Setari Cookie-uri

Share your power, GRL Power: Poveștile celor șase gamerițe care rescriu regulile în lumea digitală

În materialul de azi veți regăsi nu doar poveștile acestor șase fete curajoase, dar și ce piedici li s-au ridicat în drumul spre succes.

Progresul tehnologic este evident, iar lucruri care acum 20 de ani păreau de ordinul Science Fiction, astăzi nu doar că s-au transformat în realitate, dar ne ajută să ne vedem propriile visuri cu ochii. De altfel, așa încep poveștile celor șase tinere digital natives pe care le veți cunoaște astăzi, membre ale echipei GRL Power by Samsung, inițiativa care susține tinerele fete din zona de gaming și streaming. Fiecare dintre ele și-a văzut visul împlinit și a devenit un renume pe plan național și chiar internațional în industrie. În ciuda acestor performanțe, fetele se lovesc în continuare de stereotipuri de gen care le împiedică pe alte tinere, la rândul lor, să intre în lumea competițiilor de jocuri, de exemplu. În materialul de azi veți regăsi nu doar poveștile acestor șase fete curajoase, dar și ce piedici li s-au ridicat în drumul spre succes.

GRL Power în lumea digitală – O inițiativă antidiscriminare powered by Samsung

Alexa TV, parte din echipa de esports Nexus

Alexandra Chirică (AlexaTV) face parte din echipa Nexus Gaming, printre primele organizații de esports din România, și are un canal de YT cu 103K subscribers.

Discriminarea în gaming nu e o necunoscută pentru Alexandra și nu de puține ori i s-a sugerat în online că locui ei este în bucătărie. De altfel, unul dintre motivele pentru care ea și-ar dori să inspire mai multe fete să se apuce de jocuri vine și din dorința de a doborî stereotipurile de gen din industrie. I-ar plăcea ca fetele să privească dincolo de răutățile mărunte din online, să nu țină cont de părerile celor care le spun că jocurile video nu sunt pentru fete și să se concentreze asupra obiectivelor pe care le au de atins.

”Faptul că sunt fată m-a făcut de câteva ori să mă întristez la început, referitor la stilul de joacă, la faptul că fac stream. «Uite ce prost trage, e fată». Am învățat de-a lungul timpului să nu bag în seama cuvintele de genul acesta și cred că este cel mai bun sfat pe care i l-aș putea oferi oricui”, spune Alexa.

Lucrurile, însă, evoluează și schimbarea începe să se vadă. Foarte multe brand-uri își îndreaptă atenția asupra fetelor din industria de gaming și asta nu poate fi altceva decât un lucru foarte bun. Alexandra a participat la numeroase campanii, stream-uri și proiecte prin care brandurile își propun să contribuie la includerea fetelor într-un număr mai mare în acest domeniu. De asemenea, mai spune ea, se bucură tare mult de fiecare dată când vede că nu doar băieții, ci și fetele intră la ea pe stream, se joacă jocuri video sau susțin că și-ar dori să își transforme pasiunea pentru gaming într-o carieră în viitor.

Sfatul Alexei pentru tinerele gamerițe: „Mergi mai departe indiferent de prejudecăți!”

Irina Simion, gamerița care a făcut carieră din Fortnite

Irina Simion este cunoscută ca „Reddysh” în comunitatea ei, care însumează 100,000 de pasionați de gaming și a început să facă live stream pe Twitch în 2018 jucând Fortnite. Reddysh este o adevărată forță a naturii, câștigând numeroase premii internaționale în competiții de gaming până acum . De altfel, tânăra și-a descoperit pasiunea pentru jocurile pe calculator din copilărie, atunci când a învins celebrele provocări cu Hercule sau Tarzan pe care ni le amintim toți. Pe măsură ce anii au trecut, Irina a experimentat mai multe stiluri de jocuri, dar a fost cucerită iremediabil de Fortnite, din care a și construit o carieră de succes ulterior.

Întrebată care sunt este secretul succesului, răspunsurile Irinei sunt sursă de inspirație pentru oricine aflat la început de drum, indiferent de opțiunea profesională: pasiunea și munca. Pe lângă acestea, Reddysh e convinsă că un alt secret al succesului ei în gaming este atitudinea prietenoasă. Irina dă dovadă de un optimism molipsitor cu care și-ar dori să dărâme stereotipurile de gen, dar și să elimine atitudinile toxice din comunitatea de profesioniști, astfel încât mediul digital să fie sigur și deschis pentru toată lumea.

Sfatul Irinei pentru gamerițe: „Să nu asculte de hateri si să facă ce le place.”

Ana Dumbravă, cea mai bună jucătoare de CS:Go din lume

Tânăra cunoscută de către pasionații de gaming drept ANa este o celebritate în lumea esports, iar la începutul anului a fost declarată cea mai bună jucătoare de Counter Strike din lume, obținând titlul prin învingerea unor competitoare din Brazilia și Rusia.

Ana spune că în spatele rezultatelor ei internaționale stau multă muncă, dar și pasiunea descoperită din copilărie pentru jocurile video, atunci când împărțea un calculator cu fratele ei. Primul calculator al familiei a devenit modul prin care ea și fratele ei ajungeau să testeze toate jocurile pe care le găseau, începând de la shooters până la cursele virtuale de mașini.

