Setari Cookie-uri

Înghețată de casă: Tot ce trebuie să știi despre acest minunat desert de vară și cum să îl prepari corect

Înghețata de casă este un desert iubit de toată lumea, o combinație perfectă de prospețime și savoare care poate transforma orice zi obișnuită într-un moment de răsfăț. Spre deosebire de înghețata comercială, înghețata de casă oferă libertatea de a experimenta cu diverse arome, ingrediente naturale și tehnici tradiționale. În acest ghid, vom explora secretele preparării unei înghețate de casă perfecte, de la rețete clasice la trucuri de rafinare a texturii și a gustului.

Ingrediente de bază pentru înghețata de casă

Pentru a obține o înghețată delicioasă, ingredientele sunt esențiale. Iată lista de ingrediente de bază necesare pentru majoritatea rețetelor de înghețată de casă:

 • Lapte integral: Asigură o textură cremoasă și bogată.

 • Smântână pentru frișcă: Conține grăsimi care dau înghețatei consistența fină și onctuoasă.

 • Zahăr: Îndulcește și ajută la obținerea unei texturi moi.

 • Gălbenușuri de ou: Utilizate în înghețata franțuzească, adaugă bogăție și ajută la emulsificare.

 • Arome naturale: Extract de vanilie, fructe proaspete, ciocolată de calitate, nuci, caramel etc.

Echipament necesar

Pentru a prepara înghețată de casă, echipamentele pot varia de la simple ustensile de bucătărie la aparate specializate:

Citește și:
 • Aparat de făcut înghețată: Asigură o textură fină prin mixarea continuă și răcirea uniformă.

 • Mixer sau tel: Pentru a combina ingredientele.

 • Termometru de bucătărie: Esențial pentru rețetele pe bază de ouă.

 • Caserole pentru congelare: Pentru depozitarea înghețatei.

Cum poți prepara înghețata de casă dacă nu ai un aparat special de făcut înghețată? Există 3 metode

Metoda 1: Amestecare Periodică

 1. După ce ați respectat rețeta aleasă de înghețată de casă, turnați amestecul într-un recipient mare, etanș, și puneți-l în congelator.

 2. După 30 de minute, scoateți recipientul din congelator și amestecați energic cu o furculiță sau un tel pentru a sparge cristalele de gheață care încep să se formeze.

 3. Repetați acest proces la fiecare 30 de minute timp de aproximativ 2-3 ore, până când înghețata ajunge la consistența dorită.

  Citește și:

Metoda 2: Pungi cu Gheață și Sare

 1. După ce ați respectat rețeta aleasă de înghețată de casă, turnați amestecul într-o pungă de plastic cu fermoar de mărime medie. Sigilați bine punga, eliminând cât mai mult aer posibil.

 2. Umpleți pe jumătate o pungă mare de plastic cu fermoar cu gheață și adăugați aproximativ 1/2 cană de sare.

 3. Plasați punga mică cu amestecul de înghețată în punga mare cu gheață și sare. Sigilați bine punga mare.

 4. Agitați punga mare energic timp de aproximativ 10-15 minute. Gheața și sarea vor răci rapid amestecul de înghețată, solidificându-l.

 5. După ce amestecul a atins consistența dorită, scoateți punga mică, ștergeți-o pentru a îndepărta sarea și deschideți-o pentru a servi înghețata.

  Citește și:

Metoda 3: Blender și Congelator

 1. După ce ați respectat rețeta aleasă de înghețată de casă, puneți amestecul în blender și amestecați până obțineți un amestec cremos și omogen.

 2. Transferați amestecul într-un recipient și puneți-l în congelator pentru 1-2 ore, sau până când ajunge la consistența dorită.

Aceste metode vă permit să preparați înghețată de casă delicioasă și personalizată fără a avea nevoie de un aparat specializat. Poftă bună!

Tehnici de Preparare

Există două metode principale de preparare a înghețatei de casă: metoda franțuzească (custard) și metoda americană (Philadelphia). Fiecare are propriile sale avantaje și procedee specifice.

Înghețata de casă după metoda franțuzească

Citește și:

Înghețata franțuzească este cunoscută pentru textura sa luxoasă și bogată datorită utilizării gălbenușurilor de ou.

