Setari Cookie-uri

Ultimul fashion trend? Să încerci vinurile românești degustate la Milano

Descoperă și tu cele mai apreciate sortimente care au strălucit la Milano Wine Week

Atunci când vorbim despre modă, stil și cele mai iconice trend-uri, este imposibil să nu ne gândim la Milano, unul dintre principalii trendsetteri, recunoscut la nivel internațional. În lumina reflectoarelor din acest an, într-unul dintre hotspot-urile capitalei modei, au ajuns și... vinurile românești. Cel mai recent trend de la Milano din acest sezon? Diversele nuanțe de roșu, alb, și rosé ale vinurilor noastre din soiuri autohtone, care i-au încântat pe critici și pe pasionații de vin cu versatilitatea și rafinamentul lor.

În data de 9 octombrie, 33 etichete de la 14 crame românești au „defilat” în fața publicului de la Palazzo Bovara, cu o zi dedicată în cadrul festivalului Milano Wine Week. Atât românii din Italia, cât și iubitorii de vin de pretutindeni prezenți la eveniment au avut ocazia să descopere aromele unice ale vinului românesc, de la sortimentele cele mai consacrate și până la cele mai puțin cunoscute sau chiar inovatoare, precum vinul biodinamic Magnaluna, de la Domeniul Bogdan.

Citește și:

Pentru a ține pasul cu tendințele, ți-am pregătit o listă cu cele mai apreciate sortimente care și-au făcut apariția în capitala modei. Vestea și mai bună? Spre deosebire de cei care le-au cunoscut și s-au îndrăgostit de ele la Milano, ai ocazia să le savurezi oricând.

Feteasca Neagră, Busuioaca de Bohotin și Grasa de Cotnari - cele mai îndrăgite soiuri clasice locale

Dacă vrei să descoperi un soi vechi, cum ar fi Feteasca neagră, într-o versiune care pare modernă, dar nu-și pierde nimic din autenticitate, trebuie să deguști Aurelia Vișinescu - Etika Fetească Neagră. De un roșu intens cu inflexiuni purpurii, acest vin este plin de arome proaspete și suculente de fructe roșii și negre, cu note discrete de ciocolată neagră și spumă de espresso. Temperatura de servire recomandată este de 16 - 18°C, cu carne de miel, porc sau vită.

Citește și:

Busuioaca de Bohotin este un soi vechi din Moldova, care aproape a dispărut în ultimii ani înainte de 1990. Soiul a fost recuperat de pe ultimele hectare existente și replantat pe suprafețe semnificative, la început în Moldova, apoi în Dealu Mare – unde s-a născut, în 2021, Busuioaca de Bohotin de la Domeniile Prince Matei. Temperatura mai caldă din zona Dealu Mare evidențiază mai degrabă notele fructate, prezentând inclusiv note de fructe tropicale și exotice – lychee, rodie, citrice, căpșuni și cireșe.

Vinul Cotnari, produs din Grasa de Cotnari, unul dintre cele mai vechi soiuri din România, format din bogate încrucișări între Gouais Blanc, Riesling, Silvaner, Chenin blanc, Colombard și mai multe soiuri de Burgundia, este unul dintre cele mai apreciate și premiate vinuri românești. Poate beneficia de putregaiul nobil în anii favorabili, când produce vinuri dulci de neuitat, dar în zilele noastre este tot mai des disponibil ca vin sec proaspăt, fructat și rotund, așa cum este Cotnari Domenii Limited Edition - Grasa de Cotnari 202

Citește și:

Crâmpoșia, Șarba și Cadarca – comorile ascunse ale vinului românesc

Specific zonei Olteniei, cu o tradiție seculară Crâmpoșia este unul dintre puținele soiuri vechi românești care au supraviețuit peste veacuri. Avincis Olt de Vie Crâmpoșie Selecționată este un vin de un galben-auriu care dezvoltă un miros rafinat și elegant, cu arome de flori de câmp, mere verzi și note minerale delicate. Crocant, plin și armonios, gustul său exprimă caracter, autenticitate si eleganță. Poate fi degustat alături de platouri cu aperitive și brânzeturi, paste și risotto, pește sau preparate vegetariene, la temperatura de 10-12°C.

