresaj, cross-country și obstacole.

In 2019 (editia precedenta a Karpatia Horse Show) evenimentul ecvestru a găzduit chiar o premieră pentru sportul ecvestru din România: organizarea unui Concurs Complet Internațional de 4* care a adus punctaje valoroase pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 (*organizate în 2021). Marele câștigător al concursului a fost Nicolas Wettstein din Ecuador, pe calul Altier D’Aurois, sportiv care a demonstrat abilități de excepție la cele trei probe de Dresaj, Cross-Country și Sărituri peste obstacole.

Anul acesta:
Vineri, 23 septembrie pe arena principală, începând cu ora 14.00, vor avea loc Concursurile Complet Naționale Novici, Prenovici și Concursul Complet Internațional 1 * și 2* la proba dresaj, în timp ce pe arena secundară va avea loc Working Equitation, proba stil.
Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11.00 Concursul Complet continuă pe arena principală cu probele de cross-country pentru călăreți și cai cu 1 * și 2*, apoi pentru Prenovici și Novici, iar pe arena secundară se va desfășura competiția de Working Equitation cu proba de Manevrabilitate (Stil). Mari maeștrii ai atelajelor cu doi și patru cai se vor întrece la proba maraton.
Duminică, 25 septembrie, tot de la ora 11.00, Concursul Complet se încheie cu proba Obstacole pentru călăreți și cai Prenovici, Novici, 1 * și 2*, în timp ce marii maeștrii ai atelajelor continuă cu proba conuri. Pe arena secundară se va desfășura ultima proba a concursului Working Equitation, cu proba viteză!

Biletele și abonamentele achiziționate în avans de pe site-ul evenimentului: Bilete - Karpatia Horse Show și de la punctele de vânzare bilete.ro beneficiază de discounturi de până la 50%. Copiii între 3 și 14 ani beneficiază de prețuri preferențiale, iar accesul le este permis doar însoțiți de părinți. Copiii cu vârste de până la 2 ani au acces gratuit.

Până pe 21 Septembrie:
• prețul unui abonament pentru cele 3 zile de show costă 90 de lei pentru adulți, 130 de lei pentru un adult + 1 copil și 170 de lei pentru un adult + 2 copii.
• prețurile biletelor valabile o singură zi: 23, 24 sau 25 Septembrie sunt: 60 de lei pentru adulți, 90 de lei pentru un adult + 1 copil și 115 lei pentru un adult + 2 copii.

În zilele de desfășurare ale evenimentului, bilete valabile pentru o singură zi se pot achiziționa și la punctele de acces din incinta Domeniului Cantacuzino – Floreșți, Prahova la prețul de 75 lei pentru un adult și 40 lei pentru un copil.
Mai multe detalii eveniment:

Website: Karpatia Horse Show
Facebook: Karpatia Horse Show
Instagram: Karpatia Horse Show (@karpatiahorseshow)
YouTube: Karpatia Horse Show

Vizionare placuta


Kudika
20 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.