Setari Cookie-uri

Cum amenajezi un studio foto acasă: 5 pași simpli de urmat

Dacă ești pasionat de fotografie și consideri că ai acumulat suficientă experiență, poate că e timpul să treci la pasul următor și să-ți amenajezi propriul studio. Știm că mulți fotografi visează la acest lucru, dar se rezumă doar la atât pentru că nu știu de unde să înceapă și cum să procedeze.

Noi te ajutăm să îți îndeplinești acest vis, indicându-ți primii pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți amenaja un studio foto chiar la tine acasă.

Alege spațiul ideal

Teoretic, orice încăpere din locuință poate fi transformată în studio foto, însă trebuie să ții cont de anumite detalii pentru ca spațiul ales să fie perfect pentru o astfel de activitate.

În primul rând, este de preferat ca încăperea să fie cât mai bine iluminată natural și suficient de spațioasă pentru a-ți permite libertate de mișcare după ce instalezi toate echipamentele necesare.

Alegerea spațiului se face ținând cont și de tipul de fotografie pe care dorești să-l practici. Spre exemplu, pentru fotografia macro sau fotografia de produs nu ai neapărat nevoie de o întreagă încăpere ci doar de un colț amenajat corespunzător. Dacă fotografiile presupun cadre mai largi, atunci vei avea nevoie de mai mult spațiu, așadar va trebui să transformi o încăpere întreagă în studio.

Citește și:

Fă-ți o listă cu echipamentele necesare

După ce ai stabilit spațiul în care vei amenaja studioul, este momentul să îl dotezi cu echipamentele necesare, iar aceasta va fi etapa cea mai costisitoare a proiectului. Alegerea echipamentelor se face în funcție de tipul de fotografie pe care vrei să-l practici; primul pas constă în întocmirea unei liste cu toate cele necesare.

Întâi de toate, vei avea nevoie de una sau mai multe camere foto cu obiectivele aferente, carduri de memorie și blitzuri.

Următorul pe listă va fi un kit de lumini pentru studio, pentru că nu te poți baza doar pe lumina naturală de care aminteam mai devreme. Kitul poate conține unul sau mai multe reflectoare sau lămpi, stative și diferite alte accesorii, în funcție de nevoile și preferințele tale.

Citește și:

Vei mai avea nevoie de diferite elemente de decor și fundaluri foto, precum și de unul sau mai multe trepiede. Ulterior, poți completa lista cu alte accesorii pe care le vei considera utile.

Montează un fundal

Fotografiile de studio au în spate un fundal, acesta fiind un detaliu esențial în realizarea unor lucrări reușite. Un perete perfect alb poate juca rolul de fundal, având avantajul că poate fi retușat ulterior în post-producție, însă o astfel de operațiune poate necesita mult timp.

O altă variantă este montarea unei foi albe de hârtie ca fundal, dar aceasta se poate deteriora ușor, iar eventualele pliuri sau zone șifonate vor genera zone cu lumini și umbre în fundal, care, de asemenea, trebuie retușate ulterior.

Soluția ideală o reprezintă fundalurile de studio, disponibile într-o gamă variată de culori și modele.

Citește și:

Setează lumina optimă

Odată pus la punct fundalul, trebuie să te asiguri că lumina cade perfect în cadru. În acest sens, poți folosi atât luminile de studio cât și lumina naturală. Lămpile sau reflectoarele se instalează pe suporturi speciale, astfel încât să fie ușor de poziționat în orice colț al încăperii.

Trebuie să știi că un rol important în asigurarea iluminatului perfect îl are și culoarea pereților, care e de preferat să fie alb sau crem. În caz contrar, lumina care va cădea pe suprafața pereților va prelua din culoarea acestora și astfel vor apărea în cadru nuanțe nedorite.

Fă-ți un stoc suficient de acumulatori

Asigură-te că ai permanent la dispoziție un set de acumulatori complet încărcați și un alt set de rezervă pentru a nu risca să rămâi „în pană” în mijlocul unei ședințe foto. Cu cât mai mulți acumulatori ai în studio, cu atât mai bine, dat fiind faptul că pe lângă aparatul foto mai există și alte accesorii pentru care ai nevoie de ei.

Citește și:

Ține cont că acumulatorii fac parte din categoria consumabilelor, așa că nu uita să reînnoiești periodic stocul și să scapi de cei uzați pentru a nu-i confunda cu cei funcționali.

Aceștia sunt primii pași pe care trebuie să-i parcurgi pentru amenajarea unui studio foto la tine acasă, iar după ce vei căpăta puțină experiență la acest nivel, vei putea continua fără ajutor.

Vizionare placuta


Kudika
28 Decembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.