Setari Cookie-uri

Advertorial Studiu VELUX România: Lumina naturală, secretul pentru o viață mai fericită și sănătoasă

Dacă ești în căutarea unui mod simplu și eficient de a-ți îmbunătăți starea de spirit, dar și sănătatea fizică, atunci ai venit în locul potrivit! Descoperă secretul pentru o viață mai fericită și mai sănătoasă cu ajutorul unui element esențial, dar adesea neglijat în locuințele noastre - lumina naturală.

Potrivit studiului VELUX România, unul dintre cei mai importanți producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, peste 70% dintre români au confirmat că prezența luminii naturale în locuințe le îmbunătățește starea de spirit.

Într-un efort de a înțelege legătura dintre lumina naturală și bunăstarea mentală a românilor, VELUX a realizat o cercetare prin intermediul căreia a intervievat un eșantion de 1.000 de persoane din mediul urban. Conform rezultatelor, 72% dintre respondenți au confirmat că prezența luminii naturale în locuințele lor are un efect pozitiv asupra stării de spirit. În plus, femeile par să fie mai sensibile la această chestiune, iar 87% dintre ele au declarat că lumina naturală are un impact semnificativ asupra bunăstării lor mentale.

Lumina naturală nu este doar un element estetic în decorul locuinței, ci influențează ritmul circadian al corpului, care controlează ciclul somn-veghe și poate chiar să ajute la producerea vitaminii D, esențială pentru sănătatea și bunăstarea generală. În plus, lumina naturală poate juca un rol important în prevenirea tulburărilor afective sezoniere (TAS), un tip de depresie care apare în mod obișnuit odată cu schimbarea anotimpurilor și care este cauzată de lipsa expunerii la lumina naturală.

Riscurile privării de lumină naturală: anxietate, depresie și stres general

Conform studiului VELUX România, lipsa luminii naturale în locuințe poate afecta bunăstarea psihică a oamenilor. Astfel, 54% dintre cei chestionați au raportat experiențe negative precum stres, anxietate și dezorientare atunci când se trezesc într-o cameră întunecată. Pentru 30% dintre respondenți, lipsa luminii naturale provoacă confuzie și tristețe, 12% se simt anxioși și stresați, iar 12% depresivi. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt cei mai afectați, 85% dintre ei declarând că resimt efectele negative ale lipsei de lumină naturală.

În ceea ce privește măsurile care se pot lua pentru a crește nivelul de conștientizare al efectelor lipsei luminii naturale din casele românilor, prima ar fi informarea și educarea populației în această direcție. Potrivit studiului VELUX România, 62% dintre respondenți sunt de acord că trebuie să existe mai multe eforturi de educare cu privire la efectele pozitive ale luminii naturale.

Soluții inovative pentru maximizarea luminii naturale

Totodată, locuința nu poate fi completă fără un design adecvat al ferestrelor, inclusiv a celor de mansardă, care trebuie să fie dimensionate și orientate strategic conform principiilor de maximizare a luminii naturale. ”VELUX se angajează să promoveze o viață mai bună prin intermediul luminii naturale, iar acest lucru se vede în primul rând în soluțiile și produsele oferite, proiectate mereu cu obiectivul de a aduce o îmbunătățire a bunăstării mentale și fizice. Mai multă lumină naturală în casele noastre înseamnă automat și o calitate generală a vieții mai bună”, subliniază Noemi Ritea, Director de Piață VELUX România și Moldova.

VELUX oferă soluții inovatoare de iluminat natural de peste 80 de ani. Astfel, ferestrele de mansardă, cât și cele pentru acoperiș terasă, rulourile interioare, produsele de protecție solară și exterioare sunt modalități simple și eficiente de a aduce lumină naturală, aer proaspăt și eficiență energetică în casele tuturor. Gama variată de produse VELUX oferă beneficii excelente, de aceea pot reprezenta soluția ideală pentru toți cei care doresc să își reorganizeze spațiile interioare pentru a lăsa să pătrundă mai mult soare, dar și pentru a beneficia de efectele pozitive ale luminii asupra tonusului psihic. Află aici ce ți se potrivește!


Kudika
19 Aprilie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.