Rețetă de bază

Ingrediente:

 • 2 căni de lapte integral

 • 2 căni de smântână pentru frișcă

 • 1 cană de zahăr

 • 6 gălbenușuri de ou

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Într-o cratiță, încălziți laptele și smântâna până aproape de punctul de fierbere.

 2. Într-un bol separat, bateți gălbenușurile de ou cu zahărul până devin palide și pufoase.

 3. Treptat, adăugați amestecul de lapte cald în gălbenușuri, amestecând continuu pentru a preveni coagularea ouălor.

 4. Reveniți amestecul în cratiță și gătiți la foc mediu, amestecând constant, până când se îngroașă și acoperă spatula (aproximativ 77-80°C).

  Citește și:
 5. Luați de pe foc și adăugați extractul de vanilie.

 6. Lăsați să se răcească complet, apoi refrigerați timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.

 7. Procesați amestecul în aparatul de făcut înghețată conform instrucțiunilor producătorului.

Înghețata de casă prin metodă americană

Înghețata americană este mai ușor de preparat deoarece nu necesită gătirea unui custard.

Rețetă de Bază

Ingrediente:

 • 2 căni de lapte integral

 • 2 căni de smântână pentru frișcă

 • 1 cană de zahăr

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Amestecați toate ingredientele într-un bol până se dizolvă zahărul.

 2. Procesați amestecul în aparatul de făcut înghețată conform instrucțiunilor producătorului.

 3. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

  Citește și:

Trucuri și sfaturi

 1. Evitarea cristalelor de gheață: Pentru a preveni formarea cristalelor de gheață, asigurați-vă că amestecul este complet rece înainte de a-l introduce în aparatul de făcut înghețată.

 2. Consistența cremoasă: Adăugarea unei mici cantități de alcool (cum ar fi vodca) poate ajuta la menținerea înghețatei mai cremoasă deoarece alcoolul nu îngheață la fel de ușor.

 3. Arome intense: Pentru a intensifica aromele, lăsați amestecul de bază să stea în frigider peste noapte înainte de a-l procesa în aparatul de înghețată.

 4. Experimentează: Nu vă fie frică să încercați combinații neobișnuite de arome sau să adăugați bucăți de fructe, nuci prăjite, sosuri de caramel sau ciocolată topită.

Înghețata de casă nu este doar un deliciu, ci și o oportunitate de a crea ceva personalizat și plin de dragoste pentru cei dragi. Prin urmare, experimentați cu încredere și savurați fiecare înghițitură din această capodoperă culinară.

Este înghețata de casă greu de preparat?

Prepararea înghețatei de casă poate părea intimidantă la început, dar cu puțină practică și cunoașterea unor principii de bază, devine un proces destul de accesibil. Iată câteva aspecte de luat în considerare care pot influența nivelul de dificultate:

Nivel de Dificultate

Metoda franțuzească vs. Metoda americană

 • Metoda franțuzească: Aceasta implică pregătirea unui custard pe bază de gălbenușuri de ou, ceea ce necesită o atenție mai mare și o cunoaștere a tehnicilor de gătit pentru a evita coagularea ouălor. Controlul temperaturii este esențial și poate necesita utilizarea unui termometru de bucătărie. Cu toate acestea, rezultatul este o înghețată extraordinar de cremoasă și bogată.

 • Metoda americană: Este mai simplă și mai rapidă, deoarece nu implică gătirea unui custard. Practic, amestecați ingredientele și le introduceți în aparatul de înghețată. Aceasta este o metodă ideală pentru începători sau pentru cei care doresc un proces mai rapid și mai ușor.

Utilizarea Aparatului de Înghețată

 • Cu aparat de înghețată: Utilizarea unui aparat de făcut înghețată simplifică foarte mult procesul. Aparatul amestecă și răcește amestecul în mod constant, prevenind formarea cristalelor de gheață și asigurând o textură fină și cremoasă. Este o investiție utilă pentru cei care intenționează să facă înghețată des.

 • Fără Aparat de Înghețată: Este posibil să faceți înghețată și fără un aparat special, folosind metoda de amestecare manuală sau metoda cu pungi de gheață și sare. Aceste metode sunt mai laborioase și pot duce la o textură mai puțin fină, dar sunt alternative bune pentru ocazii rare.

Ingrediente și arome

 • Ingrediente de bază: Atât metoda franțuzească, cât și cea americană necesită ingrediente de bază simple și accesibile (lapte, smântână, zahăr, ouă).

