Setari Cookie-uri

Operațiunea Petarda de Catinca Drăgănescu, în premieră la Teatrul Nottara

Operațiunea „Petarda”, o revizitare inedită a ultimilor ani ai comunismului, are premiera oficială pe 9 aprilie, la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara, de la ora 19:30.

Această poveste despre curaj vs. lașitate este scrisă și regizată de Catinca Drăgănescu, decorul, dinamic, multifuncțional, este semnat de Gabi Albu, iar Luiza Enescu a realizat cu fidelitate cromatică și stilistică costumele specifice epocii. În distribuție îi veți regăsi pe Vlad Bălan, Ioana Calotă, Alexandru Mike Gheorghiu, Ion Grosu, Isabela Neamțu și Vladimir Purdel, fiecare dintre aceștia interpretând multiple roluri. Un tur de forță pentru toți actorii care reușesc să redea absurdul unei lumi în care frica și cenzura dominau societatea.

La peste 30 de ani de la căderea comunismului, au rămas încă multe aspecte incomplet înțelese și asumate, relația noastră cu trecutul recent fiind în continuare una problematică. Dramaturga și regizoarea Catinca Drăgănescu și-a îndreptat atenția către ultimii ani ai regimului, creând o poveste inspirată după un caz real, cel al anarhistului Valentin Hurduc (documentat de Luiza Vasiliu în Casa Jurnalistului), care, în 1987, a incendiat arcul de placaj din fața Expoziției Naționale, pe care era scris „Epoca Ceaușescu – Epoca de Aur a României”. Micro-universul acestui personaj și al celor din jurul său reprezintă o reflectare a stării de nemulțumire și austeritate ce caracteriza întreaga societate.

Citește și:

Operațiunea «Petarda» este un spectacol făcut din trei-spectacole explozie. Este un spectacol de teatru cinematic ȋn care, pornind de la ideea că aparatul de filmat nu este un mijloc de redare, ci de investigare a realității, sunt prezentate trei perspective complementare asupra subiectului. E mult umor, chiar și suspans, dar mi s-a părut important să fie și emoție, să fie și despre cum se simte povestea asta, privită și de atunci, și de acum.

Valentin Hurduc, personajul din a cărui istorie este inspirat spectacolul, nu reprezintă tipologia clasică de disident politic. Nu ascultă Europa Liberă și nu are rădăcini intelectuale, el vine din ghetto-urile comuniste și manifestă ura crescândă a acestora față de tot ce reprezintă regimul la nivelul vieții de zi cu zi. Este un anarhist, un provocator, un creator de spectacol, un personaj atipic care exprimă ȋnsă furia și nemulțumirile unei ȋntregi categorii sociale, animalizate de lipsurile și teroarea resimțite de omul de rând. Departe de a fi, ȋn sensul clasic al termenului, un erou, Valentin Hurduc este un individ complex.” (Catinca Drăgănescu)

Citește și:

Conceptul scenografic, de bric-à-brac multifuncțional, este inspirat de personajul central – un individ histrionic, dinamic, inventiv. Spațiul simetric și repetitivitatea cu ritm monoton a elementelor arhitecturale, sunt specifice interioarelor de tipografii, fabrici sau țesătorii. Obiectele de mobilier sunt metamorfice, nimic nu rămâne ceea ce pare a fi inițial. Atmosfera finalului de ani 80 este potențată de brunurile și griurile patinate, anoste caracteristice acelei epoci. Obiectele mici de recuzită autentice, specifice acelei perioade, sunt menite să activeze amintirile spectatorilor care au trăit acei ani, să îi implice emoțional, să le augmenteze potențialul empatic.” (Gabi Albu)

Un spectacol necesar, care chestionează relația noastră cu trecutul, Operațiunea „Petarda” aduce la lumină fabulosul omului obișnuit, care alege o cale neașteptată de a lupta cu sistemul. Biletele se găsesc pe www.nottara.ro și la agenția Teatrului Nottara (bd Magheru nr. 20).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Aprilie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.