Setari Cookie-uri

Top 8 aspecte la care să te uiți când alegi vopsea lavabilă de interior

Un strat nou de vopsea lavabilă de interior va schimba cu siguranță lumina în cameră. O culoare nouă, proaspătă poate transforma o cameră într-un spațiu nou. Dar să alegi o vopsea lavabilă de interior nu este deloc o treabă ușoară, mai ales în piața actuală care are foarte multe oferte.

Este dificil pentru că o vopsea lavabilă de interior va arăta la fel cu o alta, când este în cutie, la magazin și cu totul altfel atunci când ai zugrăvit cu ea pe pereți.

Fie că vrem doar să dăm pereților un aspect proaspăt, fie că facem o renovare a locuinței, este important să se ia în considerare câteva caracteristici cheie sau funcții pe care le are o vopsea lavabilă de interior atunci când o alegem din punct de vedere calitativ și în același timp o personalizăm pentru nevoile noastre. Alegerea corectă a unei vopsele este o parte importantă din zugrăvirea casei.

Aspecte la care trebuie să fii atent când alegi vopsea lavabilă de interior

Iată cele 8 funcții importante de care trebuie să ții cont atunci când intenționezi să cumperi o vopsea lavabilă de interior pentru zugrăvit:

Citește și:
  1. Vopseaua trebuie să fie lavabilă și rezistentă la pete. Dacă pereții sunt pătați, nu îi poți zugrăvi de mai multe ori, mai multe mâini. Prin urmare, alege o vopsea lavabilă de interior, astfel încât să poți curăța cu ușurință orice pată de pe perete. Este foarte important mai ales pentru pereții camerelor și zonelor cu trafic intens sau atunci când există copii în casă care pot mâzgăli pereții. Poți alege un finisaj satinat sau vopsele cu finisaj lucios pentru acești pereți. Vopselele lavabile pot fi șterse și curățate rapid și asigură un aspect proaspăt al pereților mult timp după ce au fost vopsite.
  2. Vopseaua trebuie să aibă o rată mare de acoperire. Există produse care se aplică într-un singur strat și arată excelent, în timp ce altele au nevoie de două sau chiar trei straturi. Gradul de acoperire este un parametru menționat pe cutia produsului. Este necesar să calculezi cantitatea de vopsea necesară înainte de a începe aplicarea ei pentru a fi sigur că este suficientă și nu apar diferențe de culoare sau calitate.
  3. Vopseaua trebuie să fie inodoră și sigură la atingere. Siguranța membrilor familiei este o preocupare semnificativă, de aceea trebuie selectată o vopsea lavabilă de interior care este sigură la atingere și nu are un miros puternic. Mirosul urât al vopselei, provine de la substanțe chimice organice volatile, cunoscute sub abrevierea de COV, și care pot iniția reacții alergice la oameni, devenind dăunătoare pentru sănătatea acestora. Ar trebui să alegi vopsele ecologice care nu prezintă efecte secundare, adică vopselele ecologice ce nu conțin COV. Alege vopsea ecologică pentru casă cu COV zero sau scăzut pentru a proteja propria sănătate, precum și mediul. Cu toate acestea este bine să păstrezi camera bine ventilată în timp ce se zugrăvește și timp de câteva zile după aceea să lași aerul să se limpezească. Amintește-ți, de asemenea, să urmezi orice alte instrucțiuni de siguranță de pe etichetă vopselei.
  4. Vopseaua ar trebui să-și mențină în timp luciul și strălucirea. În funcție de finisajul peretelui sau luciul de vopsea pe care îl vei selecta, vopseaua poate avea o durabilitate scăzută până la ridicată și rezistență la umiditate. Acest lucru înseamnă în esență cât de strălucitoare și reflectorizantă este vopseaua. De regulă, cu cât luciul este mai mare, cu atât vopseaua este mai grea și mai durabilă și cu atât va fi mai rezistentă la pete, zgârieturi și umiditate. Prin urmare, ar trebui să selectezi o vopsea cu durabilitate ridicată și cu luciu puternic. Selectează o vopsea lavabilă de interior care își menține strălucirea intactă chiar și cu trecerea timpului. De exemplu, alege vopsele de finisaj lucios cu luciu de vopsea mai mare pentru zonele cu trafic ridicat din casă cum sunt bucătăria, livingul și coridoarele. Prin urmare, utilizează o vopsea cu luciu înalt pentru pereți, astfel încât aceștia să strălucească o perioadă mai îndelungată de timp.
  5. Vopseaua ar trebui să respingă praful și să nu-i permită să se adune pe pereți. Dacă pereții casei tale sunt expuși continuu la praf, umiditate, căldură și poluanți interiori, atunci este important să alegi o vopsea rezistentă la praf atât pentru pereții exteriori, cât și pentru cei interiori. Vopselele rezistente la praf au un nivel scăzut de praf și nu permit prafului să se așeze pe pereți. Prin urmare, ele pot rezista atmosferei casnice și pot proteja pereții de praf și poluanți.
  6. Vopseaua ar trebui să protejeze pereții de fisuri. Odată cu trecerea timpului, pot apărea fisuri în pereți datorită penetrării umidității sau căldurii. O vopsea lavabilă de interior care previne crăpăturile din perete este o vopsea care face punte peste golurile apărute în perete și dă în felul acesta un aspect continuu al acoperirii peretelui. Prin urmare, utilizând vopselele ce ascund crăpăturile din perete vor fi ascunse defectele apărute în pereți și, de asemenea, se vor proteja pereții împotriva apariției de noi fisuri.
  7. Vopseaua ar trebui să fie rezistentă la intemperii. În bucătărie datorită gătitului se vor produce variații mari de căldură și fluctuații de umiditate. Atunci când alegi vopsea pentru bucătărie, evaluează modul în care vopseaua va reacționa la condițiile de căldură și umiditate. Atunci când zugrăvești pereții din casa în care locuiești, este important să știi cât de bine va reacționa o vopsea lavabilă de interior la umezeală, lumina soarelui, praf și apă. Prin urmare, trebuie să ții cont de atmosfera ambientală din zona zugrăvită și să selectezi o vopsea rezistentă la condiții grele de umiditate și mari variații de temperatură.
  8. Vopseaua trebuie să fie antibacteriană și antifungică. Pereții interiori cât și cei exteriori trebuie protejați de creșterea bacteriană și fungică nesănătoasa. Vopselele anti-microbiene sunt formule cu care se împiedică creșterea bacteriilor și ciupercilor. O vopsea lavabilă de interior care pretinde a fi rezistentă la mucegai conține un aditiv pentru a inhiba creșterea mucegaiului și a ciupercilor; acest lucru fiind util în părțile umede ale casei sau dacă locuiești într-un climat umed. Unele vopsele pretind, de asemenea, proprietăți antibacteriene, dar acest lucru nu este un aspect important pentru majoritatea caselor. Prin urmare, alege vopsele antifungice și antibacteriene care te vor apăra de apariția infecțiilor.

foto unimat.ro

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.