 • Adăugarea aromei: Puteți experimenta cu diverse arome și adaosuri, cum ar fi fructe, ciocolată, nuci, caramel etc. Acestea pot necesita puțină creativitate și uneori tehnici suplimentare, dar adaugă o notă personală înghețatei.

Răcirea și congelarea

 • Timp de răcire: Înghețata de casă necesită timp de răcire și congelare, atât înainte de procesare (în cazul custard-ului franțuzesc), cât și după procesare pentru a obține consistența dorită. Acest aspect necesită puțină planificare.

În ansamblu, prepararea înghețatei de casă nu este foarte dificilă, dar implică anumite etape și tehnici care necesită mai multă atenție și răbdare. Dacă alegeți metoda americană și utilizați un aparat de înghețată, procesul devine destul de simplu și direct. În schimb, metoda franțuzească necesită un pic mai multă pricepere în bucătărie, dar oferă un rezultat mai bogat și mai cremos. Indiferent de metoda aleasă, satisfacția de a crea și savura înghețata de casă merită tot efortul depus.

Înghetata de casă de post

Înghețata de casă de post este o alternativă delicioasă și sănătoasă la înghețata tradițională, fiind perfectă pentru cei care urmează o dietă vegană sau doresc să evite produsele de origine animală. Această variantă utilizează ingrediente pe bază de plante pentru a obține o textură cremoasă și arome variate. Iată câteva rețete simple și savuroase de înghețată de post:

Înghețată de casă cu banane și cacao

Ingrediente:

 • 4 banane coapte

 • 2 linguri de cacao pudră neîndulcită

 • 1 linguriță de extract de vanilie (opțional)

Instrucțiuni:

 1. Tăiați bananele în rondele și congelați-le timp de cel puțin 2 ore sau peste noapte.

 2. După ce bananele sunt congelate, puneți-le într-un blender puternic sau în robotul de bucătărie.

 3. Adăugați cacao pudră și extractul de vanilie (dacă folosiți).

 4. Blenduiți până când obțineți o textură cremoasă și omogenă.

 5. Transferați înghețata într-un recipient și congelați-o timp de încă 1-2 ore înainte de servire.

Înghețată de casă cu lapte de cocos și mango

Ingrediente:

 • 2 căni de piure de mango (aproximativ 2 mangouri mari, coapte)

 • 1 cană de lapte de cocos (de preferat varianta grasă)

 • 1/2 cană de zahăr sau alt îndulcitor natural (cum ar fi siropul de agave)

 • 1 lingură de suc de lămâie proaspăt

Instrucțiuni:

 1. Într-un blender, combinați piureul de mango, laptele de cocos, zahărul și sucul de lămâie. Amestecați până la omogenizare.

 2. Turnați amestecul într-un recipient și congelați-l timp de cel puțin 4 ore, amestecând la fiecare 30 de minute pentru a preveni formarea cristalelor de gheață mari și pentru a obține o textură fină.

Înghețată de casă căpșuni și lapte de migdale

Ingrediente:

 • 2 căni de căpșuni proaspete sau congelate

 • 1 cană de lapte de migdale neîndulcit

 • 1/2 cană de zahăr sau alt îndulcitor natural

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Într-un blender, combinați căpșunile, laptele de migdale, zahărul și extractul de vanilie. Amestecați până la omogenizare.

 2. Turnați amestecul într-un recipient și congelați-l timp de cel puțin 4 ore, amestecând la fiecare 30 de minute pentru a preveni formarea cristalelor de gheață mari și pentru a obține o textură fină.

Înghețată de casă de ciocolată și avocado

Ingrediente:

 • 2 avocado bine copți

 • 1 cană de lapte de cocos

 • 1/2 cană de cacao pudră neîndulcită

 • 1/2 cană de sirop de arțar sau alt îndulcitor natural

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Într-un blender, combinați pulpa de avocado, laptele de cocos, cacao pudră, siropul de arțar și extractul de vanilie. Blenduiți până la omogenizare și obținerea unei texturi cremoase.

 2. Turnați amestecul într-un recipient și congelați-l timp de cel puțin 4 ore, amestecând la fiecare 30 de minute pentru a preveni formarea cristalelor de gheață mari și pentru a obține o textură fină.

