Setari Cookie-uri

4 motive pentru care să alegi să locuieşti în chirie

Locuieşti într-un oraş mare şi ai dubii dacă merită să cumperi un apartament sau să îl închiriezi? Iată care sunt 4 motive pentru care a locui în chirie este o alegere bună pentru tine.

A fi proprietar de locuinţă nu mai pare a fi dorinţa fiecărui român, în ultimii ani. De fapt, tot mai mulţi preferă să locuiască într-un apartament închiriat, în care să aibă tot confortul dorit, decât să se împrumute la bancă pentru următorii 30 de ani.

A deține o casă a fost un obiectiv al majorităţii românilor până nu demult. Deşi numărul celor ce deţin o locuinţă este, în continuare, unul mare, trendul în rândul tinerilor pare a se fi schimbat. Dintotdeauna, familiile au simțit nevoia de a avea propriile cămine, fie cumpărându-şi o casă, fie construind-o. Deși poate nu este ideală pentru toată lumea, închirierea are și avantajele sale. Pentru unii oameni, acest mod de a locui ar putea avea mai mult sens pentru circumstanțele lor financiare. Mai jos, am enumerat 4 dintre principalele avantaje ale închirierii în locul achiziționării unei locuinţe.

Citește și:
  1. Preţul chiriei este mai stabil decât cel al ratei bancare

Indiferent dacă locuieşti deja în chirie şi vrei o schimbare sau abia cauţi chirie Cluj, Bucureşti, Iaşi sau Timişoara, sunt şanse mari găseşti o garsonieră sau un apartament aproape de centru, complet mobilat şi utilat, cu un preţ al chiriei avantajos. În cazul unei achiziţii, pentru un împrumut bancar este necesara depunerea unui avans semnificativ. Astfel, cu un calcul simplu, reiese că valoarea unei chirii este mai mică decât cea a unei rate lunare. În plus, instabilitatea economică influenţează în mod negativ valoarea dobânzilor bancare practicate, lucru ce îi nelinişteşte adesea pe cei care au rate cu dobândă variabilă.

  1. Fără costuri de întreţinere

Unul dintre principalele beneficii ale închirierii unei locuințe constă în faptu că nu există costuri de întreținere sau facturi de reparații. Asta înseamnă că atunci când închiriezi o locuinţă, proprietarul are întreaga responsabilitate pentru întreținerea și reparațiile acesteia. Chiriaşul trebuie să acopere costurile curente cu întreţinerea, curentul, gazul, cablul tv şi internetul. În schimb, proprietarul are de achitat impozitul aferent venitului din chirie, impozitul anual al locuinţei, asigurarea PAD obligatorie (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) şi, eventual, una facultativă, cât şi costurile pentru reparaţiile blocului (subsol, lift, scară sau acoperiş).

Citește și:
  1. Te poţi muta oriunde este nevoie

Jobul este o parte importantă a vieţii noastre, indiferent de ţara în care locuim. Însă, mai ales în ultimii ani, am putut observa o tendinţă a angajaţilor de diferite vârste de a renunţa la un loc de muncă în favoarea altuia mai bun. Uneori, acest lucru poate însemna, pentru cei care locuiesc în oraşele mari şi aglomerate, distanţe semnificative de parcurs, în plus. Şi cum dimineaţa şi după-amiaza traficul este cel mai aglomerat, este posibil ca mutarea în zona noului loc de muncă să fie soluţia pentru a nu petrece zilnic ore întregi pe drum. Asta este posibil pentru cei ce locuiesc în chirie şi, aproape imposibil pentru cei ce deţin deja o locuinţă.

  1. Posibilitatea de a plăti pe măsura posibilităţilor financiare

Cu toţii trecem prin diverse etape ale vieţii, iar cele în care întâlnim greutăți financiare nu fac excepţie. Atunci când îți iei angajamentul de a plăti o rată bancară lunară, indiferent de fluctuația veniturilor, aceasta trebuie plătită integral. În schimb, dacă eşti chiriaş şi treci prin dificultăţi financiare, fie ai un salariu mai mic, fie au apărut alte cheltuieli, nu te reţine nimic din a căuta o locuinţă mai ieftină. Plata unei chirii mai mici, chiar și cu câteva sute de lei, poate fi ajutorul de care ai nevoie pentru a trece peste o perioadă delicată.

Citește și:

Deținerea unei locuinţe poate fi benefică pentru proprietari, pe termen lung. Însă, pentru cei care doresc să evite necazurile asociate cu proprietatea, costurile de întreținere și impozitele aferente acesteia, închirierea ar putea fi o opțiune mai bună. Desigur, depinde mult şi de stilul de viață al fiecăruia, de situația financiară și de cea personală. De multe ori, cuplurile aleg să locuiască într-un apartament închiriat până când apare primul copil.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
12 Ianuarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.