Setari Cookie-uri

Kombucha, băutura miraculoasă: Beneficii

Iată tot ce trebuie să știi despre băutura Kombucha!

De-a lungul anilor, oamenii au căutat tot felul de remedii naturale pentru a-și trata anumite afecțiuni sau chiar pentru a găsi secretul tinereții veșnice. În urmă cu aproximativ 2000 de ani, în timpul dinastiei Tsin, un medic din China a descoperit băutura miraculoasă se numea Kombu, de unde și denumirea de kombucha.

Ce este Kombucha

Kombucha este o bătură acidulată, cu gust de cidru care se obține prin fermentarea ceaiului negru sau verde cu ajutorul unei ciuperci, care este, de fapt, o simbioză între bacterii și drojdii. Deși nu sună de parcă ar aduce beneficii în organism, adevărul este surprinzător! Această băutură folosită de mii de ani conține antioxidanți și poate ucide bacteriile dăunătoare, fiind de ajutor în combaterea mai multor boli.

Kombucha. Cum se prepară

Ingrediente

Citește și:
  • • Zahar (din trestie, fructe sau miere)
    • Apa rece, filtrata
    • Ceai negru / verde (frunze)
    • Cultura de kombucha (cultura simbiotica de bacterii si drojdie, denumita „mama”)

Mod de preparare:

Pentru fiecare litru de băutură se folosește un ”pui” de ciupercă obținut recent din ciuperca mamă. Acești pui se ridică la suprafața băuturii.

Într-un bol confecționat din sticlă se varsă apă plată sau de izvor, apoi se pun cele 100 g de zahăr și cele 6 g de ceai negru sau verde. Se acoperă cu un tifon strâns cu un elastic pentru a evita pătrunderea prafului.

Ulterior, se pun 100 ml din ceaiul precedent și 100 ml oțet de cidru și se lasă la conservat la frigider timp de o săptămână.

Kombucha. Beneficii

1. Reduce inflamațiile.

Având în vedere faptul că băutura Kombucha este bogată în probiotice, aceasta are ca funcție reducerea inflamațiilor. În băutură se găsesc:

Citește și:

• Gluconacetobacter (> 85% in majoritatea probelor)
• Acetobacter (<2%)
• Lactobacilus (pana la 30% in unele probe)
• Zygosaccharomyces (>95%)

Atunci când băutura are la bază o infuzie de ceai verde, Kombucha îi preia proprietățile sănătoase. Astfel, ajuta la arderea caloriilor, reduce stratul adipos din zona abdominala, imbunatateste colesterolul, regleaza nivelul zaharurilor din sange si are un puternic efect antioxidant.

2. Omoară bacteriile

Kombucha este una dintre bătuturile care are la bază foarte multe proprietăți antibacteriene, în special împotriva candidei.

Aceste efecte antimicrobiene suprima cresterea bacteriilor si drojdiilor nedorite, dar nu afecteaza bacteriile benefice, probiotice si drojdiile implicate in fermentatia kombucha.

Citește și:

3. Previne bolile cardiovasculare

Bolile de inimă reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care pot provoca deces. Potrivit specialiștilor, Kombucha poate îmbunătăți foarte mult doi markeri ai bolilor de inimă, LDL „rău” și colesterol HDL „bun”, în doar 30 de zile.

Consumatorii de ceai verde și de Kambucha au un risc cu până la 31% mai mic de a dezvolta boli de inimă.

4. Poate preveni diabetul

Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a arătat faptul că un consum constant de kambucha a încetinit digestia carbohidraților, ceea ce a redus nivelul zahărului din sânge. e asemenea, a îmbunătățit funcția ficatului și a rinichilor.

Având în vedere faptul că această băutură poate fi preparată din ceai verde, este considerat faptul că kombucha previne riscul apariției diabetului cu până la 18%.

Citește și:

Kombucha. Contraindicații

Kombucha contaminat sau supra-fermentat poate provoca probleme grave de sănătate și chiar deces. Cel mai bine este să cumpărați bătutura de la un magazin de încredere sau să vă bazați pe prepararea acesteia sub supravegherea unui cunoscător.

În plus, femeile însărcinate sau oamenii cu probleme de imunitate trebuie să evite consumul de Kambucha.

Sursă foto: stockcreations/Shutterstock

Vizionare placuta


Lorena Martin este redactor de beauty și skincare și s-a alăturat echipei Kudika încă de când se afla pe băncile facultății. Acum, după doi ani și jumătate, este absolventă a...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.