Setari Cookie-uri

Asasinarea compozitorului Ioan Luchian Mihalea. A avut o moarte trasă la indigo cu a mamei sale

Asasinarea artistului Ioan Luchian Mihalea, un omor care a revoluționat societatea românească, a șocat întreaga țară în 1993. Îndrăgitul compozitor, solist și dirijor al grupului Song a fost găsit strangulat în apartamentul său din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Filmul sângeroasei crime, o informație prost gestionată și o temă pentru care societatea nu era pregătită atunci: homosexualitatea. „Cazul Mihalea” a deschis Cutia Pandorei din care a ieșit la iveală fenomenul gay de la noi din țară, pedepsit în vremurile de mult apuse cu închisoarea. Ce a însemnat pentru România moartea lui Ioan Luchian Mihalea? Detalii, mai jos.

Ioan Luchian Mihalea ( născut în 15 decembrie 1951, la Ocnele Mari, Vâlcea), sau Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din București, în cartierul Drumul Taberei, în data de 29 noiembrie 1993, la 41 de ani, de către doi indivizi pe nume Nelu Florian Gavrilă, zis Bobiță, și Ionel Păun, scopul crimei fiind jaful.

De la Revoluție încoace, a fost primul și ultimul asasinat în care o personalitate de talia lui Mihalcea a fost omorâtă. Înainte, de la război până în 1989, doar uciderea cântăreței Mihaela Runceanu, petrecută în circumstanțe similare, a mai stârnit o asemenea vâlvă. Una dintre diferențe, poate cea mai importantă, totodată și cea mai tristă, este că dacă șlagărele Mihaelei Runceanu mai sunt cântate și azi, numele lui Ioan Luchian Mihalea a fost uitat, cât și peste cântecele formației „Song”, a cărui fondator a fost.

Citește și:

Citește continuarea pe 9news.ro

Vizionare placuta


Kudika
31 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.