Iată cum să pregătești cea mai bună plăcintă cu dovleac toamna aceasta!
Toamna reprezintă anotimpul care îți oferă o mulțime de posibilități culinare. Acesta este momentul când majoritatea fructelor sunt deja coapte și perfecte pentru a fi gătite! Când te gândești la legumele din acest sezon, cu siguranță îți vine în minte acel aliment portocaliu, folosit de Halloween pentru decor: dovleacul.
Dovleacul este o legumă extrem de răspândită, gustoasă, ce poate fi folosită în multe rețete. Cu toate acestea, cea mai răspândită mâncare pregătită din dovleac este plăcinta. Toată lumea o apreciază, însă puțini sunt cei care știu să o gătească. Iată rețeta!
Rețetă de plăcintă cu dovleac
Ingrediente pentru umplutură plăcintă cu dovleac:
- 200ml apă
- 200ml ulei
- un praf de sare
- făină
Ingrediente pentru aluat plăcintă cu dovleac
- 800g dovleac dat pe răzătoare
- 100g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
Ingrediente pentru foietaj plăcintă cu dovleac
- 3 linguri de ulei
- 1 lingură de făină cu vârf
Mod de preparare plăcintă cu dovleac
-
Prima dată ne vom ocupa de dovleac. Acesta trebuie tăiat, curățat și dat pe răzătoare. Apoi, componența dată pe răzătoare se pune într-o oală, alături de zahăr și se lasă la fiert.
- După ce compoziția este gătită, se adaugă scorțișoara și se lasă la răcit.
- Cât timp se răcește compoziția, ne vom ocupa de aluatul pentru foietaj. Într-un bol se amestecă uleiul cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat făina. Când este destul de consistent, se așează pe masă și se frământă.
- Pasul următor este acela de a amesteca cele trei linguri de ulei cu lingura de făină astfel încât să obții un amestec cu o consistență asemănătoare mierii.
- Se împarte aluatul obținut în trei părți aproximativ egale, se întinde prima bucată de aluat, apoi se unge cu amestec de făină și ulei. Rulează foaia și dă-o deoparte. Întinde a doua foaie de aluat, unge-o la rândul ei, apoi pune prima foaie de aluat rulată la marginea ei și împachetează rulând.
- Se taie aluatul rezultat în două bucăți și se întinde în foi potrivite pentru tava în care urmează sa coci plăcinta.
- Pune prima foaie de aluat în tavă, adaugă umplutura, pune și cealaltă foaie de aluat deasupra, înțeapă cu o furculiță din loc în loc.
- Se dă placinta cu dovleac la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute. Când e gata, presară deasupra zahăr pudră.
Sursă foto: Brent Hofacker/Shutterstock