Setari Cookie-uri

Cum alegi sistemul de iluminat din casă - 3 criterii pentru un consum eficient de energie

Un sistem de iluminat inteligent poate contribui la un consum eficient de energie. Află în continuare care sunt criteriile pe baza cărora poți alege sistemul de iluminat.

Eficientizarea consumului de energie nu implică restricții sau modificarea stilului de viață ori a nivelului de confort din locuință. Cu toate acestea, dacă alegi un consum responsabil de energie, vei avea numai de câștigat și vei ajuta și mediul înconjurător. În cele ce urmează, îți prezentăm trei criterii ce te vor ajuta să alegi un sistem de iluminat pentru locuință, cu un consum eficient de energie.

  1. Optează pentru becuri eficiente energetic

Unul dintre cei mai importanți pași spre un consum eficient de energie este înlocuirea becurilor cu incandescență, de exemplu, cu becuri LED. Acest mic gest îți va aduce numeroase beneficii. Iată care sunt acestea, potrivit Energy Policy Group (EPG), think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014:

Citește și:
  • vei eficientiza consumul de energie - un bec LED are un consum de aproximativ șase ori mai mic decât un bec incandescent;

  • te vei bucura de o locuință mai luminoasă - intensitatea luminii oferite de becurile LED este constantă pe toată durata utilizării acestora și, în plus, se poate regla fluxul luminos, astfel încât să uiți de achiziționarea altor corpuri de iluminat;

  • vei proteja natura, având în vedere că becurile LED rezistă mai mult timp decât celelalte tipuri - durata de viață a unui bec cu LED poate ajunge la 50 000 de ore de funcționare, ceea ce echivalează cu durata medie de viață a 50 de becuri incandescente.

Schimbarea este în mâinile tale. Afla mai multe detalii despre cum alegi becurile LED pentru locuința ta, dar și alte informații utile despre acestea și cum te ajută să eficientizezi consumul de energie.

Citește și:
  1. Folosește senzori inteligenți

Un alt lucru foarte important pentru un consum eficient de energie este investirea într-un sistem tip Smart Home, cu diverși senzori, dintre care cei mai importanți sunt:

  • senzorul de mișcare;

  • senzorul de lumină.

Senzorul de mișcare poate fi montat atât în interiorul locuinței, cât și în exterior. Cu ajutorul acestuia, lumina se va declanșa doar când va detecta mișcare. Senzorii pot fi montați în camerele folosite mai rar sau unde nu a fost posibilă montarea unui întrerupător mai aproape de ușa de la intrare și unde ar trebui să faci câțiva pași pe întuneric. În exteriorul locuinței, senzorul de mișcare este util deoarece nu va mai fi nevoie să ții tot timpul lumina aprinsă, ci se va aprinde când va detecta mișcarea.

Citește și:

Senzorul de lumină detectează schimbările luminii naturale și astfel poate aprinde iluminatul interior sau exterior când este cu adevărat nevoie. De asemenea, se poate adapta și în funcție de alți factori pentru a controla intensitatea luminii generate.

Alege becurile potrivite pentru nevoile tale

Pentru ca iluminatul locuinței să fie eficient, va trebui să alegi becurile în funcție de nevoile locuinței și, bineînțeles, în funcție de preferințele tale. Dacă nu știi cum să alegi becurile LED, iată câteva detalii-cheie, potrivit Energy Saving Trust:

Diferența dintre un bec LED și unul incandescent este măsurarea luminozității în lumeni. Astfel, optează pentru o luminozitate adecvată, folosindu-te de aceste informații:

  • 15 wați echivalează cu 140 lumeni;

    Citește și:
  • 25 wați echivalează cu 250 lumeni;

  • 40 wați echivalează cu 470 lumeni;

  • 60 wați echivalează cu 800 lumeni;

  • 75 wați echivalează cu 1050 lumeni;

  • 100 wați echivalează cu 1520 lumeni.

În funcție de aceste echivalări, vei putea stabili de câte becuri LED ai nevoie pentru a le înlocui pe cele incandescente.

Nu doar luminozitatea este importantă, ci și selectarea tipului de lumină. Astfel, poți alege între becuri LED cu lumină rece, caldă sau neutră. Fiecare dintre aceste tipuri de lumină se potrivește în altă cameră. Spre exemplu, lumina rece se folosește acolo unde este nevoie de atenție, cum ar fi biroul. Lumina caldă este utilizată mai mult în dormitoare.

Alegerea sistemului de iluminat este esențială nu doar pentru completarea designului general al locuinței, ci și pentru un consum eficient de energie. Ținând cont de informațiile de mai sus, poți face alegeri inspirate pentru tine și cei dragi.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Ianuarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.