Setari Cookie-uri

Cum alegi faianța și gresia pentru baie

Câteva sfaturi te vor ajuta să alegi rapid materialele pentru reamenajarea băii ===▷▷▷

Cum alegi faianța și gresia pentru baie

Indiferent că amenajezi sau renovezi, sunt câteva elemente importante de care e bine să ții cont, atunci când alegi materialele pentru baie. Toate aceste sfaturi sunt la fel de utile atât pentru gresie, cât și pentru faianță, pentru că au rolul de a crea un spațiu impermeabil și de a contura aspectul general al băii.

Stabilește necesarul de materiale

Primul pas este să faci măsurători și să stabilești exact numărul de metri pătrați care urmează a fi acoperiți cu plăcile ceramice. Calculul se face separat pentru podele și pereți. La fel de necesar este să ții cont de eventualele flise de accent și să stabilești exact dacă optezi pentru soluții complementare de formă sau culoare diferită.

În funcție de aceste date, vei putea să știi exact de ce cantitate de plăci de faianta vei avea nevoie. Suprafața pe care urmează să o acoperi se împarte la cea a unei plăci de faianță, pentru a afla numărul de bucăți necesare. Este bine să știi că pachetele cu flise au menționată pe ele suprafața desfășurată, detaliu care te va ajuta să cumperi exact cât ai nevoie. Ia în calcul și un număr de plăci suplimentare, pentru situațiile în care ai nevoie să înlocuiești vreo flisă care se poate degrada în timpul montajului. Exact la fel trebuie procedat și cu plăcile de gresie pentru podea.

Citește și:

Selectează materialul

Plăcile de faianță și gresie sunt disponibile într-o gamă largă de materiale, de la ceramică la porțelan, sticlă, piatră naturală, mozaic sau plăci de ciment. Acestea pot fi mate sau lucioase.

Pentru că baia este un zonă umedă, deci care poate să devină alunecoasă, este ideal ca pentru gresie să alegi întotdeauna un finisaj mat, texturat sau anti-alunecare. Plăcile de sticlă nu trebuie folosite niciodată pe podea, deoarece sunt alunecoase, dar sunt potrivite pentru pereți, pentru că se întrețin foarte ușor.

Ceramica și porțelanul sunt cele mai populare opțiuni de placare a pereților, pe de o parte, pentru că sunt durabile, pe de alta, pentru că se întrețin cu ușurință. Ai posibilitatea de a alege între finisajele mate sau lucioase și cele satinate. O idee bună pot fi și cele de porțelan, ideale într-o baie mică, pentru că amplifică lumina, indiferent de culoarea aleasă.

Citește și:

Deși sunt elegante, moderne și pot crea o ambianță foarte plăcută în baie, plăcile din teracotă, ciment și piatră naturală au nevoie de o întreținere mai specială, pentru că sunt poroase, astfel că au nevoie de etanșare periodică și de o curățare mai laborioasă.

Cum alegi dimensiunea plăcilor

Mai potrivite pentru podele sunt plăcile de gresie de dimensiuni mai mici. Acestea sunt mai ușor de montat. În plus, vei avea mai multe linii de chit, ceea ce oferă mai multă aderență, fiind prevenită alunecarea pe podea.

Pentru pereți, plăcile de faianță se aleg invers proporțional cu suprafața băii. În băile mici, plăcile mari sunt o alegere corectă, în timp ce, pentru cele spațioase, poți opta pentru flise de orice dimensiune. Această abordare are efecte vizuale puternice, plăcile mari generând impresia de spațiu.

Citește și:

Paleta de culori

Este bine să stabilești exact schema de culori înainte de a cumpăra plăcile, astfel încât să știi cât mai exact ce cauți și ce vrei. Nu ezita să folosești contraste între podea și pereți, dar și să combini plăcile de faianță, folosind tonuri complementare.

Pentru o baie compactă, mai mică, este întotdeauna indicat să optezi pentru gresie în culori deschise, pentru a oferi volum. Pentru a obține acest rezultat, ia în considerare plăcile cu finisaj lucios pentru pereți.

Este inspirat și să alegi varianta monocromă, adică aceeași nuanță atât pentru podele, cât și pentru pereți, dar, în acest caz, va trebui să aduci elemente de accent care să personalizeze baia.

Cu acest plan, îți va fi ușor să faci cele mai inspirate alegeri, iar baia ta va arăta minunat.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Aprilie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.