Sfaturi pentru înghețata de casă de post

 1. Fructe congelate: Utilizați fructe congelate pentru a obține o textură mai cremoasă fără a adăuga prea mult lichid.

 2. Lapte de plante: Laptele de cocos, migdale, caju sau soia sunt excelente pentru a oferi cremozitate înghețatei de post.

 3. Îndulcitori naturali: Siropul de arțar, agave, sau mierea (pentru cei care nu urmează un regim strict vegan) sunt alternative sănătoase la zahărul rafinat.

 4. Amestecare frecventă: Amestecarea frecventă în timpul congelării ajută la obținerea unei texturi mai fine, similară cu cea a înghețatei tradiționale.

Înghețata de casă de post este ușor de preparat și poate fi personalizată în funcție de preferințele fiecăruia, fiind o opțiune delicioasă și sănătoasă pentru orice ocazie.

Înghețata de casă cu lapte: Rețete

Înghețata de casă cu lapte este o variantă clasică și delicioasă care poate fi preparată relativ simplu. Laptele integral oferă o textură cremoasă și bogată, iar ingredientele naturale asigură un gust proaspăt și autentic.

Iată câteva rețete de înghețată de casă pe bază de lapte:

Înghețată de casă de vanilie

Ingrediente:

 • 2 căni de lapte integral

 • 1 cană de smântână pentru frișcă

 • 3/4 cană de zahăr

 • 1 lingură de extract de vanilie

 • 5 gălbenușuri de ou

Instrucțiuni:

 1. Într-o cratiță, încălziți laptele și smântâna până aproape de punctul de fierbere, dar fără să clocotească.

 2. Într-un bol separat, bateți gălbenușurile de ou cu zahărul până devin palide și pufoase.

 3. Treptat, turnați amestecul de lapte cald peste gălbenușuri, amestecând constant pentru a evita coagularea.

 4. Turnați amestecul înapoi în cratiță și gătiți la foc mediu, amestecând constant, până când se îngroașă și acoperă spatula (aproximativ 170-175°F sau 77-80°C).

 5. Luați de pe foc și adăugați extractul de vanilie.

 6. Lăsați să se răcească complet, apoi refrigerați timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.

 7. Procesați amestecul în aparatul de făcut înghețată conform instrucțiunilor producătorului.

 8. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

Înghețată de casă de ciocolată

Ingrediente:

 • 2 căni de lapte integral

 • 1 cană de smântână pentru frișcă

 • 3/4 cană de zahăr

 • 1/2 cană de cacao pudră neîndulcită

 • 4 gălbenușuri de ou

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Într-o cratiță, combinați laptele, smântâna și cacao pudră. Încălziți până aproape de punctul de fierbere, amestecând constant.

 2. Într-un bol separat, bateți gălbenușurile de ou cu zahărul până devin palide și pufoase.

 3. Treptat, turnați amestecul de lapte și cacao cald peste gălbenușuri, amestecând constant pentru a evita coagularea.

 4. Turnați amestecul înapoi în cratiță și gătiți la foc mediu, amestecând constant, până când se îngroașă și acoperă spatula.

 5. Luați de pe foc și adăugați extractul de vanilie.

 6. Lăsați să se răcească complet, apoi refrigerați timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.

 7. Procesați amestecul în aparatul de făcut înghețată conform instrucțiunilor producătorului.

 8. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

Înghețată de casă de căpșuni

Ingrediente:

 • 2 căni de lapte integral

 • 1 cană de smântână pentru frișcă

 • 3/4 cană de zahăr

 • 1/2 kg de căpșuni proaspete sau congelate

 • 1 lingură de suc de lămâie proaspăt

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Spălați și curățați căpșunile. Dacă sunt proaspete, tăiați-le în bucăți mici. Dacă sunt congelate, lăsați-le să se dezghețe puțin.

 2. Într-un blender, mixați căpșunile cu zahărul și sucul de lămâie până obțineți un piure fin.

 3. Într-o cratiță, încălziți laptele și smântâna până aproape de punctul de fierbere.

