Setari Cookie-uri

„Poveşti cusute din nordul judeţului Harghita”, un documentar despre păstrarea identității neamului, la TVR3

Începând de sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 15:35, pentru o perioadă de 10 săptămâni, pe canalul TVR3 va începe difuzarea Documentarului cultural „Poveşti cusute din nordul judeţului Harghita”, un proiect realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcţiei Generale Guvernare Deschisă a Guvernului României.

Poveşti cusute din nordul judeţului Harghita” este cel mai recent proiect realizat de Asociaţia „Curaj Înainte”, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcţiei Generale Guvernare Deschisă a Guvernului României. Pe parcursul a două luni, la Tulgheş şi Corbu, două locuri aparte din județul Harghita, adevărate oaze de cultură incontestabilă şi spirit românesc, au avut loc o serie de întâlniri cu oamenii locului care au reuşit să valorifice toate mărturiile neamului, rămase sau povestite, şi şi-au dăruit în faţa camerelor de filmat istoriile vechi, aflate la un pas de a se pierde in neant. În acelaşi context, a fost surprinsă frumuseţea şi istoria cămăşilor naţionale femeieşti din zonă, recuperate şi recondiţionate astăzi, de o diversitate ameţitoare. Ia tulgheșană sau cămașa populară, cum a intrat în graiul zonei, a fost mereu prioritară, fruntașă în rândul îndeletnicirilor femeilor de aici. La simpozionul organizat la Tulgheş au fost prezente figuri de seamă ale vieţii artistice, tezaure umane vii, poeţi, specialişti în folclor şi obiceiuri ale zonei. Toţi aceştia au recreat imaginea anilor trecuţi, când o serie de pericole au tulburat viaţa tulgheşenilor, oameni mândri care s-au dovedit a fi nu doar santinela românismului, ci si chezașii lui.

Citește și:

Ideea generală a proiectului a pornit de la faptul că limba, credința, imnul şi tradițiile sunt cele care se transmit din generație în generație şi formează coordonatele identitare ale neamului. Finalitatea acestui demers a fost recuperarea moștenirii transmise de moșii și strămoșii românilor din Tulgheș, în această lume globalizată pe care o traversăm. Pe lângă întâlnirile organizate la Primăria Corbu, la Muzeul Tradiţiei din Tulgheş, la biserică sau la unităţile de învăţământ din zonă, au fost filmate o serie de obiceiuri tradiţionale, artistice şi gastronomice şi au fost strânse cu grijă zeci de ore de interviuri, care au reflectat păstrarea culturii simple, dar atât de preţioasă.

Toate cele enumerate mai sus au fost concentrate într-o serie de documentare premium de 10 episoade, intitulată „Poveşti cusute din nordul judeţului Harghita” şi realizată la cele mai înalte standarde de calitate. Filmele urmează să fie prezentate la Televiziunea Publică şi în mediul online, pe canale specializate de documentare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.