Setari Cookie-uri

Advertorial Superstarul artei contemporane cucerește Vestul!

Prima expoziție Art Safari la Arad, cu ocazia redeschiderii Muzeului de Artă, este semnată de artista Irina Dragomir

• După ce s-a bucurat de un succes răsunător la Art Safari ediția 9, expoziția personală a artistei Irina Dragomir, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, își începe itinerariul prin țară;

• Prima oprire este la Muzeul de Artă Arad, chiar cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, în perioada 10 mai-31 iulie. Este, de altfel, prima expoziție pe care Art Safari o organizează la Arad;

• Pe lângă expoziția semnată de artista Irina Dragomir, vizitatorii muzeului se pot bucura de Galeria de Artă Românească și de expoziția Onisim Colta (1952 – 2022).

„Ne bucurăm că putem să aducem una dintre cele mai de succes expoziții marca Art Safari în vestul țării, cu ocazia redeschiderii Muzeului de Artă. Mulțumim Muzeului de Artă Arad pentru inițiativa de a crește accesul publicului din vestul țării la arta contemporană românească de prestigiu și suntem onorați de invitația pe care ați adresat-o Art Safari, ce marchează o etapă nouă în cadrul parteneriatului care ne leagă încă de la prima ediție din 2014. Irina Dragomir este o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop». Abia așteptăm să vedem ce reacție vor avea vizitatorii din Arad”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

„Ne dorim ca, începând cu această expoziție realizată împreună cu Art Safari – prestigioasa organizație culturală care promovează arta națională și internațională – vernisată pentru prima dată într-un muzeu din Vestul țării, Muzeul de Artă din Arad să devină un actor cultural important în întreaga regiune și un punct de referință pentru iubitorii de artă contemporană românească și de artă, în general. În viitor, ne propunem să continuăm parteneriatul cu Art Safari și împreună să organizăm anual astfel de expoziții de mare anvergură pentru publicul muzeului nostru”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

„Fără excepție, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Există în mod constant o dimensiune ludică în pictura pe care o practică, dar sub aparenta lipsă de griji, sub tonul copilăros, se află de multe ori o glumă serioasă. Irinei îi place să se joace cu lucrurile într-o manieră postmodernă, un semn clar de inteligență și umor, căci cele două merg atât de bine împreună”, spune conf. univ. dr. Alexandru Rădvan, curatorul expoziției „Roșu, galben și albastru”.

Cum au ajuns lucrările Irinei Dragomir la o creștere fulminantă a cotei de piață

Irina Dragomir este astăzi unul dintre cei mai colecționați artiști români și reprezintă o voce importantă pe scena artei contemporane europene. A cucerit inimile vizitatorilor Art Safari rapid, lucrările ei fiind ca un pansament în perioada tulbure a pandemiei în care ne aflam când numele ei a început să devină sonor. Irina a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziții de grup dedicate artei Supercontemporane la ediția Art Safari din 2019. Publicul s-a îndrăgostit de lucrările ei, regăsindu-se în mesajele distincte transmise de artistă și fiind atras de paleta de culori folosită.

În 2022, Art Safari a găzduit prima sa expoziție personală, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei și, la rândul lui, un artist apreciat. Expoziția a adus în atenția publicului lucrări create special pentru această expoziție, precum și opere și din colecții private.

„Interesul pentru lucrările mele a crescut începând cu 2019. În acel an, dar și în 2021, arta mea a împânzit tot orașul pentru a promova cel mai important eveniment din domeniul artelor vizuale din România, Art Safari. Picturile mele au apărut pe afișe imense care îmbrăcau clădirile, pe autobuze și chiar pe cartele de metrou. În niciun caz nu puteau fi ignorate”, spune Irina Dragomir despre momentul în care a simțit că arta ei începe să ia amploare.

Cota de piață a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecționari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluție rapidă și un pas imens pentru arta contemporană românească.

Culoare, putere și feminitate

Irina este o artistă atipică. La vârsta de 30 de ani a dat admiterea la Universitatea Națională de Arte din București și a început să se dedice din ce în ce mai mult timp pasiunii sale.
Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice.
Personajele ei transmit povești despre lucruri pe care le-a trăit, gândit și simțit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturalețea cu care surprinde emoția feminină, pe care o trăiește la rândul ei.

Cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, expoziția de mare succes de la Art Safari, „Roșu, galben și albastru”, se va vedea la Muzeul de Artă Arad, în perioada 10 mai – 31 iulie 2023. Iubitorii de artă sunt așteptați în număr cât mai mare să admire lucrările semnate de Irina Dragomir. Accesul publicului este pe bază de bilet.

Despre Art Safari București

Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 11-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro/.

Program de vizitare Muzeul de Artă Arad

11 mai – 18 iunie 2023:
Marți - Vineri: 09.00 – 17.00, ultima intrare: 16.30
Sâmbătă - Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

Noaptea Muzeelor, 13 mai:
Sâmbătă: 16.00-02.00
20 iunie – 31 iulie 2023:
Marți - Vineri: 10.00 – 18.00, ultima intrare: 17.30
Sâmbătă - Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

Taxă de intrare:
10 lei - adulți
5 lei - studenți, pensionari
2 lei - preșcolari, elevi
1 leu - grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:
Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare. Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural. Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.
Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
Persoane care lucrează în rețeau muzeală – pe bază de legitimație. Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE
15 lei – taxă fotografiere
200 lei – taxă filmare


Kudika
8 Mai 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.