 4. Amestecați piureul de căpșuni cu amestecul de lapte și smântână. Adăugați extractul de vanilie.

 5. Lăsați amestecul să se răcească complet, apoi refrigerați timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.

 6. Procesați amestecul în aparatul de făcut înghețată conform instrucțiunilor producătorului.

 7. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

Înghețată de casă cu caramel

Ingrediente:

Pentru Sosul de Caramel:

 • 1 cană de zahăr

 • 6 linguri de unt nesărat, tăiat în bucăți

 • 1/2 cană de smântână pentru frișcă

 • 1 linguriță de sare de mare (opțional, pentru un caramel sărat)

Pentru Înghețată:

 • 2 căni de lapte integral

 • 1 cană de smântână pentru frișcă

 • 3/4 cană de zahăr

 • 5 gălbenușuri de ou

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

Pregătirea Sosului de Caramel:

 1. Într-o cratiță de mărime medie, încălziți zahărul la foc mediu, amestecând constant cu o spatulă de lemn sau un tel până se dizolvă și devine de culoare chihlimbar închis.

 2. Adăugați untul bucățică cu bucățică, amestecând bine după fiecare adăugare.

 3. Cu atenție, turnați smântâna pentru frișcă în caramel. Amestecul va spuma intens, așa că amestecați rapid pentru a se combina.

 4. Fierbeți amestecul timp de 1-2 minute, apoi luați-l de pe foc și adăugați sarea (dacă folosiți).

 5. Lăsați sosul de caramel să se răcească complet.

Pregătirea înghețatei:

 1. Într-o cratiță, încălziți laptele și smântâna până aproape de punctul de fierbere, dar fără să clocotească.

 2. Într-un bol separat, bateți gălbenușurile de ou cu zahărul până devin palide și pufoase.

 3. Treptat, turnați amestecul de lapte cald peste gălbenușuri, amestecând constant pentru a evita coagularea.

 4. Turnați amestecul înapoi în cratiță și gătiți la foc mediu, amestecând constant, până când se îngroașă și acoperă spatula (aproximativ 170-175°F sau 77-80°C).

 5. Luați de pe foc și adăugați extractul de vanilie.

 6. Lăsați amestecul să se răcească complet, apoi refrigerați timp de cel puțin 4 ore sau peste noapte.

Combinarea și Congelarea:

 1. După ce baza de înghețată s-a răcit complet, adăugați sosul de caramel răcit și amestecați ușor pentru a combina. Puteți păstra câteva linguri de caramel pentru a le adăuga în înghețată la final, creând un efect de marmorat.

 2. Turnați amestecul în aparat de făcut înghețată și procesați conform instrucțiunilor producătorului. Dacă nu aveți un aparat de făcut înghețată, urmați metoda de amestecare periodică descrisă anterior.

 3. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

Sfaturi pentru înghețata de casă

 1. Folosiți ingrediente de calitate: Laptele integral, smântâna proaspătă și ouăle proaspete vor face o diferență semnificativă în gustul și textura înghețatei.

 2. Răciți complet amestecul: Este important să răciți complet amestecul înainte de a-l procesa în aparatul de înghețată pentru a preveni formarea cristalelor de gheață mari.

 3. Congelați corect: După ce înghețata este procesată în aparat, transferați-o într-un recipient etanș și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența perfectă.

 4. Amestecați bine: Dacă nu aveți un aparat de înghețată, amestecați energic amestecul la fiecare 30 de minute în timpul congelării pentru a preveni formarea cristalelor de gheață și pentru a obține o textură fină.

Înghețata de casă cu fructe: diverse rețete

Înghețata de casă cu fructe este o alegere delicioasă și răcoritoare pentru orice ocazie. Aceasta poate fi preparată cu diverse tipuri de fructe proaspete sau congelate, oferind o varietate de arome naturale.

Iată câteva rețete de înghețată de casă cu fructe, ușor de realizat și foarte savuroase:

Înghețată de casă de mango

Ingrediente:

 • 2 căni de piure de mango (aproximativ 2-3 mangouri mari, coapte)

 • 1 cană de lapte integral

 • 1 cană de smântână pentru frișcă

 • 1/2 cană de zahăr

 • 1 lingură de suc de lămâie proaspăt

Instrucțiuni:

 1. Curățați și tăiați mangourile în bucăți. Într-un blender, mixați mangoul până obțineți un piure fin.

 2. Într-un bol mare, combinați piureul de mango, laptele, smântâna, zahărul și sucul de lămâie. Amestecați bine.