Șarba este un soi românesc de struguri albi cu un profil aromatic unic, obținut prin încrucișarea soiurilor Tămâioasă Românească și Riesling Italian. Îți recomandăm să încerci șarba de la Crama Gîrboiu - Tectonic Limited Edition, un vin intens galben-pai, cu inflexiuni aurii, arome de citrice (lime, grapefruit, pomelo) și note minerale. Acesta poate fi asociat cu succes cu salate de fructe de mare, saramură de pește, pește prăjit sau pește mic la grătar. Temperatura recomandată de servire este de 8-10 °C.

Citește și:

Cadarca este un vin care exprimă bine locul de naștere și tradițiile din Banat. În reflectoarele de la Milano a strălucit și Cadarca Maxi Mark. Complex și cu personalitate, cu note de prune, mure și condimente. Îl puteți savura cu carne la grătar sau la cuptor sau, și mai bine, cu tradiționalul gulaș. Temperatura de servire recomandată este de 14 - 16 °C.

Vinuri internaționale de anvergură, produse în România

Pentru un vin clasic, în stil franțuzesc, îndrăgit de iubitorii din întreaga lume, îți recomandăm Via Viticola, Caii de la Letea GENEZA Oaky Chardonnay. Un vin ușor și proaspăt, cu un gust fin de pere dulci, mango și miere de salcâm. Poate fi consumat cu somon la grătar, salate de pui, șuncă, brânzeturi sau paste cu sos de smântână. Temperatura de servire recomandată este de 8-10 °C.

Citește și:

Vinul biodinamic – organic, mistic, produs în deplină comuniune cu natura și cu stelele

Vinul biodinamic este ideea perfectă de armonie cu natura, produs după principiile agriculturii biodinamice. Este expresia a ceea ce specialiștii numesc „terroir”, așadar, profund legat de pământul în care s-a născut, dar și de felul în care oenologul reușește să îi păstreze amprenta sa naturală de gust, culoare, identitate și personalitate, urmând un calendar de plantare care depinde de configurațiile astrologice. Principiile biodinamicii se aplică atât la cultivarea fructelor, cât și în timpul procesării post-recoltare.

Rezultă un vin organic, așa cum este Magnaluna - Domeniul Bogdan, unul dintre vinurile biodinamice foarte rare obținute din Fetească neagră, soiul emblematic de struguri de vin negru din România. Abordarea biodinamică evidențiază latura sălbatică a strugurilor antici, adăugând o aromă ușor vegetală gustului fructat (cireșe dulci și vișine, prune).

Citește și:

Cele 14 crame care au fost prezente la Milano Wine Week sunt: Via Viticola, Domeniile Prince Matei, Jidvei, Domeniul Bogdan, The Iconic Estate – Alexandrion Group, Avincis, Villa Vinea, Cotnari, Crama Rotenberg, Davino, Domeniile Săhăteni – Aurelia Vișinescu, Crama Gîrboiu, Gramofon Wine și Domeniile Tohani. Acestea fac parte din programul Deschidem Vinul Românesc, un program pe termen lung dezvoltat de Carrefour în 2019 cu scopul de a susține producătorii locali și a pune vinul românesc pe harta internațională a vinului, transformându-l într-un brand de țară.

Milano Wine Week este unul dintre cele mai mari evenimente internaționale dedicate vinului, ce are loc în Italia și transformă orașul într-un hub al vinului, în care, timp de o săptămână se întâlnesc vinuri internaționale, degustători, enologi, experți și iubitori de vin pentru a celebra lumea vinului, participând la workshop-uri, evenimente, masterclass-uri dedicate.

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.