Succesul de care se bucură în acest moment, crede ea, poate contribui mult la schimbarea peisajului din lumea gaming-ului, în special în ceea ce privește acceptarea fetelor în astfel de competiții. Campioana mondială își dorește ca titlul ei să servească drept sursă de inspirație pentru tinerele fete din comunitate, astfel încât acestea să capete mai multă încredere în ele și în propriile pasiuni, dincolo de stereotipuri.

Sfatul Anei pentru gamerițe: „Să fie puternice și să ignore persoanele care le oferă hate / bullying.”

Karinul, gameriță de profesie la doar 19 ani

La cei 19 ani ai săi și cei 78K de subscribers pe canalul de YouTube, Karinul este una dintre cele mai populare gamerițe și creatoare din conținut din online-ul românesc și îi place să spună despre ea că atuul ei cel mai mare este creativitatea care o scoate din orice încurcătură. Și-ar dori, spune ea, să aibă totuși ceva mai multă încredere în forțele sale, dar acest lucru ar putea veni și din partea unei comunități mai numeroase de fete în domeniu. Cu cât mai multe, cu atât mai bine, mai divers și mai deschis pentru toți pasionații de gaming. Ambiția și dorința sunt importante pentru a avea succes, dar tânăra pune accent și pe sprijinul care poate veni de la oamenii din jur, pentru că bullyingul rămâne în continuare o problemă serioasă în comunitățile de streaming. Din păcate, crede Karinul, nu există nicio fată care să nu se lovească de discriminarea de gen, indiferent de joc.

Sfatul Karinului pentru gamerițe: „Să nu vă lasați niciodată de activitățile care vă fac fericite, indiferent de gura lumii.”

Adrii von B, streamer de Twitch

Adrii von B a păsșit în lumea digitală în 2007, atunci când a primit un calculator de la părinții ei, apoi și-a petrecut ore întregi alături de unchiul ei, fascinată fiind de jocuri de tot felul. Ulterior, în 2018, și-a dat seama că pasiunea ei poate fi transformată într-o sursă de venit, care să îi aducă și satisfacție personală. Cu tot talentul și toată dedicarea pentru domeniu, Adrii von B s-a lovit la rândul ei de bullying și discriminare în online din cauza stereotipurilor de gen.

”Am fost învățați acum ceva timp că asta este o zonă doar pentru băieți, iar acum, chiar dacă lucrurile s-au mai schimbat, anumiți oameni încă au rămas pe aceeași mentalitate.”, spune Adrii.

Mai mult de atât, o astfel de atitudine se reflectă peste tot în comunitate: „Am început să primesc mesaje de la anumiți oameni care îmi spuneau că nu mă mai pot urmări din cauza prietenilor care râd de ei pe motivul că urmăresc o fată și nu ar avea ce să învețe sau nu se pot distra așa cum ar face-o dacă ar urmări un băiat”, a mai spus Adrii.

Cu toate acestea, lucrurile se vor schimba încet și sigur pentru că sunt din ce în ce mai mulți creatori de conținut care încurajează și normalizează egalitatea de gen.

Sfatul lui Adrii pentru gamerițe: „Să nu se pună pe o poziție deja inferioară”

Antonia Nuckle, creatoare de conținut și streamer pe YouTube și Twitch

În ciuda faptului că este foarte tânără, Antonia Nuckle are deja ani buni de experiență în gaming și face acest lucru de la vârsta de 13 ani. Deși depune mult efort pentru a-și atinge scopurile, pentru ea jocurile video și streamingul sunt cea mai bună modalitate de a îmbina utilul cu plăcutul. Astfel, atunci când ceea ce faci, faci cu plăcere, nici nu simți că muncești. Antonia este genul de persoană care crede în puterea comunității, dar și în bunătatea oamenilor și i-ar plăcea ca atunci când oamenii se pot ajuta între ei cu orice gest, cât de mic, să o facă fără să stea pe gânduri. ”Fetele trebuie să ia atitudine și chiar să se susțină reciproc în adevăratul sens, nu doar în cuvinte spuse și uitate mai apoi,” e de părere Antonia.

În ceea ce privește discriminarea în gaming, aceasta, din păcate, nu este o necunoscută pentru ea. Există cu siguranță și s-a lovit de ea, dar cu un pic de curaj și de stăpânire de sine, astfel de piedici nu sunt de neînvins.

Sfatul Antoniei pentru gamerițe: „Fruntea sus! Ai curaj, treci peste fiecare hop, nu te uită în gura lumii și fă totul cu pasiune și dragoste. Comunitatea ta va fi ceea ce ești tu.”

Echipa GRL Power este o inițiativă locală prin care Samsung susține și aduce în atenția publicului exemple de succes din gaming-ul feminin din România pentru a contribui la combaterea discriminării și a bullyingului la adresa fetelor. Atât creatoare românce de conținut de gaming, cât și reprezentante ale genului feminin din alte domenii (entertainment, esports), dar pasionate de gaming, sunt susținute prin includerea lor în campanii locale de brand sau prin participarea la evenimente de gaming în care li se dă ocazia să inspire următoarea generație de tinere.

Vizionare placuta


Kudika
28 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.