 3. Turnați amestecul într-un aparat de făcut înghețată și procesați conform instrucțiunilor producătorului.

 4. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

Înghețată de casă cu zmeură

Ingrediente:

 • 2 căni de zmeură proaspătă sau congelată

 • 1 cană de lapte integral

 • 1 cană de smântână pentru frișcă

 • 3/4 cană de zahăr

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Dacă folosiți zmeură proaspătă, spălați-o bine. Dacă folosiți zmeură congelată, lăsați-o să se dezghețe parțial.

 2. Într-un blender, mixați zmeura cu zahărul până obțineți un piure fin. Treceți piureul printr-o sită pentru a îndepărta semințele, dacă doriți.

 3. Într-un bol mare, combinați piureul de zmeură, laptele, smântâna și extractul de vanilie. Amestecați bine.

 4. Turnați amestecul într-un aparat de făcut înghețată și procesați conform instrucțiunilor producătorului.

 5. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

Înghețată de casă cu piersici

Ingrediente:

 • 4 piersici coapte, curățate și tăiate în bucăți

 • 1 cană de lapte integral

 • 1 cană de smântână pentru frișcă

 • 3/4 cană de zahăr

 • 1 linguriță de extract de vanilie

Instrucțiuni:

 1. Într-un blender, mixați piersicile cu zahărul până obțineți un piure fin.

 2. Într-un bol mare, combinați piureul de piersici, laptele, smântâna și extractul de vanilie. Amestecați bine.

 3. Turnați amestecul într-un aparat de făcut înghețată și procesați conform instrucțiunilor producătorului.

 4. Transferați înghețata în caserole și congelați pentru câteva ore pentru a obține consistența dorită.

Sfaturi pentru înghețata de casă cu fructe

 1. Fructe de calitate: Folosiți fructe bine coapte și proaspete pentru a obține cele mai bune arome.

 2. Congelare corectă: După ce ați procesat amestecul în aparatul de înghețată, transferați-l într-un recipient etanș și congelați pentru câteva ore pentru a obține o textură fermă și cremoasă.

 3. Amestecare periodică: Dacă nu aveți un aparat de înghețată, congelați amestecul într-un recipient și amestecați energic cu o furculiță la fiecare 30 de minute pentru a preveni formarea cristalelor de gheață mari.

Înghețata de casă cu fructe este nu doar delicioasă, ci și versatilă, permițându-vă să experimentați cu diverse combinații de fructe și arome pentru a crea deserturi unice și savuroase. Poftă bună!

Sorbet de fructe, preparat de casă mai ușor decât înghețata

Sorbetul este un desert răcoritor și ușor de preparat, ideal pentru zilele calde de vară. Spre deosebire de înghețată, sorbetul nu conține lactate, ci este făcut din apă, zahăr și piureuri de fructe sau sucuri, ceea ce îl face o opțiune mai ușoară și adesea mai sănătoasă.

Iată câteva rețete de sorbet de casă pe care le puteți încerca:

Sorbet de Lămâie

Ingrediente:

 • 1 cană de apă

 • 1 cană de zahăr

 • 1 cană de suc proaspăt de lămâie (aproximativ 4-5 lămâi)

 • 1 lingură de coajă rasă de lămâie

Instrucțiuni:

 1. Într-o cratiță, combinați apa și zahărul. Aduceți la fierbere, amestecând până când zahărul se dizolvă complet. Lăsați siropul să se răcească complet.

 2. Adăugați sucul de lămâie și coaja rasă în siropul răcit. Amestecați bine.

 3. Transferați amestecul în aparatul de făcut înghețată și procesați conform instrucțiunilor producătorului.

 4. Dacă nu aveți un aparat de înghețată, turnați amestecul într-un recipient și congelați. La fiecare 30 de minute, scoateți recipientul și amestecați energic cu o furculiță pentru a preveni formarea cristalelor de gheață mari, până când sorbetul ajunge la consistența dorită.

Sorbet de casă cu fructe de pădure

Ingrediente:

 • 4 căni de fructe de pădure mixte (afine, zmeură, mure, căpșuni)

 • 1 cană de apă

 • 1 cană de zahăr

 • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt

Instrucțiuni:

 1. Într-o cratiță, combinați apa și zahărul. Aduceți la fierbere, amestecând până când zahărul se dizolvă complet. Lăsați siropul să se răcească complet.

