Setari Cookie-uri

Interviu Adrian Despot - Despre albumul nou, introspectiv și concertul exploziv din iulie, la Arenele Romane

Adrian Despot a lansat recent un nou album, Lacrimă și Fier, despre care ne povestește mai multe în interviul ce urmează. Despre planurile și gândurile sale în această perioadă, în stilul său caracteristic, ne spuse Adi Despot, mai jos:

KUDIKA: Adrian, felicitări pentru lansarea noului album "Lacrimă și Fier"! Ce ne poți spune despre procesul de creație și inspirația din spatele acestui proiect?

Adrian Despot: Mulțumesc! Țînând cont că este derivat dintr-o pandemie urmată de un război, este un album cu totul special. Este un album introspectiv, care încearcă să ajungă la esența a ceea ce ne definește ca oameni, cu bune și cu rele. Nu am ales acest topic, nu l-am vânat, ci pur și simplu, de fiecare dată când eram în fața unei coli albe de hârtie, în direcția asta curgeau versurile.

KUDIKA: Cum te-ai simțit în timpul înregistrării acestui album?

Adrian Despot: E un întreg proces care include mai multe etape: compoziție, producție, înregistrare, apoi din nou compoziție, producție și mixaj. Ador această parte din meseria mea, mă solicită intens și mă consumă, în egală măsură, este ordinea pe care o fac în haosul emoțional acumulat în ultimul interval de timp. În mod ciclic, sunt ca un pahar care se umple încet, apoi se revarsă în mod muzical pentru a redeveni gol și a se umple din nou la loc.

Citește și:

KUDIKA: Care este povestea din spatele titlului "Lacrimă și Fier" și ce semnificație are pentru ține acest album?

Adrian Despot: Am încercat de mult să pun degetul pe ce definește Vița de Vie, yin și yangul nostru. Suflet și c**ie a fost primul concept mijit în minte. Deși în esență era satisfăcător, m-am învârtit câțiva ani buni în jurul lui pentru că nu eram mulțumit de rezonanță pe care o avea, așa că l-am abandonat undeva într-un sertar. În momentul în care versurile piesei m-au dus spre sintagma Lacrimă și fier, sertarul cu pricina a început să se zbată. Am înțeles că ajunsesem la destinație.

KUDIKA: Ai colaborat cu alți artișți pentru acest album? Dacă da, cum a fost experiența și cum crezi că au influențat aceștia creația finală?

Citește și:

Adrian Despot: Avem o colaborare cu Nane pe acest album. Nu am plecat de la dorința unui feat, ci am lăsat piesa să-și exprime nevoile. Textul a apărut direct cu Nane acolo, împreună cu întreaga viziune a conceptului melodiei și a clipului. A fost unul dintre rarele momente în care am primit pe tavă întreg pachetul, în câteva minute. Tot ce mai trebuia era că Nane să accepte. Am primit un mare DA din partea lui, care a ținut până la încheierea întregului proces, de la primul demo, la ultimul cadru al videoclipului.

Cred că asta este unul dintre rolurile artiștilor, să pună împreună concepte care par antitetice, pentru a da naștere unuia nou. E parte din creație.

KUDIKA: În iulie aveți un concert aniversar pentru albumul "Fenomental (25)". Ce înseamnă pentru ține acest moment și cum te pregăteșți pentru acest eveniment special?

Citește și:

Adrian Despot: Fenomental reprezintă o bornă pentru Vița de Vie, iar albumul a devenit în timp un album cult. Pe 6 iulie, Arenele Romane vor deveni neîncăpătoare, avem o producție pe măsură și vom cânta albumul integral, la 25 de ani de la apariția acestuia.

KUDIKA: Cum crezi că s-a schimbat și evoluat muzică trupei Vită de Vie de-a lungul celor 25 de ani de carieră?

Adrian Despot: Sunt 28 de ani de la primul album, Rahova, 1996. Muzică noastră a evoluat odată cu noi, a trecut prin adolescență, tinerețe, apoi maturitate. Suntem într-un proces perpetuu de transformare, uman, perfect normal. Muzica noastră corespunde cu exactitate albumului de poze strânse în decursul timpului, fiecare apariție discografică poartă adânc impregnată ștampila mometului din viața în care a fost făcut.

Citește și:

KUDIKA: Care sunt cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în carieră ta muzicală până acum și cum le-ai depășit?

Adrian Despot: Cea mai mare provocare a fost să rămân fidel ideilor mele. A fost mereu o diferență majoră între normalitatea din capul meu și realitatea propriuzisă. Au fost nenumărate momente în care mi-am părut nebun în neacceptarea realității și insistarea pe barzăunii din capul meu. Din fericire pentru mine, s-a dovedit că am avut dreptate să cred în mine orbește, iar împreună cu Vița de Vie am reușit să ne impunem și să schimbăm jocul. Cealaltă variantă, să ne adaptăm regulilor lui, nu a fost niciodată o opțiune pentru noi.

KUDIKA: Ce părere ai despre actualul peisaj muzical din România și cum crezi că se încadrează muzică voastră în acest context?

Citește și:

Adrian Despot: Este foarte colorat și mă bucur. Cu cât mai multă muzică și mai diferită, cu atât mai bine. Curentele vin și pleacă, sufletul rămâne. Deși prezentul este un mediu ostil pentru artă, sunt nenumărați oameni care încep sau continuă să o facă pentru artă.

KUDIKA: Cum te-ai adaptat și ai evoluat că artist în era digitală? Cum crezi că a influențat această schimbare modul în care trupa Vită de Vie interacționează cu fanii și își promovează muzică?

Adrian Despot: Pentru noi a fost o binecuvântare. Digitalul a reușit să dizloce intermediarul care era între noi și fanii noștri, chit că se numea casă de discuri, ziar, radio sau tv. Am urât tot timpul acest intermediar pentru zâmbetul lui hâd, dat de poziția de forță pe care o avea. Muzică și mesajele noastre ajung acum direct celor cărora le sunt destinate și, oricine este curios, ne poate găși la un click distanță.

Citește și:

KUDIKA: Care sunt planurile tale în ceea ce privește carieră muzicală? Ce pregăteșți pentru viitorul apropiat?

Adrian Despot: Aștept să se umple paharul.

Vizionare placuta


Pasionata de tot ce inseamna comunicare, scris si carti bune, m-am reorientat catre pasiunile mele dupa ce magia nasterii unui copil s-a produs si in cazul meu. Kinetoterapeut la baza, tehnician...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.