 2. Într-un blender, mixați fructele de pădure până obțineți un piure fin. Treceți piureul printr-o sită fină pentru a îndepărta semințele.

 3. Combinați piureul de fructe cu siropul răcit și sucul de lămâie. Amestecați bine.

 4. Transferați amestecul în aparatul de făcut înghețată și procesați conform instrucțiunilor producătorului.

 5. Dacă nu aveți un aparat de înghețată, urmați aceeași metodă de congelare și amestecare manuală descrisă mai sus.

Sorbet de casă cu mango

Ingrediente:

 • 4 căni de piure de mango (aproximativ 4 mangouri mari, coapte)

 • 1 cană de apă

 • 1 cană de zahăr

 • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt

Instrucțiuni:

 1. Într-o cratiță, combinați apa și zahărul. Aduceți la fierbere, amestecând până când zahărul se dizolvă complet. Lăsați siropul să se răcească complet.

 2. Într-un blender, mixați pulpa de mango până obțineți un piure fin.

 3. Combinați piureul de mango cu siropul răcit și sucul de lămâie. Amestecați bine.

 4. Transferați amestecul în aparatul de făcut înghețată și procesați conform instrucțiunilor producătorului.

 5. Dacă nu aveți un aparat de înghețată, folosiți metoda de congelare și amestecare manuală descrisă mai sus.

Sfaturi pentru sorbetul perfect

 1. Fructe coapte: Folosiți întotdeauna fructe bine coapte pentru a obține un sorbet aromat și dulce natural.

 2. Echilibrul dulce-acid: Ajustați cantitatea de zahăr și suc de lămâie în funcție de dulceața naturală a fructelor pentru a obține un echilibru plăcut de gust.

 3. Sirop simplu: Asigurați-vă că siropul de zahăr este complet răcit înainte de a-l amesteca cu piureul de fructe pentru a evita diluarea aromelor.

 4. Congelare corectă: Amestecarea periodică a sorbetului în timpul congelării manuale este esențială pentru a preveni formarea cristalelor mari de gheață și pentru a obține o textură fină.

Prepararea sorbetului de casă este o modalitate fantastică de a folosi fructele de sezon și de a crea un desert sănătos și răcoritor. Experimentați cu diverse combinații de fructe și ajustați rețetele după gustul personal pentru a descoperi sorbetul perfect pentru dumneavoastră. Poftă bună!

Foto: Rimma Bondarenko /shutterstock; stockcreations /shutterstock; Elena Veselova /shutterstock


Kudika
30 Mai 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Fotbalistele românce, lidere în grupa pentru WEURO 2025: Pe 16 iulie joacă ultimul meci acasă, contra Armeniei

(comunicat de presă)

Acces gratuit pe stadion pentru copiii sub 14 ani

Biletele pentru partida de acasă sunt disponibile online, pe site-urile... Kudika


Ce îi determină pe bărbați să joace în cazinourile online mai des decât femeile?

La nivel mondial, 1.6 miliarde de persoane se relaxează în mod frecvent pe platformele digitale și în facilitățile terestre care oferă jocuri de noroc, iar 4.2... Kudika

Starea lui Florin Piersic: Ultimele informații despre sănătatea artistului

Florin Piersic, marele actor român în vârstă de 88 de ani, se află în continuare în proces de recuperare după operațiile complexe prin care a trecut în... Kudika


Un alt nume MARE și-a anunțat retragerea de la un festival românesc. Despre ce artist cunoscut e vorba?

Trupa Queens of the Stone Age nu va mai participa la ediția din acest an a festivalului Electric Castle, după ce și-a anulat turneul european. Anunțul a fost făcut de către organizatori în... Kudika


180.000 de festivalieri la cea de-a patra ediție SAGA

Pe durata celor trei zile, festivalieri au sărbătorit pe beat-uri techno, house, trap sau mixuri de pop, dance și R&B.

Rita Ora, Armin van Buuren,... Kudika

Irina Columbeanu devine virală pe TikTok prin prezentarea de ținute elegante și genți de lux

Fiica Monicăi Gabor și a lui Irinel Columbeanu ține legătura cu comunitatea sa virtuală prin intermediul diverselor postări și videoclipuri.

La mijlocul lunii iunie, Irina s-a... Kudika